Daugiau nei prieš 100 metų Švėkšnoje vyravo mediniai pastatai. Norint išlaikyti juos kuo ilgiau, veikiant laikui ir oro sąlygoms, gyventojai turėjo kruopščiai prižiūrėti savo patalpas. Vis tik, kad ir kaip švėkšniškiai būtų rūpiniesi pastatų ilgaamžiškumu, didžiąją jų dalį sunaikino neprašyti svečiai - gaisrai. Masiniai gaisrai dažnai siaubė miestelį.

Didžiausias gaisras, nušla­vęs beveik visą miestelį, ištiko 1925 m. gegužės 15 d. Dauguma mies­telio namų buvo mediniai, dengti šiaudais ar medžio lentelėmis. Pavasario sau­lės išdžiovinti stogai lengvai užsiliepsnodavo, o vė­jo nešama ugnis greitai peršokdavo nuo vieno namo ant kito. Sudegė 139 gyvenamieji namai (iš jų 3 įstaigos) ir 156 ūkiniai pastatai. Ne­sudegę liko keli namai rytiniame Gedminaičių gatvės gale, taip pat vakarinis miestelio pakraštys: klebonija, bažnyčia, už jos buvę keli trobesiai ir dalis Vilkėno gatvės.

„Švėkšnos naujienų“ nuotr.

Tarp nesudegusių pastatų centre išliko ir akmeninė špitolė. Tai - 1861 m. pastatytas ir Švėkšnos bažnyčiai iki šiol priklausantis pastatas, kuris buvo skirtas gyventi parapijos išlaikomiems ligoniams, seneliams. Šis namas laikomas seniausiu pastatu Švėkšnoje.

„Švėkšnos naujienų“ nuotr.

Per savo istoriją pastatas tarnavo įvairioms reikmėms. Čia veikė parduotuvės, arbatinės, knygynas, biblioteka, mažytėje salėje vykdavo įvairūs renginiai ir kt. Ilgą laiką nuomininko teisėmis čia buvo įsikūrusi seniūnija.

„Švėkšnos naujienų“ nuotr.

Šiuo metu pastatas yra tuščias. Kartais praeiviai gali išgirsti aktyviai remontus atliekančių darbininkų skleidžiamus garsus. Kol kas nežinome, kam šis pastatas bus naudojamas ateityje, bet tikimės, jog greitu metu vėl bus įveiklintas ir pasitarnaus bendruomenės labui.

Kitas vertas dėmesio pastatas - ​Švėkšnos evangelikų liuteronų bažnyčia. Nors prie jo vis dar kabo informuojantis tentas, jog šiems maldos namams 150 metų, iš tiesų jiems - jau 154 m.

„Švėkšnos naujienų“ nuotr.

Pirmoji liuteronų bažnyčia Švėkšnoje pastatyta 1819 m. (kur dabar yra Šv. Florijono paminklas), bet 1856 m. ją nusiaubė gaisras. Dabartinė bažnyčia pastatyta 1867 m.

Šiuo metu liuteronų Švėkšnos krašte gyvena mažai, tad ir pamaldos vyksta retai. Pastaruoju metu bažnyčia plačiai atverdavo duris visiems smalsuoliams, kuomet čia vykdavo kultūriniai renginiai.

Taip pat norėtųsi priminti ir apie dar vieną akis traukiantį pastatą - Švėkšnos dvaro vila „Genovefa“. Tai 1880 m. grafo Adomo Alfredo Gustavo Pliaterio statyti nedideli ampyro stiliaus rūmai, skirti pokyliams, grafų pamėgtiems poezijos vakarams, nuotaikingoms puotoms, šeimos šventėms rengti. Vilai Genovaitės vardą suteikė pats dvaro valdytojas A. Pliateris, žmonos garbei. ​

„Švėkšnos naujienų“ nuotr.

Kaip ir pirminėje paskirtyje, šiuo metu čia galima surengti įvairias šventes, minėjimus, užsisakyti vilą fotosesijoms ar konferencijoms. Kartais vyksta ir kultūriniai renginiai. Tačiau tuo metu, kai vila nepriklausė grafams Pliateriams, statinys pasitarnavo kitoms reikmėms.

Anksčiau viloje buvo įsikūrusi pasie­niečių komendantūra, įrengtas kino teatras, veikė kultūros namai, biblioteka, dirbo Švėkšnos apylinkės administracija, netgi rinkdavosi jaunimas į diskotekas.