Atkurs gegužės pabaigoje

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė Kauno miesto ir rajono gyventojams centralizuotai vandenį tiekiančios bendrovės „Kauno vandenys“ generalinis direktorius Vilius Burokas, rangovas yra įsipareigojęs iš naujo nutiesti dviračių takus.

Šiuo metu vyksta beveik 1 km ilgio dviračių tako atkarpos atstatymo procesas, kurį numatoma baigti gegužės pabaigoje. Nors pėstieji ir dviratininkai čia sunkokai išsitekdavo, takas bus atkurtas lygiai tokio pločio, kaip ir buvo. V. Burokas pridūrė, kad pagal nuotekų linijos tiesimo projektą, krantinėje atliekant darbus nebus pažeistas nė vienas medis ar krūmas.

Šilainius su centrine miesto dalimi jungiančio dviračių tako atkarpa nuo Baltų prospekto kalno papėdės iki Varnių tilto buvo išardyta pernai spalį. Sulaukus Europos Sąjungos finansavimo, „Kauno vandenys“ ėmėsi Vilijampolėje tiesti naują buitinių nuotekų liniją.

Sovietmečiu klota esama linija, pagaminta iš pilkojo ketaus, į kurią, „Kauno vandenų“ duomenimis, suteka trečdalis miesto buitinių nuotekų, buvo susidėvėjusi ir ne kartą trūkusi. Vienas paskutinių incidentų įvyko po smarkių liūčių 2018-ųjų rugsėjį – tuomet trūkus metro skersmens vamzdžiui, nuotekos išsiliejo į Nerį.

4 mln. eurų – investicija šimtmečiui

Anot „Kauno vandenų“ technikos direktoriaus Dainiaus Gudavičiaus, šalia Neries upės nutiesta nauja buitinių nuotekų tinklo linija, specialistų apskaičiavimu, tarnaus apie 100 metų. Metro skersmens vamzdynas yra pagamintas iš kaliojo ketaus Vakarų Europoje.

Daugiau kaip 4 km ilgio buitinių nuotekų linijos klojimas vykdomas dviem etapais. Pernai buvo paklota apie 40 proc. vamzdyno, o šiemet tiesiama likusi linijos dalis – darbai visiškai baigti turėtų būti rudenį.

Planams įgyvendinti 43 proc. lėšų skirta iš Europos Sąjungos fondų, likusi dalis – 57 proc. buvo numatyta bendrovės „Kauno vandenys“ biudžete. Svarbiam projektui įgyvendinti bus išleista virš 4 mln. eurų.

„Dabar tarnaujanti gelžbetoninė buitinių nuotekų tinklo linija bus renovuota ir palikta kaip rezervas, įvykus nenumatytiems atvejams – jei dėl kažkokių priežasčių tektų laikinai uždaryti naująją liniją“, – apdairų ėjimą nusakė V. Burikas.

Ruošiasi keltis į kitą Neries pusę

Bendrovės „Kauno vandenys“ planuose, kaip skelbiama „Kas vyksta Kaune“ atsiųstame pranešime – rekonstruoti ir kitapus Neries nuo Šiaurės prospekto link Jonavos gatvės besidriekiančią metro skersmens buitinių nuotekų liniją.

Iš viso įmonės strategijoje numatyta plėsti 18,27 km vandentiekio ir 34,79 km nuotekų tinklų, rekonstruoti 17,61 km vandentiekio ir beveik 9 km nuotekų tinklų. Per 2016–2020 m. minėtiems darbams bus išleista apie 20 mln. eurų.