Vykdoma pertvarka

Ministerijos atlikti tyrimai parodė, kad dabar vaikų socializacijos centrai Lietuvoje nėra sukurti pagal šiuolaikinius vaikų elgesio korekcijos modelius, jų aplinka ir ugdymosi sąlygos nėra pritaikytos sėkmingai vaiko resocializacijai. Šiuo metu vaikų socializacijos centrai pagal vaikų skaičių yra per dideli, daug lėšų išleidžiama nenaudojamoms patalpoms išlaikyti, trūksta motyvuotų specialistų, norinčių dirbti tokio tipo įstaigose. Dar prieš keletą metų buvo nuspręsta, kad reikia iš esmės pertvarkyti vaikų socializacijos centrus, sukuriant šiuolaikiškas įstaigas, kuriose būtų stiprinami socialiniai vaikų įgūdžiai. Vieną tokių centrų, skirtą būtent mergaitėms, numatyta atidaryti Kunionių kaime.

Modernus centras

Buvusios Kunionių mokyklos patalpos bus pritaikytos šeimyninei aplinkai, sutvarkyta teritorija, centras aprūpintas modernia įranga ir mokymo priemonėmis, įrengtos erdvės neformaliajam ugdymui, praktiniam mokymui, laisvalaikiui.

„Dauguma socializacijos centrų veikia buvusiose nepilnamečių bausmės atlikimo vietose. Todėl būtina sukurti šiuolaikiškas, pozityviai vaikų socializacijai pritaikytas nedideles, efektyviai veikiančias įstaigas, diegiančias naujus ugdymo modelius, įtraukiančias kvalifikuotus specialistus. Turime pertvarkyti erdves ir mokytojų kompetencijas, nes mokiniai ten nuo šių metų važiuoja nebe „gyventi“, kaip buvo anksčiau, o tik išimtiniais atvejais, kaip ir kitose Vakarų valstybėse“, – sako ministerijos Kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Bendruomenė laukia

Kunioniuose ilgą laiką veikė mokykla, bet bėgant metams ir mažėjant vaikų skaičiui ji buvo uždaryta. Visgi bendruomenės svajonės, kad nenaudojami pastatai bus ir vėl reikalingi, panašu, išsipildys.

„Iš pradžių panaikino tik vyresnes klases, liko tik pradinukai. Bet po kurio laiko nusprendė, kad ir tų čia per mažai, tad teko mokyklą uždaryti. Pastatas dabar stovi užkonservuotas, bet viliamės, kad netrukus jis bus prikeltas naujam gyvenimui. Žadama, kad pastate įsikurs socializacijos centras, kuriame bus perauklėjamos nepilnametės merginos.

Sako, kad jau rugpjūtį prasidės darbai, tai mes labai laukiame. Reikės ten ir aptarnaujančio personalo, ir specialistų, kitų darbuotojų. Džiugu, kad vėl bus darbo vietų. Taip pat džiaugiamės, kad ir pastatas bus renovuotas, nestovės tuščias. Iš pradžių kai kurie žmonės baiminosi, kad čia bus kalėjimas, bet kai išaiškinome, kokia čia įstaiga įsikurs, visi sutiko, kad ji čia būtų. Mūsų kaimui bus tik geriau“, – džiaugėsi Kunionių kaimo bendruomenės centro pirmininkė Vilma Fedosiukienė.