Kaip pasakojo prie išraustų takų Ąžuolyne „Kas vyksta Kaune“ sutikti darbininkai, iš viso nutiesti planuojama net 20 km takų – tiesa, savivaldybė patikslino, kad šis skaičius yra kiek mažesnis.

Anot statybininkų, takai bus dviejų tipų – asfaltuoti ir išpilti skalda. Vyrai patikino dirbantys labai atsargiai, kad nepažeistų saugomų medžių, mat už tai gresia nemenka bauda.

Rekonstrukcijai duotas startas

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Radeta Savickienė portalui pateiktame komentare detalizavo, kad Ąžuolyne tebevyksta gamtotvarkos darbai – specialistai toliau rūpinasi šimtamečių ąžuolų būkle, augimo sąlygomis ir čia gyvenančiomis nykstančių gyvūnų rūšimis.

„Taip pat prasideda ir suplanuota parko rekonstrukcija. Pirmieji darbai prasidėjo nuo apšvietimo sistemos atnaujinimo – su dendrologų ekspertų priežiūra tiesiami kabeliai naujam apšvietimui ir saugiais atstumais nuo vertingų medžių pradedama naujo dviračių tako statyba“, – įvardijo R. Savickienė.

Pasak Aplinkos skyriaus vedėjos, ypatingas dėmesys skiriamas vertingų ąžuolų ir kitų želdinių apsaugai, todėl visi darbai preciziškai planuojami. Konsultuojantis su specialistais tikslinamos projektuojamų laiptų į Tunelio gatvę bei Radvilėnų plentą vietos, poilsio, treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelių išdėstymas parko teritorijoje.

Natūralius takus padengs skalda

Pasiteiravus, ar Ąžuolyne išties bus nutiesta 20 km naujų takų, R. Savickienė komentavo, kad naujai įrengiamų takų ilgis siekia tik 1,1 km. Ąžuolyne taip rekonstruojami visi esami asfalto takai, kurių bendras ilgis sudaro apie 4,5 km.

Be kita ko, darbų plane numatyta miestiečių išmindytus takelius užpilti natūralia skaldele – šitaip norima apsaugoti medžių šaknis nuo trypimo ir numindžiojimų.

„Šiuo metu skaičiuojama, kad bendras tokių takelių ilgis yra apie 8,8 km, o plotis svyruos tarp 1,5–3 m. Kitas rekonstrukcijos žingsnis ir bus skaldos takelių įrengimas išmindžiotų gruntinių takų vietose“, – nurodė Aplinkos skyriaus vedėja.