Šiais metais Lietuvos slaugytojai ir slaugos studentai pateikė 42 konkursines idėjas. Į finalą pateko šešios: 5 iš jų išrinko komisija, vieną – internetinės apklausos dalyviai.

„Džiaugiuosi, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kur teikiamas Švedijos karalienės Silvijos slaugos apdovanojimas. Ši iniciatyva kilo iš asmeninės karalienės Silvijos gyvenimiškos patirties. Ji prižiūrėjo demensija sergančią mamą ir iš arti matė, koks svarbus slaugytojų darbas. Šis apdovanojimas skatina slaugytojus kurti ir įgyvendinti idėjas ir inovacijas, kurios pagerins vyresnio amžiaus žmonių gyvenimą“, – teigia Švedijos ambasadorė Lietuvoje Inger Buxton.

Dėmesys vyresnio amžiaus žmonėms

Šių metų laimėtoja, slaugytoja Silvija Sutkutė, dirba LSMUL Kauno klinikose Krūtinės chirurginiame skyriuje, COVID-19 terapiniame skyriuje ir šeimos klinikoje. Mergina taip pat studijuoja magistro studijose, kurias pabaigus ketina tapti išplėstinės praktikos slaugytoja.

„Dirbu stacionare ir lankau pacientus jų namuose. Pastebėjau, kad senyvi ar sergantys žmonės jaučiasi labai vieniši. Jiems trūksta žmogaus, su kuriuo galėtų pabendrautų, užsiimti mėgstama veikla ir taip sumažinti socialinę atskirtį. Dabar tokie laikai, kai beveik viską galima užsisakyti internetu. Mano idėja ir yra apie tai – galimybė užsisakyti veiklas į namus“, – sako S. Sutkutė.

Mergina pasiūlė sukurti programėlę „BusyOLDER“, kuri apjungtų vienišus senyvo amžiaus žmones ir tuos, kurie gali jiems padėti. Veiklos, kurias žmogus galėtų užsisakyti į namus gali būti įvairios, pvz., knygos skaitymas, pasikalbėjimas, pasivaikščiojimas kartu, pyrago kepimas, o gal vaistų nupirkimas.

Asociatyvi nuotr.

„Žmogui tereikia įsijungti programėlę telefone, susirasti norimą veiklą ir ją užsisakyti. Beje, veiklas pasiūlyti gali ir pats žmogus, o tai padėtų jam pasijusti reikalingu. Veiklos teikėjai gali pasirinkti ar jie nori gauti atlygį už atliktą veiklą, ar ne“, – detalizuoja idėjos autorė.

S. Sutkutė įsitikinus, kad tokia programėlė padėtų vyresnio amžiaus žmonėms mažinti vienišumo jausmą, lengviau integruotis į visuomeninį gyvenimą, patenkinti savirealizacijos poreikį, o tai turėtų mažinti vyresnių žmonių polinkį į depresiją.

Vizitas karališkuosiuose rūmuose

Idėjos autorei atiteks 6000 eurų piniginis prizas, kurį įsteigė „Addere Care“ slaugos namai, individualiai pritaikyta stažuotė Lietuvoje arba užsienyje bei Švedijos karalienės Silvijos priėmimas karališkuosiuose rūmuose Stokholme ir asmeninė padėka.

Laimėtoją išrinko komisija, kurią sudarė 6 savo sričių profesionalai LR Sveikatos apsaugos ministerijos, gydymo įstaigų, pacientų organizacijų ir kitų įstaigų.

Apdovanojimai įsteigti 2013 m. Švedijoje, karalienės Silvijos 70-ojo jubiliejaus garbei.

Apdovanojimus organizuoja Švedijos Karalienės Silvijos demencijos slaugos fondą atstovaujanti švietėjiška organizacija „Swedish Care Inernational“. Iniciatoriai siekia sukurti pokytį pagyvenusių žmonių ir demencija sergančių ligonių slaugos procese. Karalienės Silvijos slaugos apdovanojimas kasmet skiriamas geriausią idėją pasiūliusiam autoriui iš kiekvienos šalies. Šiuo metu projektas vykdomas Švedijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Brazilijoje. Projekte dalyvauja ir Vašingtono universitetas (JAV).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)