Kruopščiai parinko vietas

Savivaldybės specialistų atrinktos ir pasiūlytos vietos yra prie Specialiosios mokyklos, Respublikos gatvėje prie UAB „Šora“ pastatų ir prie 40 numeriu pažymėto šios gatvės namo, taip pat Chemikų gatvės 4, 6 bei 8 namų teritorijose bei Janušavos gatvėje prieš parduotuvę NORFA. Dauguma vietų yra naujamiestyje.

Dar medžių pavėsis galėtų atsirasti netoli Kėdainių ligoninės naujosios aikštelės, Kęstučio gatvėje bei naujų medelių galima būtų prisodinti ir prie Pagalbos šeimai centro prie pagrindinės miesto gatvės. Kruopščiam apželdinimui labai tinkama vieta yra prie Nevėžio upės, Skongalio gatvės gale. Pastaroji vieta yra svarstoma kaip greičiausiai galima apželdinimui. Joje yra didelė teritorija, kuri galėtų būti panaudota žaliajai miesto zonai beveik miesto centre praplėsti. Ji tarnautų ir pavėsiui, ir žmonių poilsiui bei atokvėpiui.

Sodinti negalima bet kur

Ne bet kuri vieta gali būti tinkama medžiams sodinti. Pirmiausia tai turi būti ne privati teritorija, o savivaldybei priklausanti žemė. Toje teritorijoje neturėtų būti jokių vandentiekių, nuotekų, elektros ir kitų infrastruktūros tinklų. Norint sodinti medį ir prie savo namų reikia atidžiai parinkti vietą. Dar svarbiau, jei norima sodinti mieste. Reikia atsižvelgti, kad medis galėtų nevaržomai augti ir kerotis, kad netyčia nesugriautų miesto infrastruktūros. Kol medelis mažas, jis nekelia problemų, o vėliau tiesiog gaila kirsti jau subrendusių medžių, tačiau tai kartais neišvengiamai tenka daryti.

„Kasdien turiu galimybę džiaugtis medžių teikiamu pavėsiu, žavėtis jų grožiu visais metų laikais, tačiau medžiai, mano manymu, turi būti prižiūrėti, genimi, jais reikia rūpintis kaip gyvais. Medis negali kelti pavojaus vairuotojų, pėsčiųjų ir gyventojų saugumui, matomumui. Augalai ir namuose, ir mieste turi būti prižiūrimi. Dabar yra daug priemonių, kaip miestų erdves paversti gražiomis ir žaliomis, nesudarant nepatogumų gyventojams, todėl ir paprašiau atidžiai nuspręsti dėl sodinimo vietų“, − sakė didesnių žaliųjų plotų vietų planavimo iniciatorius rajono meras Valentinas Tamulis.

Neabejingas aktyviam laisvalaikiui gamtoje ir administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, tačiau, jo nuomone, taip pat reikia planuoti visas erdves darniai. „Vargiai rastume žmogų, kuris visiškai nemėgtų ar nevertintų gamtos ir jos išteklių, tačiau kai suvokiame, kad vien tik imti iš gamtos ir aplinkos negalime, pradedame ją saugoti, puoselėti, rūpintis“, − sakė A. Kacevičius. Direktoriaus manymu, vietas naujiems želdiniams reikia aptarti ir įvertinti.

Tinka ąžuolai ir beržai

Administracijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Mykolaitienė parinko tinkamų sodinti medžių pasiūlymus ir derino kainyną. Specialistai ne visus medžius rekomenduoja sodinti.

Jie teigia, kad dėl klimato kaitos reiktų susilaikyti nuo eglių, o topolių labai aukštai šaknys, jos ardo net asfaltą. Geriausiai tinka mūsų tautos pasididžiavimas – ąžuolas, taip pat įvairūs klevai, uosiai ir beržai. Tikslingiausia būtų juos ir rinktis. Tačiau rajono meras ragina sodinti ir daugiau spygliuočių: kalninių pušų, maumedžių Medelių kainos vidutiniškai yra nuo 1,5 iki 5,5 euro. Nors specialistai rekomenduoja nebebijoti sodinti medelius ir vasarą − dabar juos galima įsigyti specialiai paruoštus sodinti vazonuose. Tokie medeliai puikia prigyja ir auga sėkmingai, tačiau savivaldybės planas – sodinti medžius rudenį.

Kviečia siūlyti vietas

Vadovų komanda sutaria, kad pirmoji pasirinkta vieta medeliams sodinti galėtų būti Skongalio gatvės gale prie Nevėžio upės.

Gyventojai kviečiami siūlyti ir kitas vietas, kur norėtų matyti daugiau žalumos. Jei turite pageidavimų dėl žaliųjų plotų, rašykite e. p. jorune.liutkiene@kedainiai.lt. Pasiūlymų laukiama iki rugsėjo 1-os dienos.