Kaip nurodoma UAB „Neostata“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose, kuriems, Kauno miesto savivaldybės duomenimis, pritarta šių metų kovo 1 d., pietvakarinėje Zoologijos sodo sklypo dalyje, adresu Radvilėnų pl. 21, turėtų iškilti gydymo paskirties objektas – veterinarijos gydyklos ir karantino pastatas.

Saugomo Ąžuolyno parko „nekabins“

Projektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte dėstoma, kad aplink statinį yra kitų pastatų, skirtų Zoologijos sodo aptarnavimui. Pastatų grupę supa želdiniai, o greta sklypo yra saugomas kultūros paveldo objektas – Kauno Ąžuolyno parkas.

„Sklypą juosia tanki želdinių juosta, kuri atriboja projektuojamą pastatą ir kultūros paveldo objektą. Taip pat sklypą ir Ąžuolyno parką skiria Radvilėnų plentas, todėl projektuojamas pastatas įtakos kultūros paveldo objektui neturės“, – teigiama dokumentuose, nors pastato padėties schemoje matyti, kad gydykla atsiras visai netoli parko ribos.

„Neostata“ nuotr.

Pastatą sudarys dvi atskirtos dalys – gydyklos ir karantino korpusai. Gydykla bus dviejų aukštų, karantinas – vieno, o greta abiejų korpusų projektuojami lauko voljerai. Veterinarijos dalyje patekimui į antrą aukštą projektiniuose pasiūlymuose numatoma laiptinė ir keltuvas, antrame aukšte projektuojamas koridorius, iš kurio patenkama į minėtą laiptinę, kitas patalpas bei išeinama ant stogo.

Naujoje gydykloje, pagal projektinius pasiūlymus, dirbti galės 15 žmonių, o statinio bendras plotas sieks 583,40 kv. m.

Atliks dvi funkcijas

Lietuvos zoologijos sodo Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Paulius Beinaris „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, kad senasis veterinarijos gydyklos pastatas nugriautas beveik prieš metus, visi įrankiai ir darbo vietos laikinai perkeltos į kitas patalpas. Per tuos metus darbo sąlygos esą buvo optimizuotos ir gyvūnų priežiūra užtikrinama.

„Naujasis statinys bus pritaikytas ne tik teikti veterinarines paslaugas, bet ir karantinuoti atvykstančius, išvykstančius gyvūnus. Rekonstrukcijos metu esant reikalui laikinai perkelti gyvūnus, turėsime puikias sąlygas užtikrinti jų gerovę“, – kalbėjo P. Beinaris.

Jis pažymėjo, jog iškilsianti veterinarijos gydykla skirta tik zoologijos sodo gyventojams, gydyti kauniečių augintinius čia neketinama. Tiesa, Zoologijos sodo Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas pridūrė, kad ypatingais atvejais, tarkime, Aplinkos ministerijai arba Kauno savivaldybei prašant priimti kokį nors konfiskuotą gyvūną, įstaiga būtų pasiruošusi tai padaryti.

Įsikraustyti tikisi kitais metais

„Antradienį gavau popierinį statybos leidimo variantą – leidimas išduotas (praėjusį – „Kas vyksta Kaune“) penktadienį, šiuo metu pradedamas rengti darbų projektas. Paruošus konstrukcinę jo dalį, pirksime ekspertizę – tai truks apie mėnesį. Konstrukcinei daliai tikimės gauti teigiamą ekspertizės aktą ir, ko gero, gegužės pradžioje prasidės statybos“, – projekto kelią iš biurokratų stalčių į statybų aikštelę nusakė P. Beinaris.

Jo paskaičiavimais, pastatas turėtų būti priduotas ir pradėtas eksploatuoti kitų metų kovą. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis, Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjo duomenimis, viešojo pirkimo konkurso nugalėtojas siūlė pastatyti objektą už 1,2 mln. eurų.

„Neostata“ nuotr.

Didysis rekonstrukcijos pirkimas įstrigęs nuo pernai

Kaip primena „Kas vyksta Kaune“, pernai gegužę Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pareiškė, kad didžiulės apimties Zoologijos sodo rekonstrukcijos darbų pirkimo konkursas turi būti nutrauktas, kadangi jis riboja tiekėjų konkurenciją ir pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą. VPT Rizikų valdymo skyriaus vedėjas Laimis Kuklierius portalo žurnalistams šį ketvirtadienį patikslino, kad pirkimas oficialiai buvo nutrauktas 2018-ųjų rugsėjo 16 d., naujas konkursas iki šiol nepaskelbtas.

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad rekonstrukcijos darbų viešojo pirkimo organizavimą yra perėmusi Aplinkos ministerija. „Konkursas dar nepaskelbtas, kadangi nebaigtas techninis atnaujinimo projektas. Iš Viešųjų pirkimų komisijos tiesioginių derybų būdu gavome sutikimą dėl techninio projekto koregavimo ir jo rengėjas dabar privalo atlikti tas korekcijas, kadangi numatoma rekonstrukcijos suma visiškai kita, taip pat keitėsi kai kurios sąlygos“, – aiškino M. Norbutas.

Anot jo, nuo pat pradžių žinota, kiek lėšų bus skirta darbams, tačiau dėl neaiškių priežasčių techninis projektas buvo parengtas keliskart didesnei sumai, įtraukiant tokius darbus, kad biudžetas tapo tiesiog milžiniškas. „Tos korekcijos dabar ir daromos tam, kad rekonstrukcija būtų atlikta už realiai numatytą sumą“, – sakė aplinkos viceministras.

Pilnai parengus techninį projektą bus galima skelbti didįjį pirkimą. M. Norbutas neabejojo, kad tai turėtų būti padaryta šiemet. Pirminis planas, jo žiniomis, buvo rekonstruoti zoologijos sodą už 12 mln. eurų, vėliau suradus daugiau lėšų, projekto vertė kilstelėta iki 16 mln. eurų.