Šiuo­lai­kiš­ka­me dau­gia­aukš­ty­je sta­ti­ny­je Aly­taus mies­to cen­tre tu­rė­tų at­si­ras­ti pre­ky­bos pa­skir­ties pa­tal­pos ir bu­tai, apa­čio­je – vie­ša erd­vė, te­ra­sa gy­ven­to­jams bei jų sve­čiams. Kol kas lie­ka at­vi­ras klau­si­mas, kaip bus spren­džia­mas pri­va­žia­vi­mas prie pa­sta­to. Vie­na iš ga­li­my­bių – įreng­ti jį iš Sa­va­no­rių gat­vės, su­ar­dant jau­kią, prieš ke­le­rius me­tus eu­ro­pi­nė­mis lė­šo­mis su­tvar­ky­tą Kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus kie­me­lio erd­vę. To­kiu at­ve­ju rei­kė­tų per­kel­ti ir Vy­tau­to Ja­ru­čio skulp­tū­rą, ku­riai šią vie­tą iš­rin­ko 2017 me­tais ana­pi­lin iš­ėjęs kal­vių kal­vis.

„At­si­žvelg­da­mi į si­tu­a­ci­ją, mes pa­nai­ki­no­me tie­sio­gi­nę nau­jo pa­sta­to aso­cia­ci­ją su ro­tu­še ir su­kū­rė­me har­mo­nin­gos kom­po­zi­ci­jos sta­ti­nį, ku­ris sa­vo pro­por­ci­jo­mis pa­pil­do esa­mą ap­lin­ką ir kar­tu yra šiuo­lai­kiš­kos, mies­to cen­trui bū­din­gos san­tū­rios ar­chi­tek­tū­ros spren­di­mas. Taip pat no­ri­me pa­si­džiaug­ti sklan­džiu ben­dra­dar­bia­vi­mu su mies­to ben­druo­me­ne bei sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja. Dė­ko­ja­me mies­to me­rui, ku­ris už­tik­ri­na ko­ky­biš­ką ir grei­tą pro­ce­są, tai ypač svar­bu sie­kiant mies­to plėt­ros“, – pa­pra­šy­ta pa­ko­men­tuo­ti pa­ko­re­guo­tą va­rian­tą sa­kė ar­chi­tek­tė K.Ruk­šie­nė.

Ta­čiau prieš pus­an­tro mė­ne­sio vy­ku­sio vie­šo­jo svars­ty­mo me­tu jai te­ko iš­klau­sy­ti ne­ma­žai aly­tiš­kių prie­kaiš­tų. Gru­pė ak­ty­vių mies­tie­čių net­gi su­rin­ko pa­ra­šus po pa­reiš­ki­mu. Ja­me ra­gi­no ras­ti spren­di­mą, ku­riuo pa­sta­tas įsi­lie­tų į Aly­taus mies­to cen­tro ar­chi­tek­tū­ri­nę vi­su­mą, ko­re­guo­ti pa­sta­to spal­vi­nį spren­di­mą.

Aly­tiš­kiai pa­brė­žė, kad jie nė­ra nu­si­tei­kę prieš sta­ty­bas ar pa­tį sta­ti­nį, prieš šiuo­lai­kiš­ku­mą, ta­čiau ma­no, jog ob­jek­tas, ku­rį nu­ma­to­ma sta­ty­ti, di­so­nuo­ja ap­lin­ko­je, yra la­bai ma­sy­vus, už­go­žian­tis ki­tus pa­sta­tus ir sle­gian­tis.

At­si­žvelg­da­mi į iš­sa­ky­tas pa­sta­bas, ar­chi­tek­tai pa­kei­tė ne tik fa­sa­do spal­vą į švie­sią, bet ir vie­nu aukš­tu jį su­ma­ži­no. Taip pat įve­dė ply­tos mo­ty­vą, su­ma­žin­da­mi stam­bių tū­rių ir prie­ki­nio fa­sa­do skai­dy­mą, o tai la­biau jun­gia nau­ją sta­ti­nį su gre­ta esan­čiu pre­ky­bos cen­tru „Ne­mu­nas“. Sta­ti­nio pro­jek­ta­vi­mo ter­mi­nas yra 2019 me­tai, sta­ty­to­ja – UAB „Sep­tu­sa“, įsi­kū­ru­si ad­re­su Nau­jo­ji g. 142, Aly­tu­je.

Pa­sak Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ar­chi­tek­tū­ros, ur­ba­nis­ti­kos ir že­mė­tvarkos sky­riaus ve­dė­jos Vil­mos Bar­tu­se­vi­čie­nės, nau­jau­siam prieš­pro­jek­ti­nių spren­di­nių va­rian­tui, ku­ris bu­vo pa­reng­tas at­si­žvel­gus į vi­suo­me­nės, spe­cia­lis­tų, sa­vi­val­dy­bės at­sto­vų iš­sa­ky­tas pa­sta­bas, yra pri­tar­ta.

Aly­tiš­kiai taip pat do­mi­si, kaip bus įreng­tas pri­va­žia­vi­mas prie nau­jo­jo pa­sta­to. Vie­na to­kių ga­li­my­bių – nau­jas įva­žia­vi­mas pro Kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus kie­me­lį. V.Bar­tu­se­vi­čie­nė pa­tvir­ti­no, kad to­kia ga­li­my­bė tik­rai yra ver­ti­na­ma, nes te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo do­ku­men­tai ją nu­ma­to, ta­čiau ne­bū­ti­nai bus pa­si­rink­tas bū­tent toks va­rian­tas. Pro­jek­tą ren­gian­tys ar­chi­tek­tai taip pat pa­teiks siū­ly­mą, kaip jie pro­jek­tuo­ja pri­va­žia­vi­mus prie nau­jo­jo sta­ti­nio Aly­taus mies­to cen­tre.

Vizualizacija

Jei bū­tų nu­spręs­ta įreng­ti įva­žia­vi­mą per mu­zie­jaus vi­di­nį kie­me­lį, nu­ken­tė­tų jau su­tvar­ky­ta erd­vė, ku­ria bu­vo taip džiau­gia­ma­si 2015 me­tais, už­bai­gus eu­ro­pi­nį pro­jek­tą. Te­ri­to­ri­ja bu­vo su­tvar­ky­ta įgy­ven­di­nant Aly­taus kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus re­konst­ra­vi­mo ir ap­lin­ki­nės te­ri­to­ri­jos su­tvar­ky­mo pro­jek­tą.

Aly­tiš­kiams ky­la vi­sai pa­grįs­tas klau­si­mas, ar to­kiu at­ve­ju ne­bū­tų su­ga­din­ta in­fra­stuk­tū­ra, ku­riai įreng­ti pa­nau­do­tos Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šos?

„Tech­ni­nio pro­jek­to ren­gi­mo me­tu bū­tų spren­džia­ma, kiek bus įsi­kiš­ta į esa­mą si­tu­a­ci­ją, ar rei­kės su­ti­ki­mų iš agen­tū­rų“, – „Aly­taus nau­jie­noms“ sa­kė Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės vy­riau­sia­sis ar­chi­tek­tas Min­dau­gas Ma­ta­žins­kas.

Įren­giant pri­va­žia­vi­mą iš Sa­va­no­rių gat­vės, tek­tų iš­kel­ti ir V.Ja­ru­čio me­ta­lo plas­ti­kos skulp­tū­rą „Pa­va­sa­ris“, ku­rios is­to­ri­jo­je tai bū­tų tik­rai ne pir­mas kraus­ty­ma­sis.

1984 me­tais V.Ja­ru­čio skulp­tū­ra pa­sta­ty­ta prie tuo­me­tės Šal­ti­nių pa­grin­di­nės mo­kyk­los, ta­čiau – tik lai­ki­nai. Au­to­rius su­ti­ko sa­vo dar­bą pa­do­va­no­ti mies­tui, jei jam bus ras­ta tin­ka­ma nuo­la­ti­nė vie­ta. Ka­dai­se 9 met­rų aukš­čio me­ta­lo dar­bą siū­ly­ta pa­sta­ty­ti Aly­taus cen­tre, prie bui­ti­nio gy­ven­to­jų ap­tar­na­vi­mo kom­bi­na­to. Vie­ta prie mo­kyk­los, kaip sa­kė spe­cia­lis­tai ir pats V.Ja­ru­tis, bu­vo ne­tin­ka­ma.

Vie­nas au­to­riaus pa­siū­ly­mų – „Pa­va­sa­rį“ įkur­din­ti Vil­niaus gat­vės eis­mo žie­de, ta­čiau tuo­met jam ne­pri­ta­rė po­li­ti­kai, sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos ko­mi­te­tuo­se pa­siū­lę pa­lik­ti skulp­tū­rą prie mo­kyk­los, kol tin­ka­ma vie­ta pa­ga­liau at­si­ras.

Pa­na­šu, kad ta il­gai ieš­ko­ma vie­ta taip ir ne­at­si­ra­do, to­dėl au­to­rius dė­jo pa­stan­gas, kad 2017 me­tais skulp­tū­ra įsi­kur­tų Aly­taus kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus kie­me­ly­je. Mu­zie­jaus di­rek­to­rė Aud­ro­nė Ja­kuns­kie­nė pri­si­me­na, kad vie­tos dar­bui ša­lia mu­zie­jaus taip pat bu­vo ieš­ko­ma la­bai at­sa­kin­gai, tar­ta­si su kau­nie­čiu skulp­to­riu­mi Sta­siu Žir­gu­liu (Aly­tu­je yra pa­sta­ty­tas jo su­kur­tas me­mo­ria­las „Nu­ri­męs var­pas“) ir iš ke­lių va­rian­tų pa­si­rink­ta bū­tent ši erd­vė. Spren­di­mu spė­jo pa­si­džiaug­ti au­to­rius, ra­dęs vie­tą sa­vo skulp­tū­rai, ku­ris tų pa­čių me­tų rug­sė­jį mi­rė.

Jei bū­tų nu­spręs­ta įreng­ti pri­va­žia­vi­mą iš Sa­va­no­rių gat­vės, skulp­tū­rai vėl tek­tų ke­liau­ti ieš­ko­ti sau nau­jos vie­tos. Pa­sak M.Ma­ta­žins­ko, dėl skulp­tū­rų sta­ty­mo ir prie­žiū­ros re­ko­men­da­ci­jas duo­da Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės Mo­nu­men­ta­lio­sios dai­lės kū­ri­nių sta­ty­mo ir prie­žiū­ros ko­mi­si­ja, tai­gi jai klau­si­mas ir bū­tų de­le­guo­tas.

„Mies­tas kei­čia­si, ta­čiau tik­rai bus ras­tas spren­di­mas tam, kad bū­tų iš­sau­go­ta pa­gar­ba švie­saus at­mi­ni­mo Aly­taus mies­to gar­bės pi­lie­čiui, kal­vių kal­viui Vy­tau­tui Ja­ru­čiui“, – sa­kė Aly­taus mies­to me­ro pa­va­duo­to­jas Ša­rū­nas Klė­ge­ris, pa­brė­žian­tis, kad kol kas tai yra ga­li­my­bių ver­ti­ni­mai, kur at­si­ras įva­žia­vi­mai, o ne kon­kre­tūs spren­di­mai.