Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos narys gargždiškis Viktoras Kura internete iniciavo peticiją tokiu pat pavadinimu, kaip ir šūkis ant iškabintų plakatų. Kaip rašoma jo išplatintame pranešime, stabdyti sveikų medžių kirtimą parke bandoma ir kreipimusi į LR Aplinkos ministeriją, Klaipėdos rajono merą, diskusijomis su visuomene. Steigiama ir iniciatyvinė grupė.

„Mano tvirtu įsitikinimu, brandūs ir sveiki medžiai negali būti kertami. Nepritariu sprendimams, kurie nėra tvarūs žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, – sakė V. Kura.

Skaičiai nesutampa

Socialiniuose tinkluose pasklidusios nuotraukos su plakatais ant medžių sujaudino gargždiškius – jie ėmė aktyviai pasirašinėti po internete paskelbta peticija. Nuo šeštadienio peticiją pasirašė jau daugiau nei 800 gyventojų.

Tiesa, peticijoje rašoma, jog iškirsti planuojama 400–500 sveikų medžių, kai tuo tarpu visuomenei pristatytame projekte nurodoma, jog pašalinti ketinama tik 213 medžių.

„Siekiant objektyviai įvertinti medžių būklę, buvo atliktas dendrologinis jų vertinimas. Šios srities specialistai pirmiausiai ieškojo žmogaus gyvybei pavojų keliančių ir sergančių medžių. Jie buvo patikrinti specialiais prietaisais, kurie parodė, kad iš pažiūros sveiki medžiai iš tiesų yra tuščiaviduriai, išpuvę ir sveria po kelias tonas bei kelia pavojų žmonių sveikatai ar net gyvybei.

Kita dalis medžių bus šalinama dėl to, kad auga virš komunikacijų – elektros tinklų, šalia pėsčiųjų takų, kuriuos šaknys yra iškilnojusios ir apgadinusios. Tad norint atnaujinti senuosius takus ir užtikrinti, kad jie tarnautų ne vieną dešimtmetį, būtina paruošti ir gerą pagrindą t. y., atlikti žemės kasimo darbus, kurių metų medžių šaknys būtų pažeistos ir jie nudžiūtų“, – rašoma Klaipėdos rajono savivaldybės atsakyme DELFI.

Jame priduriama, kad atsodinta bus net daugiau medžių, nei pašalinta. „Per parko tvarkymo etapus bus atsodinti net 256 klevai, ąžuolai, skroblai, liepos“, – teigia savivaldybės atstovai.

Parko tvarkymas su bendruomene derintas beveik dešimtmetį

Kaip teigia savivaldybės atstovai, apie Gargždų parko tvarkymą kalbama jau beveik dešimtmetį. „Šios iniciatyvos ėmėsi būtent miesto bendruomenė ir 2011 m. buvo parengta parko vystymo galimybių studija. Į ją buvo įtraukti miestiečių pasiūlymai, kaip tvarkyti parką, kaip jis turi atrodyti ir kas jame turėtų atsirasti. Būtent pagal šią studiją, kuri įvertinta net Aplinkos ministerijos už bendruomenės įtraukimą į procesą, ir buvo rengiamas parko tvarkymo projektas“, – teigiama atsakyme raštu.

Paskutinį kartą parkas tvarkytas daugiau nei prieš pusšimtį metų. Tvarkant šią erdvę ketinama nutiesti ir atnaujinti takus, sutvirtinti šlaitus, įrengti regyklas į Minijos upę ir piliakalnį, sutvarkyti parko apšvietimo sistemą, atnaujinti vaikų žaidimo aikštelę, įveisti juodalksnių giraites, vyšnių sodą, narcizų, neužmirštuolių pievas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)