Geresnius laikus matę kultūros rūmai pirmiausia užkliuvo čia pat gyvenančiai ir kasdien šią vietą reginčiai portalo skaitytojai. Moters žodžiais, Vaistinės skersgatvyje stovintis raudonas Kauno radijo gamyklos pastatas kone griūva.

„Pačiame miesto centre krenta plytos tiesiog ant galvos, stiklai kabo laukdami nelaimės. Negana to, šis pastatas tapo mėgiamas paauglių“, – tvirtino kaunietė, prašiusi tarnybų atkreipti dėmesį į šią esą pavojingą vietą.

Remontui kliūčių nėra

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Gedeminas Barčauskas „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare nurodė, kad statinį adresu Astronomijos g. 6 Žaliakalnio seniūnija yra įtraukusi į apleistų ir neprižiūrimų pastatų sąrašą, kuriems taikomas padidintas nekilnojamo turto mokestis.

Pasiteiravus, kas kliudo statinio savininkams iš esmės sutvarkyti šį objektą, G. Barčauskas pažymėjo, jog viešojo aukciono būdu nupirktų pastatų naudojimo paskirtis neatitinka 2007 m. patvirtinto detaliojo plano žemės naudojimo paskirties. Dėl šios situacijos detaliau pakomentuoti esą galėtų NŽT atstovai.

Venera

„Galima tik daryti prielaidą, kad savininkai kol kas negali keisti pastato paskirties ir atlikti jo rekonstrukcijos, bet kapitalinio remonto darbams kliūčių nėra, o taip būtų galima panaikinti pastato avarinę būklę“, – aiškino G. Barčauskas, pridėjęs, kad kol kas savivaldybė nėra gavusi jokios aptariamo objekto projektinės dokumentacijos.

Planas stringa teismuose

Kaip anksčiau skelbė naujienų portalas „Delfi“, „Šilelio“ kultūros rūmus kadaise valdė UAB „Nuova 5“. 2011 m. likviduota įmonė iš valstybės nuomojosi ir žemės sklypą, kuriam sutartį turėjo iki 2100 metų. Registrų centro duomenimis, šio sklypo paskirtis – daugiaaukščių ir aukštybinių gyvenamųjų namų statyba, o 1985 m. iškilę „Šilelio“ rūmai – kultūros paskirties. Dėl to naujiesiems pastato savininkams bendrovei „Saulės projektas“ ir kilo sunkiai išsprendžiamas biurokratinis kazusas, nuvedęs iki teismų.

„Saulės projekto“ direktorius Linas Šukys portalui atsiųstame komentare nurodė, kad Kauno apylinkės teismas panaikino NŽT Kauno miesto žemėtvarkos skyriaus sprendimą ir įpareigojo sudaryti su pastato savininku valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį, tačiau NŽT šį sprendimą apskundė Kauno apygardos teismui.

Byla rašytinio proceso tvarka nagrinėta rugsėjo 21 d. „Tikimės, kad apeliacinės instancijos teismas paliks galioti Kauno apylinkės teismo sprendimą ir pasirašę valstybinės žemės nuomos sutartį galėsime imtis pastato tvarkymo darbų“, – prieš posėdį vylėsi L. Šukys.

Visgi Kauno apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida Milda Bučnytė portalui antradienį nurodė, kad sprendimo priėmimas ir paskelbimas šioje byloje atidėtas iki spalio 21 d. Kaip paaiškino M. Bučnytė, remiantis Civilinio proceso kodeksu, teismas sprendimą skelbti gali ne vėliau kaip per 30 dienų nuo bylos išnagrinėjimo. Teisėjų kolegija nutarė, kad „išsamių motyvų surašymui reikia papildomai laiko, todėl teismo sprendimo (nutarties) priėmimas ir paskelbimas atidėtinas įstatyme nustatyto termino ribose“.

Venera

Pernai rudenį „Saulės projekto“ direktorius žurnalistams atskleidė, kad „Šilelio“ vietoje ketinama statyti gyvenamąjį pastatą su komercinės paskirties patalpomis. Senasis pastatas iš dalies būtų griaunamas, po juo esanti didžiulė slėptuvė – rekonstruota į požeminį garažą.

NŽT: sklypo ir statinio paskirtis turi sutapti

Pagal žiniasklaidai anksčiau pateiktą NŽT išaiškinimą, sklypą išnuomoti bus galima tik tada, kai jo paskirtis atitiks pastato paskirtį.

Nacionalinė žemės tarnyba valstybinės žemės sklypus nuomoja vadovaudamasi teisės aktais. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės įstatymo 9 straipsnio 6 dalies 1 punktu, išnuomoti valstybinės žemės sklypą galima tik tuo atveju, jeigu suprojektuoto žemės sklypo pagrindinė žemės naudojimo paskirtis ir naudojimo būdas atitinka pastato paskirtį arba ūkinės veiklos pobūdį.

Pagal Nekilnojamojo turto registro duomenų bazės išrašą, valstybinės žemės sklypas, esantis adresu Astronomijos g. 6, yra 0,4930 ha ploto, žemės naudojimo būdas – gyvenamosios teritorijos. Žemės sklype esančio pastato paskirtis – kultūros (kultūros rūmai). NŽT Kauno miesto skyrius galės išnuomoti šį valstybinės žemės sklypą, kai sklypo naudojimo būdas atitiks jame esančio pastato paskirtį“, – teigiama „Delfi“ paskelbtame NŽT atsakyme.

Pastatą valdančiai, tačiau jo rekonstruoti negalinčiai bendrovei siūlyta kreiptis į Kauno savivaldybę. NŽT žiniomis, būtent miesto valdžia dar 2007 m. yra pakeitusi sklypo po „Šilelio“ kultūros rūmais paskirtį.

Šokėjos skynė laurus konkursuose

Prieš dešimtmetį buvusiai Kauno radijo gamyklai priklausę kultūros namai buvo žinoma pramogų vieta, o viena garsiausių jos pasilinksminimo įstaigų – daugiau nei prieš 20 metų pradėjęs veikti pirmasis Baltijos šalyse striptizo klubas „Venera“. Iki 2007-ųjų pabaigos tai buvo vienintelis tokio pobūdžio klubas Kaune.

Kaip skelbiama tebeegzistuojančiame „Veneros“ „Facebook“ puslapyje, striptizo klubas įkurtas 1996-aisiais, o jame lankėsi ne tik geriausios Lietuvos striptizo šokėjos, bet ir didžiausios krūtinės savininke pripažinta Lolo Ferrari. Džentelmenai čia buvo viliojami aukšto meistriškumo merginomis ir kokteiliais, reklamuota netoli miesto centro esanti vieta. Klubas veikė kasdien iki 4 val. ryto.

Įrengiami loftai su komercinėmis erdvėmis

Kol „Šilelio“ savininkai varsto teismų duris, likę Kauno radijo gamyklos pastatai jau dabar išgyvena reinkarnaciją. Nekilnojamojo turto projektų valdymo įmonės „Citus“ pranešime prieš gerus metus skelbta, kad per 3,5 metų į 15 tūkst. kv. m ploto projektą „Radio city“ numatyta investuoti apie 14,4 mln. eurų.

Projektas suskirstytas į keturias dalis ir vystomas dviem etapais. Pirmuoju etapu, iki 2022 m. balandžio planuojama įkurti erdves Astronomijos gatvėje esančiame korpuse, pavadintame „Nida“, bei Savanorių prospekte esančiame korpuse „Banga“. Antrasis etapas apims Prisikėlimo bažnyčios pusėje esantį korpusą, vardu „Daina“, ir Žemaičių gatvėje esantį korpusą „Minija“. Šio etapo darbai pagal pirminį planą turėtų prasidėti dabar ir finišuoti 2024 m. pavasarį.

Du trečdaliai „Radio city“ ploto, anot „Citus“, bus skirti loftams. Čia taip pat numatoma įrengti mikrobiurus ir bendradarbystės erdves, pakviesti įsikurti maisto turgų, projektuojamos pramogų bei kultūros zonos, įvairių veiklų studijos, laisvalaikiui skirtos terasos ant stogo.