Rasta 10 vienetų

Policijos pareigūnai sausio 3 d. apie 14.40 val. gavo pranešimą, kad Kėdainiuose, M. Daukšos gatvėje, esančiame apleistame pastate buvo rasti 10 vienetų artilerijos sviedinių.

Į įvykio vietą atskubėję pareigūnai pamatė, jog tai tikrai galimai sprogmenys. Jie aptvėrė teritoriją, o apie radinį informavo Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojus.

Išsivežė sunaikinti

Atskubėję išminuotojai konstatavo, kad apleistame name aptiktas tikras artilerijos sviedinių arsenalas.

Išminuotojai sprogmenis išvežė sunaikinti. Jie saugiai išgabenti į Jonavos rajone esantį Lietuvos kariuomenės Jonušo Radvilos mokomajam pulkui priklausantį Gaižiūnų poligoną.

Beje, išminuotojai įtaria, kad šie sprogmenys radimo vietoje tikrai negulėjo daug laiko, manoma, kad juos čia kažkas atnešė ir paliko.

Įdomybių ieškotojai

Įdomu tai, jog gali būti, kad į vieną vietą visus šiuos sprogmenis sunešė metalo detektoriais metalo žemėje ieškantys asmenys.

„Negalime patvirtinti, kad sprogmenys rasti buvusios karinės bazės teritorijoje. Yra tikimybė, kad jie rasti metalo ieškikliais ar pan. ir sunešti visi į pastatą, į vieną vietą. Kam priklauso ar priklausė pats pastatas, tokios informacijos neturime, tai aiškinasi policijos pareigūnai“, – „Rinkos aikštės“ žurnalistui komentavo Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono atstovas.

Buvusi karinė bazė

Didelė tikimybė, kad šie artilerijos sviediniai rasti Babėnų miške, kur kadaise veikė karinė bazė. Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centras informuoja, kad vidutinis Babėnų miško medynų amžius viršija 100 metų.

Sovietmečiu čia buvusiojoje vadinamojoje raketinėje bazėje buvo vykdomos karinės pratybos. Šiuo metu čia vykdomi pėsčiųjų ir pažintiniai žygiai, kuriuos veda žymus mūsų krašto istorikas Vaidas Banys.

Babėnų miške vis dar galima pamatyti centrinės radiolokatoriaus rampos likučius, raketų paleidimo įrenginių pamatus, apsauginius pylimus ir paleidimo aikštelių vietas, gelžbetonius aviacinio kuro saugyklų monolitus ir siurblinių likučius, apleistą bazės geležinkelio atšaką su rampa, gelžbetoninius kelius bei komunikacijų kanalus, karinės įgulos infrastruktūros likučius, tvenkinių sistemą.

Būtina kviesti

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai sako, kad radus daiktą, panašų į sprogmenis, jo jokiu būdu negalima judinti, o tuo labiau kur nors nešti. Apie radinį nedelsiant reikia informuoti policiją, o pareigūnai iškvies išminuotojus ir kitas reikalingas specialiąsias tarnybas.

Darbuojasi išminuotojai

Radus sprogmenį įvykio vietą visuomet bus kviečiami atvykti Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai.

Tik išminuotojai gali įvertinti situaciją ir nustatyti,ar rastą sprogmenį reikia gabenti į poligoną, ar reikia naikinti vietoje. Dažniausiai rasti sprogmenys būna paimami ir saugiai išgabenami į Jonavos rajone esantį Lietuvos kariuomenės Jonušo Radvilos mokomajam pulkui priklausantį Gaižiūnų poligoną.