Istoriniame Lietuvos miestelyje gausėja ir gastronominių naujovių. Savo veiklą Merkinėje pradėjo šio krašto maisto kultūrą puoselėti ir naujai interpretuoti siekiantis restoranas „Dzūkynė“. Pasak restorano savininkų, meniu dominuos tradiciniai dzūkiški patiekalai ir modernesnės jų interpretacijos bei žvėriena, auginta jų pačių ūkyje.

Atidaryti tokį restoraną sumanė miškininkas Marius Valukynas su žmona Živile – būtent ji ir vadovaus „Dzūkynei“. Toks pavadinimas gimė derinant šio krašto pavadinimą su priesaga, lietuvių kalboje nurodančią į tam tikrą vietovę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mūsų restorano koncepcija yra parodyti, papasakoti dzūkiškus patiekalus. Kaip sako mūsų virtuvės šefas Augustinas Kalanta, tai bus sumoderninta virtuvė – vietinė maisto kultūra turi ne tik prisiminti tai, kas sena, bet ir atrasti tuos tradicinius patiekalus naujai. Tačiau mes akcentuojam ne tik patį virtuvės dzūkiškumą, bet norime puoselėti ir kitas regiono tradicijas, skatinti šio krašto kalbėseną – norime, kad restoranas tiesiog alsuotų Dzūkija“, – tikina Ž. Valukynienė.


Orientuosis į vietinę produkciją

Kaip teigia viena iš restorano įkūrėjų, „Dzūkynės“ patiekaluose dominuos produktai, kuriais garsėja Dzūkijos kraštas – grikiai, miško gėrybės, – taip pat orientuojamasi į vietinių ūkininkų produkciją. Net ir paties restorano logotipe išreikšta į šį regioną nurodanti simbolika – jame pavaizduotas grikio žiedas, kuriais nusėti šių apylinkių laukai žavi ne vieną keliautoją.

Kita restorano koncepcijos kryptis – tai senoviniai, žvėrienos patiekalai, kurie kadaise buvo valgomi ir didikų. Restoraną Valukynai sumanė įkurti galvodami apie auginamą danielių bandą. Valukynų danielių ūkyje šiuo metu auginami apie 200 gyvūnų – tai Pietų Lietuvoje didžiausias ūkis, kuriame auginami vien danieliai.

„Iš pradžių galvojome įkurti produkcijos gamybos įmonę ir iš danielių mėsos siūlyti tam tikrus gaminius, atidaryti nedidelę parduotuvėlę. Tačiau matydami Merkinėje apsilankančių žmonių srautus, suprasdami, kad miestelis yra unikalus ir įdomus ir visada sutraukia čia daug turistų, nusprendėme atidaryti viešojo maitinimo įstaigą“, – apie tai, kaip gimė idėja atidaryti restoraną pasakojo maisto technologijos specialybę baigusi Ž. Valukynienė.

Derina paprastumą su prabanga

Restoranas įsikūrė per du aukštus. Pirmajame stovi krosnis, kurioje bus kepamos dzūkiškos bandos ant kopūsto lapo – viskas vyks pagal senąsias tradicijas ir patys restorano lankytojai matys šį procesą. Anot savininkės, tie restoranai, kurie teigia siūlantys tradicinę dzūkišką bandą, bet krosnies neturi, tik apgaudinėja savo klientus.

„Pirmojo restorano aukšto interjeras buvo orientuotas į namų jaukumą, kad atvykstantys žmonės pasijustų lyg namuose. Antrasis aukštas turi šiek tiek prabangos elementų. Merkinėje, reikia nepamiršti, apsistodavo Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vladislovas Vaza. Tad šis miestas turi šiek tiek karališkos istorijos.

Todėl nusprendėme, kad ir mūsų restoranui šiek tiek to karališkumo reikia. Tai atsispindi ir patiekaluose. Pavyzdžiui, siūlome vieną iš pobūvių, karališką puotą, kurioje maistas toks, koks būdavo tais laikais“, – pasakojo Ž. Valukynienė.

Restorane taip pat yra nedidelė terasa. Vienu metu „Dzūkynė“ galės aptarnauti 60 žmonių.

Darbuosis dzūkai

Restorane dirbs 10 žmonių. Savininkai džiaugiasi, kad beveik visą personalą, išskyrus šefą Augustiną Kalantą, pavyko rasti apylinkėse. „Praktiškai visi mūsų darbuotojai yra vietiniai, iš Merkinės arba aplinkinių kaimų. Nėra netgi tokių, kurie būtų iš Varėnos ar Alytaus, didesnių krašto gyvenviečių. Tik virtuvės šefas yra vilnietis, jis sutiko mums padėti“, – pasakoja moteris.

Ji priduria, kad tai nauda ir darbuotojams, kuriems į darbą nereiks toli važinėti ir galės dirbti pagal savo kvalifikaciją, ir darbdaviui, mat vietiniai žmonės dažniausiai būna pastovesni. Be to, tai tik dar labiau sustiprina restorano orientaciją į Dzūkijos kraštą – kuriant darbo vietas regione norisi, kad žmonės čia pasiliktų, įleistų šaknis, o ne išvyktų į didesnius miestus.

Virtuvei vadovausiantį šefą A. Kalantą parekomendavo Mariaus Valukyno pažįstamas, taip pat įkūręs maitinimo paslaugų verslą. Apie būsimą restoraną bei jo koncepciją, su A. Kalanta savininkai konsultavosi daugiau nei metus.

Kainos nesikandžios

Planuojama, kad restoranas dirbs visomis savaitės dienomis. Nors savininkai pastebi, kad žvelgiant iš verslo pusės, galbūt labiau apsimokėtų dirbti tik savaitgaliais, tačiau teigia į šią veiklą žiūrintys atsakingiau – turistai, atvažiuojantys į Merkinę pirmadienį ar antradienį, taip pat turi rasti, kur pavalgyti.

„Laukiame visų iki vieno klientų. Nors netaupėme interjerui ir tos prabangos elementų rasite, tačiau tai nereiškia, kad išsiskirsime kainomis. Jos visiems bus prieinamos“, – sakė Ž. Valukynienė, diriguosianti „Dzūkynės“ veiklai.

Savininkai atskleidžia, kad į restoraną buvo investuota daugiau nei 500 tūkst. eurų nuosavų lėšų. Tiesa, jie tikisi, kad dalį šios sumos padengs iš Europos Sąjungos lėšų padengs Nacionalinė mokėjimų agentūra, kuriai buvo pateiktas projektas.

„Dzūkynė“ duris atvėrė rugpjūčio 6 d. Restoraną rasite adresu Kauno g. 1, Merkinė. Darbo laikas – kiekvieną dieną nuo 10 iki 22 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)