Karantinas nebuvo baisus

Sudarinėjant gerovės indeksus buvo atsižvelgiama į itin daug aspektų – tiek materialines savivaldybių gyventojų sąlygas, švietimo, sveikatos paslaugų kokybę ir prieinamumą, demografinę situaciją, pilietinį, visuomeninį aktyvumą, saugumą, verslo plėtrą ir pan.

Pagal šešis subindeksus suformuotas bendras gerovės indeksas būtent Kėdainių rajono savivaldybėje buvo didžiausias – iš galimo 0,80 balo, mūsų kraštas surinko 0,63.

Mažiausias gerovės indeksas nustatytas Zarasų rajono savivaldybėje – vos 0,44.

GKI buvo atnaujintas 2021 metų duomenimis. Jie rodo, kad materialinės gyvenimo sąlygos 2013–2021 m. Kėdainiuose augo net 94 proc.

Sparčiausiai materialinės sąlygos gerėjo Šalčininkų, Kalvarijos, Radviliškio rajonuose.

Valstybės įmonės Registrų centro duomenimis, 2021 m. gruodžio 31 d. Kėdainių rajone veikė 1 317 verslo įmonių. Lyginant su 2020 m. tuo pačiu laikotarpiu, veikiančių įmonių skaičius augo daugiau kaip 3,9 proc. Kėdainių rajono savivaldybėje verslumo lygis, lyginant su šalies rodikliu, siekė 87,2 proc.

Pridėjus ir solidžią Smulkiojo verslo rėmimo fondo paramą, nenuostabu, kad kraštiečiai sugebėjo sau susikurti geresnę materialinę bazę nei ankstesniais metais.

Yra ir pablogėjimų

Veikiausiai nenustebins, tačiau Kėdainiai smuko žemyn analizuojant miesto viešąją infrastruktūrą, aplinkos kokybę ir saugumą. Tikėtina, kad prie to prisideda niūri „Kėdbuso“ situacija ir tai, kad dideli kvartalinės rekonstrukcijos darbai buvo baigti jau 2021 metų pabaigoje.

Švietimo srityje Kėdainiai taip pat iškrito iš lyderių penketuko. Jei 2020 metais mūsų rajonas švietime nusileido tik Kaunui, Vilniui, Panevėžiui ir Alytui, 2021 metais į pirmąjį penketuką teko įleisti Zarasus, Molėtus ir Raseinius.