Baiminasi dėl savo vaikų

„Magistraliniame kelyje Kaunas-Daugpilis, 25 kilometre ties Stašėnais, šviesoforas neveikia visą vasarą ir jau dalį rugsėjo. Šalia jo įrengti perėjas žymintys ženklai apsukti juoda plėvele, kas indikuoja, jog perėjos ties gyvenviete nėra. Prasidėjus mokslo metams, vaikai grįžę autobusu iki Šalūgiškių stotelės negali patekti į namus (Gumbiškių km), nes tiesiog negali kirsti keturių juostų magistralinio kelio.

Bandyta nesėkmingai prašyti seniūnijos pagalbos. Taip pat kreiptasi į Jonavos Kelių priežiūros tarnybą, kur gautas atsakymas, kad neva vykdomi viešieji pirkimai (kas perkama negavome informacijos), ir artimiausią mėnesį jokių pokyčių tikėtis negalime. Tačiau mūsų vaikai tiesiog negali saugiai grįžti iš mokyklos namo. Paklausus Jonavos kelių priežiūros pareigūno, kas atsakys, jei nutiktų blogiausia ir įvyktų nelaimingas atsitikimas, gavome ramiai cinišką atsakymą, jog atsakytų būtent Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytas aplinkybes, prašome nedelsiant imtis veiksmų situacijai išspręsti: duoti nurodymus kelių priežiūros tarnybai nuimti uždangalus nuo perėją žyminčių ženklų, įjungti šviesoforą, ar kitokiu būdu užtikrinti mūsų vaikams galimybę saugiai grįžti iš mokyklos namo. Lauksime neatidėliotinos reakcijos“, - tokį raštą LAKD dar prieš kelias savaites nusiuntė Gumbiškių kaimo gyventojai.

Prašo kantrybės

Portalui jonavoszinios.lt pasidomėjus, kokioje situacijoje yra aptartos problemos sprendimas, LAKD pateikė atsakymą, kuris neleidžia prognozuoti, kada tiksliai šviesoforas bus sutvarkytas.

„Informuojame, kad šviesoforas laikinai neveikia po eismo įvykio padarinių. Kelių direkcijos žiniomis, AB „Kelių prižiūra“ yra inicijavusi procedūras minėtam šviesoforui atstatyti.

Kol neveikia šviesoforas nurodomieji kelio ženklai Nr. 533 / 534 „Pėsčiųjų perėja“ yra uždengti dėl eismo saugos. Neveikiant šviesoforui, šie kelio ženklai suteiktų eismo pirmumą pėstiesiems prieš transporto priemones užmiesčio ruože, o būtent tokio tipo pėsčiųjų perėjos užmiesčio ruože negalimos pagal Pėsčiųjų perėjimo per kelius ir gatves organizavimo taisykles. Eismo pirmumą suteikiančios pėsčiųjų perėjos užmiesčio ruože nerengiamos, nes tokiose vietose vairuotojai nesitiki išvysti pėsčiųjų perėjų, o pėstieji jaučiasi pernelyg drąsiai dėl to suteikto eismo pirmumo. Tokiose vietose galimai padažnėtų eismo įvykių, o dėl didelių greičio skirtumų tarp stabdančių ir atvažiuojančių magistraliniu keliu, šių eismo įvykių metu ir vairuotojai, ir pėstieji rizikuotų ne tik savo sveikata, bet ir gyvybe. Pėsčiųjų perėja yra eismo organizavimo priemonė, o ne inžinerinė eismo saugos priemonė.

Prašome supratingumo ir laikytis Kelių eismo taisyklių“, - akcentuoja LAKD.

Neveikia ir kitas

Kalbant apie antrą šviesoforą, įrengtą šalia sankryžos, vedančios link Zatyšių, šis taip pat neveikia ne vieną mėnesį. LAKD teigimu, šiuo metu AB „Kelių prižiūra“ yra inicijavusi procedūras, kad būtų galima kuo greičiau jį atstatyti.

„Darbų atlikimo data priklauso nuo viešojo pirkimo procedūrų. Šiuo metu kaip tik vykdomos viešojo pirkimo procedūros minėtam šviesoforui atstatyti“, - akcentuoja LAKD.

Ne paslaptis, kad viešųjų pirkimų procedūros visada užsitęsia, tačiau minėti šviesoforai jau primena butaforinius įrenginius, kurie pastaraisiais metais, žvelgiant eilinio vairuotojo akimis, dažniau neveikia, nei veikia.