Taigi kokius papuošalus taisyti žmonės neša dažniausiai, kokio metalo dirbiniais kėdainiečiai labiausiai mėgsta dabintis ir kaip prižiūrėti papuošalus, kad jais džiaugtumėmės kuo ilgiau, atsako jau kelis dešimtmečius kraštiečių papuošalus tvarkantis Kėdainių juvelyras Rimantas Baltrūnas.

Stengiasi sutvarkyti bet kokį papuošalą

Daug metų juvelyro paslaugas kėdainiečiams teikiantis R. Baltrūnas atvirauja, kad dėl piliečių laimės stengiasi sutaisyti bet kokį papuošalą.

„Juvelyru dirbu jau per 20 metų. Amato mokiausi pas juvelyrus, kuriuos pavadinčiau „senaisiais“ – šia veikla užsiimančius daugybę metų, taip pat turėjau artimųjų, kurie mokė juvelyrikos subtilybių“, – sakė R. Baltrūnas ir atskleidė, kad kraštiečiai jam patiki sutvarkyti pačius įvairiausius papuošalus. – Tenka remontuoti viską – žiedus, auskarus, net ir akinių rėmelius pritvirtinti, bet didžiausią darbo procentą sudaro sutrūkusios tuščiavidurės grandinėlės. Nesvarbu, kokį papuošalą atneš gyventojai – dėl jų patogumo stengiuosi sutaisyti visus.“

Papuošalus reikia... valyti!

Pasak R. Baltrūno, juvelyro darbas reikalauja nemažai kruopštumo ir atima daug laiko.

„Šis darbas yra preciziškas – reikalauja daug tikslumo ir kantrybės, taip pat atima nemažai laiko. Pavyzdžiui, tuščiavidurės pūstos grandinėlės. Pilnaviduriai dirbiniai taisomi lengviau ir paprasčiau, o tuščiaviduriai arba pūsti papuošalai dažnai prirenka daug dulkių, riebalų, nešvarumų, kuriuos prieš tai reikia išvalyti. Mat to nepadarius papuošalus sutvarkyti sunkiau“, – pasakojo juvelyras ir pridūrė, kad papuošalais rūpintis turėtų ir patys klientai, jei nori, kad papuošalai būtų ilgaamžiškesni.

Dažniausiai tvarko sutrūkusias grandinėles

Mažiausiai laiko juvelyrui atima klasikinių vestuvinių žiedų didinimas arba mažinimas. Sudėtingiau tvarkyti maišyto aukso spalvų, graviruotus ar išdabintus akmenukais papuošalus.

Daugiausia taisyti papuošalų, pasak juvelyro, neša moterys, kurioms atsitinka ta pati bėda – sutrūksta grandinėlė.

„Kaip ir sakiau, didžiausias procentas dirbinių, kuriuos tenka taisyti, yra tuščiavidurės arba pūstos grandinėlės. Jos atrodo masyvesnės, neturi didelio svorio ir yra išvaizdžios, bet nėra tokios tvirtos kaip pilnavidurės, todėl dažnai nutrūksta.

Būna, kad žiedai sulūžta. Taip pat pasitaiko, jog papuošalas labai patinka, žmogus jį nusiperka, tačiau netinka dydis. Tuomet atneša mažinti arba didinti. Kitas variantas – kai nuperka sužadėtuvių žiedus nežinodami tikslaus piršto dydžio ir juos tenka tvarkyti“, – dalijosi R. Baltrūnas.

Senesni papuošalai – kokybiškesni

Anot pašnekovo, žmonės perka įvairius juvelyrikos dirbinius – ir auksinius, ir sidabrinius. Tiesa, nekokybiškų pasitaiko tiek vieno metalo, tiek kito.

„Galbūt gamintojas daugiau dėmesio skiria papuošalo išvaizdai, kad gaminys sukurtų prekybinį vaizdą“, – spėja R. Baltrūnas.

Pasak juvelyro, kokybiškesni papuošalai yra seni, sukurti dar tarybiniais laikais, tačiau gyventojai jais puošiasi vis rečiau.

„Pasikeitė laikai ir žmonės nori atsisakyti senų papuošalų. Jie ieško madingų ir modernių. Vis tik aš patariu senuosius papuošalus išsaugoti, nes jie ne taip greitai susidėvi, yra tvirti ir juos tvarkyti tenka rečiau negu naujoviškus, su kuriais kyla nemažai problemų“, – pasakojo R. Baltrūnas.

Jaučia sezoniškumą

Juvelyro darbus lemia sezoniškumas: vasarą darbo daugiau, o atšalus orams – mažiau.

„Darbo sumažėja jau nuo rugsėjo pirmos dienos. Aišku, viskas priklauso ne nuo žmonių, ne nuo manęs, o nuo ekonominės padėties. Rugsėjį tėvams reikia leisti vaikus į mokyklą, paskui prasideda šildymo sezonas, todėl žmonės nepuola taisyti juvelyrinių dirbinių. O kai prasideda šilti orai, tada žmonės daugiau puošiasi ir jau vasaros sezonu, per visus metus kaupę pinigus, ateina susitvarkyti papuošalų“, – atskleidė juvelyras.

Nėra brangu

R. Baltrūnas pasakojo, jog žmonės stebisi, kad papuošalų tvarkymas nėra brangus. Pašnekovas sako negalintis žaisti su kainomis, nes Kėdainių miesto rinka labai maža.

Kėdainiai nėra didelis miestas. Kartą susitvarkę papuošalą žmonės sugrįžta ir vėl, todėl stengiuosi papuošalus sutvarkyti kokybiškai už nedidelę kainą. Aišku, įtikti visiems nėra lengva, kitiems paslaugos gali atrodyti ir per brangios. Tačiau laikai nėra lengvi, todėl nesinori žmonių skaudinti brangiomis paslaugomis, – teigė juvelyras. – Tiesa, didžiuosiuose miestuose už tokią pačią paslaugą tektų sumokėti daug brangiau.“