Aplinkiniai stebisi – nejaugi vaikai negali paeiti nė kelių metrų? Tačiau tėvai tikina norintys atžalas išleisti saugiai ir kaltina netinkamą infrastruktūrą.

Tuo tarpu rajono savivaldybės vadovai sako jau pradėję spręsti šią problemą iš esmės – jau kitais metais ketinama rekonstruoti pavojingą gatvės ruožą prie „Ryto“ mokyklos. Ten bus platinamas šaligatvis ir įrengiamos papildomas stovėjimo vietos automobiliams.

Nėra kaip saugiai išlaipinti

Automobiliai neretai vaikus išlaipinti sustoja prieš pat pėsčiųjų perėją, tuomet laukia, kol vaikas pereis ją, ir tik tada važiuoja toliau. O jeigu šitaip išlaipinti savo atžalas nori ne vienas, o keli vienas paskui kitą stovinčių automobilių vairuotojai – gali tekti ilgokai palaukti.

Tiems, kuriems vaikų vežimas į mokyklą neaktualus, belieka kantriai laukti ir stebėti šį „bet kaip sustoju – išleidžiu vaiką – laukiu kol nueis – nuvažiuoju“ ritualą.

Tiesa, patys tėvai skundžiasi, kad elgtis kažkaip kitaip tiesiog neturi jokių galimybių – prie mokyklos, šalia šaligatvių, būna sustatyti automobiliai, tad išlaipinti vaiką, sustojus prie kelkraščio, nėra galimybių. Paleisti vaiką blaškytis tarp automobilių taip pat nesinori, tad belieka vienintelė saugi išeitis – stoti čia pat prieš perėją.

Tiesa, netvarkos kelyje rytais neapsikentę žmonės jau ėmė fotografuoti pažeidėjus ir apie juos pranešinėti atsakingoms institucijoms.

Užfiksavo 29 pažeidimus

Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Andrulis komentavo, kad situacija yra tikrai puikiai žinoma ir skyriaus darbuotojai vykdo patikras.

2019 m. per pirmąjį mokslo metų mėnesį Viešosios tvarkos skyriaus specialistai prie mokyklų vykdė tris patikrinimus ir fiksavo, kaip prie mokyklų esančių pėsčiųjų perėjų automobilius vairuojantys asmenys laikosi Kelių eismo taisyklių. Buvo nustatyti 29 pažeidėjai, kuriems teks susimokėti baudą, mat švelnesnė sankcija – įspėjimas – už tokio tipo nusižengimą negali būti taikoma.

„Prie „Ryto“ progimnazijos problema, ko gero, aktualiausia, nes ten gatvė siaura, jei kažkas sustoja – užsikemša visa gatvė. Pagal KET už tokį pažeidimą įspėjimo duoti nėra net galimybės, iškart yra skiriama piniginė bauda“, – komentavo specialistas.

Bando išsisukti

Ne paslaptis, kad dažnas pažeidėjas bando savo nusižengimą sušvelninti arba bando meluoti, tačiau vykdant patikrinimus visos situacijos kelyje yra filmuojamos, tad bandymas meluoti vaisių neduoda.

„Teisinasi žmonės įvairiai, sako, kad neva sustojo kažką per perėją praleisti, nors mes pažeidimus fiksuodami aiškiai matome, kad niekas per perėją tuo metu nėjo, o tik vaikas iš mašinos lipo lauk. Bando žmonės išsisukti, sušvelninti situaciją“, – kalbėjo V. Andrulis.

Pagaliau spręs iš esmės

Problema prie minėtos progimnazijos susidaro tikrai ne pirmus metus ir galiausiai ji bus sprendžiama iš esmės.

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius „Rinkos aikštei“ komentavo, kad šiuo metu yra vykdomos pirkimo procedūros Pavasario gatvės šaligatvių (nuo Janušavos g. iki Gegučių g.) rekonstravimo darbams atlikti.

ç„Tai yra būtent tas probleminis šaligatvis prie „Ryto“ progimnazijos. Ši įsisenėjusi ir nesaugumą, pirmiausia, vaikams ir patiems vairuotojams kelianti problema bus sprendžiama iš esmės.

Toje vietoje pats lankiausi su specialistais, įvertinome situaciją, apžiūrėjome visas galimybes ir buvo nuspręsta, kaip šaligatvis bus pritaikomas saugiam sustojimui ir vaikų išlaipinimui.

Darbus planuojama pradėti nuo kitų metų pradžios, esant palankioms oro sąlygoms.

Rekonstravimo metu ties ugdymo įstaigomis, vienoje gatvės pusėje, bus praplatintas šaligatvis bei įrengtos papildomos automobilių stovėjimo vietos“, – komentavo administracijos direktorius.

Užtraukia atsakomybę

Primename, kad Kelių eismo taisyklėse nurodyta, kad sustoti draudžiama pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 metrų atstumu prieš jas, o keliuose, kuriuose yra po vieną kiekvienos krypties eismo juostą, arčiau kaip 5 m atstumu už pėsčiųjų perėjų.

Už šį pažeidimą numatyta bauda nuo 30 iki 90 eurų.

„Mokykla didelė, rytais visi skuba į darbą, į pamokas. Tie, kurie yra vežami į mokyklą, turi būti išleidžiami saugiai. Sustojimas neturi kelti pavojaus kitiems vairuotojams ir pėstiesiems. Ypatingai tamsiuoju paros metu“, – sako Arūnas Kacevičius.