Užfiksavo telefonu

Krekenavos regioninio parko direkcijos lankytoja Aurelija perspėjo, kad vairuotojai viename kelio ruože būtų itin atsargūs. Moteris stumbrų bandą užfiksavo telefone esančia vaizdo kamera ir perdavė šią informaciją parko direkcijai.

„Štai koks didelis būrys stumbrų „Via Baltica“ kely. Stumbrai yra prie Panevėžio ir Kėdainių rubežio. Jie jau perėjo „Via Baltica“ kelią, tad būkite visi labai atsargūs“, – perspėjo Aurelija.

Labai pavojingi

Ir nors vaizdas akiai gražus, tačiau tokie gyvūnai šalia kelio yra labai pavojingi, mat neaišku, kada jie gali sugalvoti kirsti važiuojamąją kelio dalį.

Tai, kad stumbrai kelia didelį pavojų, patvirtino ir tolimosios Truskavos seniūnijos Okainių kaimo seniūnaitė Dalia Steberiokienė. Seniūnaitė jau prieš keletą metų pastebėjo stumbrų bandą visai šalia kelio ties Truskavos miesteliu, šalia „Via Balticos“ magistralės. Stumbrai taip pat dažni svečiai ir Vilainių krašto ūkininkų laukuose. Moteris apie pastebėtus gyvūnus taip pat visuomet informuodavo ir perspėdavo vietos gyventojus.

Matė ir Marius Čepulis

Beje, mūsų kraštuose neseniai lankėsi ir Marius Čepulis – fotografas, rašytojas, paskaitininkas, laidų vedėjas, aplinkosaugos ministro patarėjas, besirūpinantis biologinės įvairovės išsaugojimu. Jis taip pat užfiksavo ir pakomentavo keistą stumbrų elgesį.

„Oušeno (Kėdainių) vienuoliktukas. Pirmą kartą matau didelę išimtinai diedų grupę. Sutikdavau po du, po tris, net keturis mačiau kartu. O čia vienuolika vienoj vietoj be mergų. Paprastai žiemą jie kartu su mergom ir vaikigaliais laksto, o daba it kokie taurieji elniai atsiskyrė. Gal kokią strateginę sesiją organizuoja“, – kaip visada šmaikščiai mintis dėstė M. Čepulis.

Informuoja direkcija

Apie šalia kelio besiganančias stumbrų bandas dažnai informuoja ir Lietuvos automobilių kelių direkcija. Eismo informacijos centras dažnai įspėja, kad gyvūnai kartkartėmis pavojingai priartėja prie kelio ir vėl nubėga nuo jo. Vairuotojų, važiuojančių kelio „Via Baltica“ atkarpa pro Kėdainių rajoną, prašoma būti budriems ir dėmesingiems, ypatingai tamsiu paros metu, kai matomumas yra sumažėjęs.