„Varvekliai lango dydžio kabo. Pavojinga. Praneškite, kad žmonės saugotųsi“, – antradienio vakarą ant Laisvės alėjos 102-o namo pakibusius varveklius fiksavo skaitytoja.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis, savivaldybė dėl varveklių keliamos grėsmės jokių priemonių nesiima, už pastatus atsakingi jų savininkai ar valdytojai, tad ir varvekliais jie turėtų pasirūpinti patys.

„Tiesa, mūsų žiniomis, centro seniūnija jau prieš kurį laiką buvo perspėjusi seniūnijos gyventojus bei namų savininkus ar administratorius nepalikti varveklių kaboti ant pastatų ir taip nekelti papildomo pavojaus praeiviams“, – pridūrė R. Endrikis.

Permainingos oro sąlygos kelia grėsmę

Kaip sausio pabaigoje skelbė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba (PGV), varvekliai ir pavojingos sniego nuošliaužos susidaro esant permainingiems orams, kai dienomis temperatūra priartėja prie nulio.

„Ant stogų gausiai susikaupusiam sniegui viršijus leistinas laikančiųjų konstrukcijų apkrovas, gali deformuotis statinių konstrukcijos, todėl pastatų šeimininkai privalo nuolat stebėti ant stogų besikaupiančio sniego dangos storį ir laiku jį nuvalyti“, – nurodoma Kauno PGV pranešime.

Pasirūpinti gyventojų ir jų turto saugumu turi daugiabučius namus administruojančios bendrijos ar pastatus administruojančios įmonės: varveklius privalu nudaužyti bei nukasti sniegą tose vietose, kuriose gali susidaryti pavojingos nuošliaužos.

Prieš pradedant tokius darbus, tas vietas, kuriose kyla pavojus praeivių gyvybei ar gyventojų turtui, būtina aptverti įspėjamosiomis juostomis. Aukštai kabančių varveklių patiems gyventojams šalinti nepatartina, nes tam reikia specialios technikos bei įrangos.

Kaip įtvirtinta galiojančios Statinių techninės ir naudojimo priežiūros tvarkos IV sk. 13.3. d., būtina prižiūrėti, kad ant pastatų nesikauptų sniegas ir ledas prie sienų, švieslangių, langų ir kitų atitvarų vertikaliųjų paviršių, o jam susikaupus reikia pašalinti nuo paviršiaus toliau nei 2 m atstumu.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 360 str. 3 d., statinių techninę priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 60 iki 300 eurų.