Už šiuos pinigus bibliotekos lentynose nugulė net 20 tūkst. 023 knygos ir įvairūs dokumentai. Ir nors skaitytojų skaičius dėl pandemijos sumažėjo, bibliotekininkai nosies nenukabina – neabejoja, kad kūrybingai dirbdami greit ras kelią ir į prarastų skaitytojų širdis.

Vertė ieškoti naujų paslaugų teikimo formų

Kėdainių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Virginijos Grigorjevienės teigimu, 2020 m. metai rajono bibliotekoms, kaip ir visiems kitiems, buvo iššūkių kupini metai.

„Visiškas karantinas, tuomet laipsniškas karantino atlaisvinimas, o spalio mėnesį veiklų apribojimas privertė kitaip pažvelgti į bibliotekos teikiamas paslaugas, ieškoti naujų paslaugų teikimo formų. Laikotarpis skatino pačias bibliotekininkes mokytis, kad teikiamos paslaugos būtų kuo įvairesnės, kad mūsų skaitytojai jas gautų ir kad paslaugos būtų teikiamos saugiai“, – sako M. Daukšos viešosios bibliotekos direktorė V. Grigorjevienė.

Išmaniosiomis technologijomis gali naudotis ne visi

Virginijos teigimu, didžiausios problemos kilo bibliotekoms galint teikti tik knygų išdavimo paslaugas, o skaitytojams jas užsisakant tik skaitmeniniu būdu.

„Sugriežtinus karantiną pavasarį, kai biblioteka galėjo teikti tik knygų išdavimo paslaugas, knygas užsisakant tik per vartotojo paskyrą, elektroniniu paštu arba paskambinus telefonu, problema buvo ta, kad nemažai vyresnio amžiaus skaitytojų el. paštu nesinaudoja, o kaimo filialuose nebuvo telefonų ir pasiskambinti bei užsisakyti knygas skaitytojai negalėjo.

Mikalojaus Daukšos bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrius

Problemą išsprendėme – vasaros pradžioje visi filialai buvo „telefonizuoti“. Dar viena problema buvo ta, kad mūsų skaitytojai negalėjo naudotis kompiuteriais ir internetu. Problemą išsprendėme visuose filialuose pradėjus teikti bevielio ryšio paslaugą.

Per 2020 metus bevielio ryšio paslauga buvo pasinaudota 1 964 kartus. Ypač ši paslauga populiari Nociūnuose, Akademijoje, Sirutiškyje“, – tuo, kaip bibliotekos dorojosi su iššūkiais, kilusiais norint aptarnauti skaitytojus, dalinosi Virginija.

Naujovė – paštomatai

Siekiant skaitytojams suteikti kokybiškas paslaugas bibliotekos pasirūpino naujove – paštomatu, galinčiu aptarnauti skaitytojus bet kuriuo paros metu.

„Siekiant pateisinti bibliotekos, kaip įstaigos, aptarnaujančios skaitytojus 7 dienas per savaitę ir 24 valandas per parą, vardą, o taip pat rūpinantis skaitytojų ir darbuotojų saugumu, metų pabaigoje nusipirkome keturiolikos vietų paštomatą.

Tai leis skaitytojui užsisakyti knygą, o ją pasiimti bet kuriuo paros metu arba bibliotekos nedarbo dienomis. Paštomatas, tikimės, bus įrengtas vasario pabaigoje arba kovo mėnesį.

Dabar skaitytojams buvo teikiama knygų grąžinimo paslauga – knygų grąžinimo dėžės įrengtos viešojoje bibliotekoje ir filiale „Liepa“, – apie skaitytojams teikiamas bibliotekų paslaugas ir naujoves pasakojo Virginija.

Renginiai persikėlė į virtualias erdves

Karantinas pakoregavo ir bibliotekose organizuojamų renginių formas. Pasak pašnekovės, dėl pandemijos dalis renginių vyko virtualiu būdu.

„Vasarą, kai visi truputį „palaisvėjome“ viešojoje bibliotekoje vyko dainuojamosios poezijos pavasaris „Ant Nevėžio kranto“, „Poezijos pavasaris“, Čiunės Sugiharos metams skirtas renginys, susitikimas su vaikų rašytoju Linu Bitvinsku, Sigute Ach.

Pernai mūsų biblioteka minėjo 100-ąjį gimtadienį. Paminėjome labai kukliai. Pirmiausia visų bibliotekos darbuotojų vardu dėkoju UAB „Laumetris“ vadovams, padovanojusiems bibliotekai iškabą. Pagaliau, net tamsiu paros metu bibliotekos iškaba šviečia ir visus kviečia užeiti į knygų namus. Ne veltui ir nacionalinis vaikų piešinių konkursas, skirtas bibliotekos įkūrimo 100-mečiui, buvo pavadintas „Knygos namų šviesa“.

Mikalojaus Daukšos bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrius

Konkursą organizavome kartu su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru. Net pandemijos metu mokiniai kūrė ir siuntė savo darbus konkursui. Gauta pusė tūkstančio darbų iš įvairių Lietuvos mokyklų. Tad atrinkti geriausius buvo nelengva užduotis.

Nuoširdumas, idėjų įvairovė ir meniškumas džiugina visose trijose (7–10 metų, 11–14 metų ir 15–18 metų) mokinių amžiaus grupėse. Smagu, kad dalyvavo ir kėdainiečiai. Tarp laureatų yra Kėdainių dailės mokyklos mokinių. Laureatų darbus išleidome, parengę atvirukų aplanką.

Po šimtmečio vėliava vyko naujienų svetainės www.manokrastas.lt, kartu su partneriais, tarp kurių yra ir biblioteka, konferencija, skirta Mikalojaus Daukšos indėliui į bendrinės lietuvių kalbos kūrimą.

Ta pačia proga biblioteka turės naują interneto svetainę. Bibliografijos ir informacijos skyrius parengė projektą svetainės atnaujinimui, o Lietuvos kultūros taryba jį finansavo.

Pajieslio bibliotekininkės Irenos Milerienės parengtą projektą „Kol žodžiai į duoną pavirs“ finansavo Kėdainių rajono savivaldybės administracija, tad Pajieslio filialo skaitytojai mėgavosi susitikimais su rašytojais. Kaimo ir miesto filialuose vyko edukaciniai užsiėmimai, popietės.

Spalio mėnesį vėl grįžus prie nekontaktinio darbo, pakito ir renginių formos – persikėlėme į virtualią erdvę. Viešosios bibliotekos ir filialų darbuotojos rengė virtualias parodas, pristatė kraštiečius kūrėjus, naujas knygas, skaitė knygas, organizavo viktorinas ir t.t.

Taigi karantinas padėjo bibliotekininkėms į savąsias veiklas pasižiūrėti naujai, atsiskleisti kūrybiškumui, gilinti žinias. Ne veltui susumavus visą bibliotekininkių mokymosi ir tobulinimosi laiką (seminarai, konferencijos ir t. t.), gavome įspūdingą užsiėmimų valandų skaičių – 5 052 valandas. Gaila, bet didžioji užsiėmimų dalis – nekontaktiniai.

Bibliotekininkės ne tik mokėsi pačios, bet ir mokė kitus. Vykdant projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu“, apmokyti 1 003 miesto ir rajono gyventojai“, – apie suorganizuotus renginius pasakojo Virginija.

Skaitytojų sumažėjo

Karantinas pakoregavo ne tik bibliotekos veiklas, bet ir skaitytojų skaičių.

"Alma Littera"

Šios įstaigos direktorė apskaičiavo, jog jų gerokai sumažėjo. To priežastimi įvardijo tai, jog žmonės, stengdamiesi likti namuose, mažiau užsukdavo į viešas vietas.

„Labai gaila, bet palyginus su ankstesniais metais tiek skaitytojų, tiek apsilankymų, tiek išduotų knygų skaičius sumažėjo. Karantinas padarė savo.

2020 metais viešoji biblioteka aptarnavo 156 091 lankytoją (2019 m. – 233 780 lankytojų), kuriems išdavė 312 264 dokumentus arba jų kopijas (2019 m. – 442 609 dokumentus), registruotų vartotojų 2019 m. buvo 12 477, o pernai 11 404.

Didžiąją metų dalį skaitytojai buvo aptarnaujami kaip ir dabar – nekontaktiniu būdu, t. y. knygas rinkosi iš katalogo, negalėdami patys pasirinkti knygų, vaikščiodami tarp lentynų.

Žmonės įprato kuo rečiau lankytis viešose vietose, todėl ir į biblioteką užsuka rečiau. Net vasarą, kai skaitytojai galėjo užeiti į biblioteką patys pasirinkti knygų, jiems nebuvo patrauklu atstumai, ribotas laikas.

Biblioteka – ne parduotuvė, čia žmonės ateina ne tik knygos, laikraščio, bet ir pabendrauti. Nepameluosiu sakydama, kad porą valandų darbo laiko bibliotekininkės skiria bendravimui su žmonėmis: kokia knyga patiko, kurios antrą kartą neskaitytų, kurios knygos vietos ar veikėjai patiko ar nepatiko, kokį receptą išbandė, perskaičiusi žurnalą, ar kokie patarimai pateikti žurnale nieko verti“, – nusivylimo dėl sumažėjusio skaitytojų skaičiaus neslėpė Virginija.

Skaitytojai buvo pakantūs

Nepaisant to, jog bibliotekos laikėsi atsargos priemonių kovoje su COVID-19 virusu, skaitytojai buvo supratingi ir sąmoningi – laikėsi visų reikalavimų ir nurodymų, nepriešgyniavo.

„Mūsų skaitytojai yra labai supratingi. Tiek skaitytojams, tiek bibliotekininkams labai trūksta artimo bendravimo. Bet situacija buvo ir tebėra tokia, kokia yra.

Sušvelninus karantiną ir leidus patiems fonduose rinktis knygas ar trumpam prisėsti skaitykloje arba prie kompiuterio, nebuvo nei vieno priekaištaujančio, kad karšta (tuo metu buvo vasara), o reikia dėvėti apsaugines kaukes ir mūvėti pirštines.

Jie matė, kad bibliotekininkėms nė kiek ne lengviau ir suprato, kad mes saugome juos, o jie saugo mus. Tas pats buvo ir renginių metu – abipusis supratimas ir tolerancija“, – skaitytojų supratimu džiaugėsi Virginija.

Pandemija – palanki lentynų papildymui

Nors karantinas buvo ir tebėra nelengvas periodas, sukėlęs nemažai sunkumų, Virginija įžvelgė ir pliusų.

„Pandeminė situacija buvo labai palanki bibliotekos fondo formavimui ir papildymui. Metų pradžioje dokumentų įsigijimui Lietuvos Respublikos kultūros ministerija skyrė 45 tūkst. 120 eurų, o gegužės mėnesį papildomai skyrė dar 33 tūkst. 265 eurų. Tai leido viešosios bibliotekos ir filialų fondą papildyti 20 023 dokumentais.

Mikalojaus Daukšos bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyrius

Perkame naujai išleistas knygas, atsižvelgdami į skaitytojų išsakomus pageidavimus. Stengiamės skaitytojui pateikti įvairaus turinio leidinius, kaupti ne tik pramoginio pobūdžio, bet ir dalykinę, kraštotyrinę, išliekamąją vertę turinčią, literatūrą“, – apie galimybę įsigyti naujų leidinių pasakojo bibliotekos vadovė.

Seka leidyklų naujienas

Pasak Virginijos, bibliotekos darbuotojos nuolat domisi naujai pasirodysiančiomis knygomis, leidyklų naujienomis ir stengiasi, kad ir jų biblioteka turėtų knygas, galinčias išpildyti skaitytojų poreikius.

„Leidyklos nuolat teikia bibliotekoms informaciją apie knygų naujienas, o biblioteka pagal finansines galimybes stengiasi pateikti jas savo skaitytojams.

Šiuo metu laukiame užsakytos Laimos Lavaste knygos „Kunigas Ričardas“, Kristinos Sabaliauskaitės knygos „Petro imperatorė“ II dalies.

Pirmasis tiražas turėjo pasirodyti vasario pabaigoje, bet jau išpirktas paleidus išankstinę prekybą. Kovo pradžioje atkeliaus antras tiražas, tuomet leidykla šią knygą išsiųs bibliotekoms.

Taigi kovo mėnesį mūsų skaitytojai jau galės knygą pasiimti iš viešosios bibliotekos bei filialų ir skaityti“, – tuo, jog skaitytojus pasieks leidyklų naujienos, džiaugėsi Virginija.

Kol knygų lentynos pildomos naujomis knygomis, bibliotekininkės nuolat peržiūri knygų fondus, atrenka susidėvėjusias, skaityti netinkamas knygas.

„Gaila, bet nemaža dalis knygų, dažniausiai – pramoginio pobūdžio, išleidžiamos plonais viršeliais, būna nekokybiškai įrištos, todėl greitai susidėvi. Knygų nurašymai vyksta nuolat, o pagrindinė priežastis – susidėvėjusios ir aktualumą praradusios knygos“, – apgailestavo Virginija.

Kviečia rezervuotis

„Skaitytojų skyrius vieno pavadinimo naujų knygų gauna po vieną, geriausiu atveju – po du egzempliorius. Filialai – po vieną. Kiekvieną kartą, gavus naujas knygas, skaitytojams tenka rezervuotis norimą leidinį. Prie populiariausių detektyvų, bestselerių iškart nutįsta eilutė. Dažnai vienos knygos laukia 4–8 ir daugiau skaitytojų. Norint knygas perskaityti pirmiems siūlau iš anksto rezervuotis.

Šiuo metu paklausiausia knyga D. Owens „Ten, kur gieda vėžiai“ – turime du egzempliorius, bet eilėje net 23 skaitytojai.

Populiarios ir kitos naujai išleistos knygos: Higgins Cl. M. „Niekada nebūsiu tavo“ – rezervavę 9 skaitytojai, Brown S. „Pergudrauti žudiką“ – 7 skaitytojai, Omer M. „Žudiko kailyje“ – 6 skaitytojai, Kepler L. „Lozorius“ – 5 skaitytojai, Riley L. „Saulės sesuo“ – 5 skaitytojai“, – apie tai, jog norint perskaityti naujausias knygas skaitytojams reikia iš anksto jas rezervuoti, pasakojo Virginija.

Knygas reikia grąžinti

Kadangi dažniausiai skaityti tas pačias knygas vienu metu nori keli skaitytojai, knygas iš bibliotekų pasiėmę skaitytojai jas turi grąžinti per nurodytą laikotarpį.

„Skaitytojams knygos išduodamos mėnesiui, turint teisę prasitęsti du kartus. Kadangi prie populiarių knygų yra nusidriekusi laukiančiųjų eilė, skaitytojai supranta ir tuo nepiktnaudžiauja – grąžina knygas jas perskaitę, nelaukdami, kol programos sukonfigūruotas elektroninis laiškas paragins ją grąžinti.

Biblioteka

Šakinės literatūros knygos, meno albumai ir pan., kuriais skaitytojai galėjo naudotis tik skaitykloje, ir ne karantino metu, buvo skaitytojams išduodami nakčiai arba sekmadieniui. Tokia paslauga ypač džiaugėsi studentai. Juo labiau kad sugrąžinti knygą arba knygas galėjo per knygų grąžinimo dėžes, įrengtas viešojoje bibliotekoje ir filiale „Liepa“, – apie tai, kaip skaitytojui grąžinti perskaitytas knygas, pasakojo pašnekovė.

Knygų grąžinimo dėžės skaitytojams ypatingai pagelbėjo karantino laikotarpiu.

„Knygų grąžinimo dėžės ypač pasiteisino karantino laikotarpiu. Kai skaitytojai į biblioteką negalėjo užeiti, o knygas grąžinti reikėjo. „Liepos“ filialo knygų grąžinimo dėžė yra išmani: skaitytojui įmetus knygą joje įrengta programinė įranga tą pačią akimirką „išbraukia“ ją iš skaitytojo negrąžintų knygų sąrašo.

Viešojoje bibliotekoje esančioje knygų grąžinimo dėžėje tokia įranga nesumontuota, o skaitytojų grąžintos knygos karantinuojamos 72 val., todėl skaitytojai gali gauti paraginimus, kaip minėjau, juos programa pati sukonfigūruoja, kad knyga negrąžinta. Todėl skaitytojų atsiprašome ir visada perspėjame, kad į raginimus, jei tikrai nėra skolininkai, nekreiptų dėmesio“, – apie knygų grąžinimo išmaniąsias dėžes pasakojo Virginija.

Įvairus amžius – skirtingi poreikiai

Direktorės teigimu, bibliotekų lankytojai – tiek vyresnio amžiaus senjorai, tiek mokyklinukai, kurie kiekvieną kartą atranda sau tinkamos literatūros.

„Skaitytojų amžius labai įvairus – nuo ikimokyklinukų, kuriuos į biblioteką palydi tėveliai, iki 97 metų senjorų, kuriems knygas parneša vaikai ar anūkai. Didžiąją skaitytojų dalį sudaro moksleiviai ir darbingo amžiaus žmonės.

Pastebėjome, kad jaunimas dažnai renkasi psichologinę, filosofinę ar studijoms skirtą literatūrą, šiuolaikinės grožinės literatūros kūrinius. Vyresnio amžiaus skaitytojai pageidauja detektyvų, meilės romanų, knygų „apie gyvenimą“, tačiau domisi ir istorija, kelionėmis, politika.

Jaunimas knygas dažniausiai renkasi pats, jie daugiausia naudojasi ir savitarnos įrenginiais. Vyresnio amžiaus žmonės renkasi patys, bet prašo ir bibliotekininkių patarimo. Kartais net reikia trumpai referuoti. Vaikučiams taip pat patinka bibliotekininkių patarimai. Tai padeda ugdyti vaikų „skonį“ knygai“, – apie skirtingo amžiaus skaitytojų poreikius literatūrai pasakojo Virginija.

Planuose – įvairūs užsiėmimai, renginiai

Bibliotekos direktorė neatmetė galimybės, kad sušvelninus karantino apribojimus į bibliotekas jau bus galima užeiti ir knygas išsirinkti patiems, o kol kas čia planuojami įvairūs renginiai ir užsiėmimai.

„Kaip ir minėjau, šiuo metu skaitytojus aptarnaujame nekontaktiniu būdu. Taip pat nuo vasario 5 d. vyksta virtualūs robotikos užsiėmimai vaikams. Į užsiėmimus galima registruotis Vaikų ir jaunimo skyriuje telefonu (8-347) 57 644. Vaikučius privalau nudžiuginti, kad atsinaujins būrelio „Taikomosios informacijos kultūra“ ir robotikos būrelio užsiėmimai. O palaisvėjus karantinui skaitytojus kviesime knygas rinktis patiems.

Taip pat pateiksime visą puokštę renginių, skirtų ir suaugusiems, ir vaikams. Kviesime į susitikimus su rašytojais: Virgilijumi Kazakevičiumi, Gina Viliūte, Juliumi Keleru, Valdu Daškevičiumi ir kt. Vaikai susitiks su pamiltais rašytojais Zita Gaižauskaite, Tomu Dirgėla ir kitais. Kviesime į Agnės Sunklodaitės, Martos Zubkovos spektaklius, į filmų peržiūras, koncertus. Aišku, ir į jau tradiciniu tapusį dainuojamosios poezijos festivalį „Ant Nevėžio kranto“.

O kur dar edukaciniai renginiai, knygų pristatymai, parodos... Lai lieka nedidelė paslaptis. Iki greito susitikimo bibliotekoje“, – artimiausiais planais pasidalino Virginija.