Vienas iš šešių planuojamų atnaujinti viešųjų tualetų jau yra modernizuotas. Šią vasarą jis buvo pastatytas Naujojoje perkėloje, esančioje Smiltynės g. 33. Kitus, likusius 5, planuojama atnaujinti per ateinančius 2 metus.

Planuojama, kad senieji tualetai bus nugriauti, o jų vietoje atsiras nauji, konteinerinio tipo viešieji tualetai su nuolatiniu vandens tiekimu.

„Nuotekų nubėgimas planuojamas į tas pačias likusias nuotekų duobes, tačiau jokio kvapo jaučiama nebus. Viskas bus uždara, hermetizuota ir, kadangi ten bus elektra, tai bus ir automatiniai nuleidimai, apšvietimas. Bus galima nusiplauti rankas“, - pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Karolis Šakarnis.

Kadangi Smiltynėje nėra vandentiekio ir nuotekų sistemų, o viskas yra paremta gręžiniais ir vietinėmis nuotekų sistemomis, tualetų eksploatacijos kaštų kaina, specialisto teigimu, yra didžiulė. Dėl šios priežasties Klaipėdos miesto savivaldybė nusprendė, kad bus įrengti du vietiniai gręžiniai, kad tualetai būtų aprūpinti vandeniu. Taip tikimasi sumažinti eksploatacijos kaštus.

„Planuojame pastatyti du gręžinius, nes prie Naujosios perkėlos yra trys tualetai, nutolę vienas nuo kito per 400 metrų. Prie Senosios perkėlos nutolę per 800 metrų. Planuojame sujungti visus tualetus vandentiekio linijomis, kad būtų tinkamai tiekiamas vanduo. Tada jau turėsime pusiau modernius viešuosius tualetus“, - planus pasakojo K. Šakarnis.

Pasak jo, visi tualetai bus įrengti iš nerūdijančio plieno, taip pat bus atsparūs smūgiams ir vandalizmui. Preliminari 5 viešųjų tualetų atnaujinimo kaina - 500 tūkst. eurų.

Beje, Smiltynei yra siekiama suteikti kurortinės vietovės statusą, tad Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas teigė, kad viešuosius tualetus modernizuoti yra būtina.

„Jeigu atsiras teminiai, pažintiniai takai Smiltynėje, be abejo turistų srautui aptarnauti bus reikalingi ir viešieji tualetai. Tie, kurie yra dabar, tos išvietės, jos visiškai nebetenkina šiuolaikinių civilizuoto žmogaus poreikių ir atitinkamai turėtų būti pertvarkyti“, - tikino R. Zulcas.

Jo manymu, ateityje būtų galima kalbėti ir apie viešųjų tualetų įrengimą paplūdimiuose.