Ankstyvą trečiadienio rytą senamiesčio skulptūra „Kaminkrėtys“ atsinaujino - pakeistas jau pasenęs šepetys. Skulptūros autorius Klaudijus Pūdymas apie pokyčius svarstė jau seniai.

„Kaminkrėtys“ įsikūręs Klaipėdos senamiestyje, visai šalia laivo „Meridianas“, ant vieno iš namų stogų. Ant dviejų aukštų stogo su mansarda sėdi linksmas vyras su stilingu cilindru ir vėjyje besiplaikstančiu šaliku, per petį persimetęs jau atnaujintą šepetį ir nuleidęs svambalą.

Nuotaikinga skulptūra iš lietos bronzos sukurta 2007 metais. Keltuvu užkilęs skulptūros autorius K. Pūdymas iš viršaus šūktelėjo: „12 metų nemačiau jo. Pasisveikinau. Man atrodo, atpažino“.

Pasak jo, pokyčiai buvo svarbūs, mat ankstesnis šepetys per 12 metų supuvo ir iš jo nieko neliko. „Tai juk pagrindinis jo įrankis, tai simbolika. Smagu atsinaujinti prieš Jūros šventę“, - šypsojosi menininkas.

Skulptūros autorius sakė, kad jau porą metų kirbėjo mintis atnaujinti skulptūrą, bet vis neprisiruošdavo.

„Dabar kaip tik prisiruošiau, paskambinau Klaipėdos restauratoriui, kuris padėjo darant šią skulptūrą ir viską suorganizavome. Sunkiau buvo gauti pakėlimo bokštelį. Antradienį perspėjo, kad keisime, o trečiadienį jau ir pakeitėme“, - pasakojo K. Pūdymas.

Menininko teigimu, šepetys atnaujintas karštu cheminiu būdu, todėl dabar turėtų laikyti ilgai. Bet laikas daro savo - su laiku atsiranda parūdijimai, korozija ir kiti veiksniai.

„Kai užkilau pas „Kaminkrėtį“ užliejo tokia gera emocija, šiluma. Pasaka. Kokia graži yra Klaipėda... Jei apačioje būtų jūra, tikrai šokčiau“, - nuaidėjo menininko žodžiai.