Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo netoli Ąžuolyno parko gyvenanti Aušra Vitkevičienė, darbai čia pradėti pirmosiomis gegužės savaitėmis.

Moters žiniomis, ties S. Dariaus ir S. Girėno paminklu, prie Ąžuolyno sporto ir sveikatingumo centro, per šimtamečių ąžuolų šaknis planuojama tiesti šiluminę trasą.

Kaunietės atsiųstose nuotraukose matyti aptverta darbų teritorija, paruošti nauji šilumos tiekimo vamzdžiai, tiesa, tranšėjos trasai kasti dar nepradėtos. A. Vitkevičienė nuogąstavo, kad darbai gali pakenkti Europos mastu unikaliam parkui.

Projektą įgyvendinančios bendrovės „Kauno energija“ Komunikacijos skyriaus projektų vadovas Ūdrys Staselka „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patikino, kad tiesiant šiluminę trasą ąžuolai parko prieigose bus išsaugoti, medžiai nenukentės.

„Visi projekto vykdymui reikalingi leidimai ir suderinimai yra gauti. Taip pat – ir statybą leidžiantis dokumentas bei Kauno marių regioninio parko direkcijos suderinimas“, – vardijo Ū. Staselka.

Anot jo, kadangi medžiams nebus pakenkta, jų atsodinti nereikės, o aplinka bus sutvarkyta pagal darbų organizavimo projekto sprendinius. Paruošiamieji darbai, nurodė „Kauno energijos“ atstovas, prasideda šią savaitę, juos baigti numatoma šį rugpjūtį.

„Pabrėžtina, kad šilumos tiekimo tinklų rekonstravimas – viena iš būtinųjų sąlygų, užtikrinančių kauniečiams patikimą šilumos tiekimą ir rekordiškai mažą šilumos kainą“, – nublizgintą argumentą įterpė Ū. Staselka.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad Ąžuolyno parkas – didžiausias miesto teritorijoje esantis ąžuolynas Europoje. Manoma, kad Ąžuolyno augimvietei gali būti tūkstančiai metų, čia taip pat gyvena vienas rečiausių vabalų Lietuvoje ir Europoje – niūraspalvis auksavabalis. Dėl šios priežasties Ąžuolynas saugomas ir kaip Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorija.

Kapitalinį Ąžuolyno parko tvarkymą Kauno miesto savivaldybė planuoja nuo 2017 metų. Tuomet parengtas planas sulaukė visuomenės kritikos dėl menko viešinimo bei planų jame sodinti nebūdingus augalus (pavyzdžiui, rododendrus), vykdyti gausius kirtimus.

Atsižvelgusi į kritiką, savivaldybė nusprendė atskirai parengti infrastruktūros ir gamtotvarkos projektus bei atidėjo projekto įgyvendinimą.