Iššūkių kyla

Miesto parko vaizdas keičiasi: jei praėjusią vasarą, statybininkams pradėjus judinti žemę buvusio dvaro vietoje, kėdainiečiai vakarais traukdavo pasižiūrėti archeologų radinių, tai šiandien čia baigiami įrengti unikalios formos gėlynai, kuriuos juosia pergola – parko pavėsinė su kolonomis. Šlaite dygsta amfiteatras su daugiau kaip tūkstančiu vietų žiūrovams ir artyn vandens pasistūmėjusi scena. Statiniai išsiskiria balta ir šviesaus medžio spalvomis, subtiliomis formomis.

Miesto parko modernizavimo projektą įgyvendina uždaroji akcinė bendrovė „HSC Baltic“, su kuria užsakovas – Kėdainių rajono savivaldybė – praėjusių metų gegužės pradžioje pasirašė rangos darbų sutartį. Projekto vertė – 1 mln. 850 tūkst. eurų. Nors ši žiema, kurios praktiškai ir nebuvo, darbų eigos nestabdė, pasak rangovo, iššūkių kelia koronaviruso pandemija.

„Kaip ir daugelis statybos įmonių, jau kurį laiką, t. y. praktiškai 2 mėnesius, susiduriame su pasaulinės pandemijos bei karantino keliamais iššūkiais: gerokai stringa tiekimas iš užsienio šalių (ženkliai pailgėję tiekimo terminai), sutarčių su tiekėjais pasirašymas, darbuotojų saviizoliacija ir t.t. Tačiau visais atvejais dedame maksimalias pastangas, turime profesionalią komandą, kuri sprendžia susidariusias problemas, taip pat ir iškilusias nenumatytas, ne nuo rangovo priklausančias, užduotis, ir bendradarbiaudami su užsakovu siekiame įgyvendinti šį gražų projektą“, – teigia bendrovės „HSC Baltic“ Administravimo skyriaus vadovė Lina Navikienė.

Irminos Pryvalovos nuotr.

Architektų sumanymus siekia įgyvendinti

Bendrovė šiuo metu jau iki galo atliko visus žemės darbus, kurie susiję su elektros bei elektroninių ryšių dalimis. Gegužės viduryje iš tiekėjų laukiama šviestuvų. Darbininkai taip pat jau įrengė drenažus, paruošė pagrindus dangoms, suformavo gazonus gėlynams. Buvusios pievos teritorijoje tiesiami granitiniai takeliai, įrengta ir laistymo sistema bei dideli unikalios formos gėlynai, kuriuos įrengiant pavyksta išlaikyti projektinius sprendinius. Gegužės pirmąją savaitę laukiama augalų iš Olandijos, kurie įstabiai puoš visą parką.

Kultūrinę-reprezentacinę parko zoną sudarys ne tik pergola su gėlynais, bet ir jau pastatytas kultūrinis amfiteatras su įrengtomis sėdimomis vietomis žiūrovams. Šiuo metu statybininkai montuoja stoginę.

O apleistos senosios estrados vietoje iškilo universalusis amfiteatras su 300 sėdimų vietų. Jau įrengti parkūro aikštelės įrenginiai. Ši vieta bus skirta aktyviam poilsiui.

Pagaliau atsinaujina ir ypač prastos būklės buvęs pėsčiųjų tiltas per Dotnuvėlės upės tvenkinį. Įgyvendinant projektą, čia jau atlikti termomedienos grindų įrengimo darbai, įrengti nauji turėklai. Pasak bendrovės „HSC Baltic“ atstovų, kitą savaitę bus pradėti kalti salos poliai ir pradėti prieplaukos montavimo darbai. „Stengiamės įgyvendinti visus architektų sumanymus“, – tvirtinama rangovo atsiųstame laiške.

Trečiajame darbų etape bus įrengta poilsio zona prie minareto su vaikų žaidimų aikštelėmis, 1270 kv. m automobilių stovėjimo aikštelė, pastatytas viešasis tualetas.

Parke geriau nesilankyti

Bendrovė „HSC Baltic“ darbus planuoja baigti šių metų rugpjūčio mėnesio pabaigoje. Iki to laiko bendrovės atstovai prašo miestelėnų parke nevaikštinėti:

„Miesto parku bus galima naudotis tik pasibaigus visiems statybos darbams. Rangovas statybvietę apsaugojęs ir aptvėręs, kaip reikalauja įstatymai ir teisės aktai. Statybvietėje yra daug įspėjamųjų ženklų dėl draudimų, tačiau jų ne visada yra laikomasi. Norime pažymėti, kad yra gerai nors tai, kad miestelėnai ateina tik pasižiūrėti, o ne niokoti savo parko. Tačiau norime pakartotinai įspėti ir informuoti, kad visais atvejais bet koks patekimas į statybvietę yra pavojingas ir įvykus kokiam nors atsitikimui ir (ar) suniokojus atliktų darbų rezultatą, atsakomybę turės prisiimti patys nelegaliai į teritoriją patekę žmonės.“

Senajame parke – naujos galimybės

Savivaldybės viziją įgyvendino techninio rekonstrukcijos projekto rengėjai – Kauno technologijos universiteto docentės, architektės G. Janulytės-Bernotienės vadovauta komanda.

„Šis parkas – kultūros paveldo objektas. Į tai mes ir žiūrėjome nuo pat pradžių, galvodami, kaip įgyvendinti uždavinius, kuriuos iškėlė Kėdainių rajono savivaldybė.

Iš esmės pagrindinė užduotis buvo modernizuoti šį parką, suteikiant naujas galimybes veikloms. Mūsų, kaip architektų, misija buvo kuo daugiau išsaugoti ir parodyti tas vertes, kurios yra šiame senajame parke“, – 2018 m. „Kėdainių mugei“ pasakojo architektė G. Janulytė-Bernotienė.

Irminos Pryvalovos nuotr.

Vizija – traukos centras

Priminsime, kad Kėdainių miesto parko modernizavimo projekto tikslas – sukurti integruotą daugiafunkcę kultūros zoną, pritaikytą miestiečių ir miesto svečių laisvalaikiui. Praėjusios kadencijos rajono vadovai ir savivaldybės specialistų, architektų komanda generavo idėjas, kaip turėtų atrodyti miesto parko viešosios erdvės, skirtos šeimų laisvalaikiui, sporto ir kultūros renginiams, koncertams, aktyviam ir pasyviam poilsiui gamtoje.

„Miesto parko viešosios erdvės buvo prastos būklės, reikalavo nemažų investicijų. Mūsų tikslas, generuojant idėjas, buvo sukurti estetišką aplinką, pritaikytą visiems kėdainiečiams ir miesto svečiams, – teigia rajono savivaldybės tarybos narys Saulius Grinkevičius, praėjusios kadencijos Kėdainių rajono savivaldybės meras. – Vienas svarbiausių prioritetų buvo naujoji parko estrada. Numatėme, kad ji galėtų tapti ne tik tradicinių iki šiol čia vykusių koncertų erdve, bet ir įgyvendintų platesnę Kėdainių, kaip festivalių miesto, viziją. Kadangi naujoji parko estrada bus ne tik labai graži, bet ir funkcionali, išsiskirs puikiomis akustinėmis savybėmis, planavome, kad ateityje čia galės vykti ir klasikinės muzikos festivaliai.“

Taip pat buvo suplanuota sutvarkyti netoliese estrados esančias salas, įrengti medinę prieplauką. Miestelėnams patrauklioje vizijoje iškilo ir vandens dviračių, laivelių bei įprastų dviračių nuomos punktai, lauko kavinukė.

„Suprantama, siekiant sukurti estetišką aplinką pagalvota ir apie parko takų atnaujinimą, apšvietimą, suolus, šiukšliadėžes, želdinius ir t.t.“, – sakė rajono tarybos narys.

Kaip atskiras objektas, nebuvo pamiršti ir jau renovuoti su miesto parku besiribojantys lauko teniso kortai, eksploatuojami kone ketvirtį amžiaus. Čia aktyviai sportuoti galės vaikai ir suaugę.

Kėdainių miesto viešosios erdvės tvarkomos ir pritaikomos bendruomenei pagal sukurtą viziją: buvęs apleistas Gegučių parkas sutvarkytas senjorų ir šiaip ramiam poilsiui, Vytauto parkas tapo šeimų pasivaikščiojimų, vaikų žaidimų vieta su traukos objektu – šokančiu fontanu.