Pirmadienio vakarą vienoje populiarioje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje patalpintas įrašas apie dingusią iškabą „Paštas“ sulaukė pasipiktinusių kauniečių reakcijos. „Ar tikrai Kauno centrinio pašto iškabos raidės skaičiuoja paskutines valandas?“ – teiravosi miestiečiai.

Įrašo diskusijoje kauniečiai svarstė, koks likimas ištiks Kauno centrinio pašto likusias vertingąsias vertybes, pavyzdžiui, Kazio Šimonio paveikslus, seną pianiną, tarpukario parketą bei daugelį metų pastato paskirtį žymėjusias iškabos raides.

Vieni tautiečiai siūlėsi jas priglausti, kiti – neslėpė nusivylimo, kad raidės bus išmestos, treti vis svarstė koks muziejus galėtų priglausti eksponatą. Ne retam tai didžiulė nostalgija – viena iš diskusijos dalyvių mini, jog šias raides pagamino jos tėtis.

„Pašto užrašas per 30 laisvės metų prigijo kiekvieno kauniečio galvoje ir įsiliejo į Kauno identitetą, tapo neatsiejamu Kauno centrinio pašto atributu“, – pažymi miestiečiai.

Galvoja apie saugumą

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė Ugnė Bartašiūtė, Lietuvos paštas kaip šio pastato savininkas stengiasi užtikrinti būtinąsias pastato priežiūros priemones.

„Pirmiausia, galvojame apie žmonių saugumą. Iškaba yra gana sena, įvertinus jos būklę, nusprendėme raides nukabinti ir taip apsaugoti gyventojus nuo galimų nelaimingų atsitikimų. Be to, iškaboje, o kartu ir informacinėje lentoje pateikta klaidinanti informacija – klientai šiame pastate neaptarnaujami jau kurį laiką, administracija taip pat dirba kitur, todėl jos abi nukabintos“, – dėstė U. Bartašiūtė ir atkreipė dėmesį, kad iškaba nėra istorinis paveldas.

Iškabos raidės, kaip ir kiti pastate esantys daiktai, pasak U. Bartašiūtės, bus saugomos ir tinkamai prižiūrimos – artimiausiu metu nėra planuojama jokių pastato išorės ar vidaus pokyčių.

„Esame suinteresuoti, kad buvęs Kauno centrinio pašto pastatas kuo greičiau turėtų naujus savininkus ir galėtų būti užtikrintos reikiamos investicijos jo atnaujinimui, o pastatas būtų įveiklintas. Kol laukiame atsakingų valstybės institucijų sprendimo – ar naujasis pastato savininkas turėtų būti valstybė, ar privatus verslas – esame atviri bendradarbiauti su įvairiomis institucijomis ir organizacijomis, taip sudarant galimybes dabar nenaudojamas pastato patalpas panaudoti prasmingai. Šiuo metu buvusio klientų aptarnavimo skyriaus erdvėje planuojama įkurti laikiną skiepijimo nuo COVID-19 punktą“, – pridūrė Lietuvos pašto Komunikacijos departamento vadovė.

Aisčio Kunigonio nuotr.

Iškaba neturi vertingų savybių?

Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus atstovai teigia, kad iškaba „Paštas“ nėra šio kultūros paveldo objekto vertingoji savybė, mat ji nėra sena. Nepaisant to, anot paveldosaugininkų, iškaba yra šio pastato istorijos dalis, kurią reikia išsaugoti.

Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius vakar pranešė, kad susisieks su Pašto rūmų valdytoju ir aptars, kaip šią iškabą išsaugoti.

Vakcinacijos centras

Kaip jau rašyta, gruodžio pabaigoje paskelbta, kad Kauno centrinis paštas taps vakcinacijos nuo COVID-19 centru.

„Planuodami visuotinį skiepijimą, ieškojome tokios vietos, kuri būtų ne tik patogi, bet ir gerai žinoma visiems gyventojams. Šiandien tuščias stovintis buvęs Kauno centrinio pašto pastatas pasirodė būtent toks. Didelė erdvė pastato viduje padės užtikrinti saugias ir pakankamai greitas procedūras, kad per visuotinę vakcinaciją pavyktų aptarnauti kuo daugiau žmonių“, – tąkart teigė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Pasak jo, ypač svarbu, kad skiepijimo vieta būtų patogiai pasiekiama ir viešuoju transportu. Tai padės be didesnių problemų atvykti vyresnio amžiaus gyventojams.

Buvusios Kauno centrinio pašto patalpos šiuo metu priklauso Lietuvos paštui, su kuriuo savivaldybė sudarys nuomos sutartį.

Iškabą įpareigota išsaugoti

Reaguojant į kilusį visuomenės pasipiktinimą dėl pastarosiomis dienomis nuo kultūros paveldo objekto – Kauno centrinio pašto rūmų nuimtos iškabos „Paštas“, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius šiandien susitiko su šį kultūros paveldo objektą valdančio Lietuvos pašto atstovais.

Susitikimo metu, departamento teigimu, apžiūrėta ir numontuota iškaba. „Prieš maždaug 30 metų iš spalvoto metalo skardos pagaminta iškaba prie metalinio turėklo buvo pritvirtinta plona vario viela, todėl, Lietuvos pašto atstovės teigimu, buvo nesaugi, kas ir buvo pagrindinis motyvas iškabą nuimti“, – informuoja Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius.

Departamentas dar kartą pažymėjo, kad iškaba „Paštas“ nėra kultūros paveldo objekto – Kauno centrinio pašto rūmų vertingoji savybė, tačiau ji byloja šio pastato paskirtį, yra tapusi jo istorijos dalimi bei miesto savasties ženklu.

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyrius įpareigojo Lietuvos paštą iškabą išsaugoti. Atsiradus naujam Kauno centrinio pašto rūmų valdytojui, iškaba „Paštas“ turės būti jam perduota kaip šio pastato neatsiejama dalis.