Planuojama, kad šilto maisto dabar kelis kartus per savaitę gaus arti pusantro šimto rajono gyventojų. Vieni jų pavalgys valgykloje, kas norės, galės išsinešti maisto į namus, o kai kuriems jis bus net nuvežamas. Rajono biudžetui per metus tai atsieis apie 17 tūkstančių eurų.

Idėja gimė prieš metus

Paramos valgykla atidaryta Tulpių g. 14 – pastate, kurį gerai žino nemažai Šilutės varguolių, mat jame daug metų veikė labdaros krautuvė. Antradienį čia susirinko gausus būrys socialinių darbuotojų iš visų seniūnijų, Savivaldybės ir Socialinės paramos skyriaus vadovai.

Socialinės paramos skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis sakė, jog idėja apie tokią valgyklą gimė daugiau nei prieš metus. Per tą laiką rajono socialinio darbo organizatoriai ją vystė, pamatyti, kaip veikia panašios įstaigos, važiavo net į uostamiestį. Reikėjo rasti tam tinkamas patalpas, jas suremontuoti ir pritaikyti maitinimo paslaugai, pasirūpinti įranga. Visa tai atsiėjo apie 35 000 eurų.

Reikėjo ir skelbti bei vykdyti viešąjį konkursą. Be to, teko nupirkti ir termosus, kurie išdalinti seniūnijoms ir kuriais socialiniai darbuotojai dabar vežios maistą ir savų seniūnijų vargstantiesiems.

Veš ir seniūnijos

Visgi krūvis bus nemenkas, mat planuojama maitinti apie 130 žmonių. Vieni jų į valgyklą galės ateiti patys 3 kartus per savaitę, kur gaus sočios sriubos arba košės ir pavalgys prie čia pat pastatytų stalų. Kitiems maistas bus nuvežamas į namus kartą per savaitę – pirmadieniais arba trečiadieniais.

Dar viena paslaugos gavėjų grupė – kelios dešimtys žmonių Šilutėje ir jos kaimiškojoje dalyje, kurie sriubos arba košės ir dar sausą davinį gaus kas dvi savaites, penktadieniais.

Kitų seniūnijų socialiniai darbuotojai pirmadieniais arba trečiadieniais atvažiuos į valgyklą ir patys parveš karšto maisto ir sausą davinį savų seniūnijų gyventojams. Kartu jie parveš ir Maisto bankui paaukotus vadinamuosius paskutinės galiojimo dienos produktus, kuriuos taip pat dalins nepasiturintiesiems.

Vargstančiųjų – keli šimtai

Į naujai suremontuotas patalpas susirinkę svečiai sužinojo, kad neilgai trukus bus įveiklintas visas šis pastatas. Jau kitais metais čia planuojama įrengti maisto produktų sandėlius, skalbyklą, dušus, o tolesnėje ateityje galbūt ir patalpas nakvynės namams. Taigi, viename pastate veiks tikras socialinių paslaugų centras, kur įvairias paslaugas galės gauti tie, kam tokių paslaugų tuo metu reikės.

Visos paslaugos bus finansuojamos iš Savivaldybės biudžeto, nes, pasak A. Šimelionio, socialinei paramai skiriamų lėšų dėl įvairių priežasčių lieka kasmet. Tad dabar šie pinigai bus panaudojami išties prasmingai.

Manoma, kad maitinimui kasmet reikės apie 17 000 eurų, po daugiau nei 1000 eurų per mėnesį. Kartu bus ieškoma ir rėmėjų, tikimasi, kad galinčių paremti varguolius atsiras ir tarp rajono verslininkų, ir tarp ūkininkų. Gali būti, kad reikės ir savanorių pagalbos.

Tos paramos laukiančiųjų skaičiai, žinia, kinta sulig kiekviena diena. Šiuo metu skaičiuojama, kad kiekvienoje seniūnijoje tokių žmonių yra bent po 25, o Šilutės mieste – net kelis kartus daugiau. Taigi, suskaičiavus visus, kurie gaus ir sausą davinį, susidarys gal 200, o gal ir dar didesnis pagalbos laukiančiųjų būrys.