Šven­tė­je ap­si­lan­kė Pran­cū­zi­jos am­ba­sa­do­rė Lie­tu­vo­je Clai­re Lig­nie­res-Cou­nat­he, pa­ger­bu­si Nor­man­di­jos-Ne­mu­no avia­es­kad­ri­lės, prieš 75-erius me­tus vei­ku­sios is­to­ri­nia­me Aly­taus ae­ro­dro­me, at­mi­ni­mą.

Nu­skam­bė­ju­si „Mar­se­lie­tė“ ir lie­tu­viš­ka liau­dies dai­na, ku­rias at­li­ko Ri­mu­tė Vaic­ke­lio­ny­tė-Ze­ne­vi­čie­nė ir Eg­lė Ma­li­naus­kie­nė, įpras­mi­no fran­ko­fo­niš­kas Aly­taus tra­di­ci­jas, su­kur­tas is­to­ri­jos ir tę­sia­mas da­bar­ty­je. Kaip ir lie­tu­viš­kos tri­spal­vės bei pran­cū­ziš­kos na­cio­na­li­nės vė­lia­vos spal­vų juos­te­lės, ap­juo­su­sios Nor­man­di­jos-Ne­mu­no la­kū­no Ro­ger Sau­va­ge anū­ko, skulp­to­riaus Eri­ko Mo­tie­ju­čio su­kur­tą ste­lą.

Lie­tu­viš­kai pran­cū­ziš­ki ak­cen­tai lėk­tu­vų mo­to­ro gaus­mu at­si­lie­pė ir pa­dan­gė­je. Pro­gra­mo­je da­ly­va­vo Pir­mo­jo pa­sau­li­nio ka­ro pran­cū­zų lėk­tu­vo „Nie­u­port 24“ (N 24) re­pli­ka. Pa­ki­lo ir Ro­lan­do Ka­li­naus­ko su­kur­ta tar­pu­ka­rio Lie­tu­vos žy­maus kon­struk­to­riaus An­ta­no Gus­tai­čio lėk­tu­vo AN­BO-2 re­pli­ka, ku­rią pi­lo­ta­vo Kęs­tu­tis Mi­lu­šaus­kas.

O ren­gi­nio ve­dė­jas Gied­rius Leš­ke­vi­čius, be­je, taip pat aly­tiš­kis ir dar orei­vis – karš­to oro ba­lio­no pi­lo­tas – kal­bi­no kon­struk­to­rių R.Ka­li­naus­ką. Jis pa­sa­ko­jo apie tai, kad no­rė­tų at­kur­ti ir ki­tus A.Gus­tai­čio su­konst­ruo­tus lėk­tu­vus, ta­čiau tai yra be ga­lo kruopš­tus ir lai­kui bei ži­nioms im­lus dar­bas, ku­rių pa­va­di­ni­mas AN­BO iš­šif­ruo­ja­mas kaip ab­re­via­tū­ra „An­ta­nas no­ri bū­ti ore“.

Šiuo var­du pa­si­va­di­nu­si ak­ro­ba­ti­nė gru­pė, va­do­vau­ja­ma Ro­lan­do Pa­kso, at­li­ko Aly­taus pa­dan­gė­je sa­vo nau­jau­sią pro­gra­mą „Bo­he­mi­jos rap­so­di­ja“, o AN­BO pa­si­ro­dy­mą ko­men­ta­vo žur­na­lis­tas ir avia­to­rius Ed­mun­das Ga­nu­saus­kas.

Tę­siant is­to­ri­nės at­min­ties įam­ži­ni­mo dar­bus šie­met šven­tės me­tu ati­da­ry­ta vaiz­di­nė lau­ko eks­po­zi­ci­ja, įreng­ta tik­ra­me lėk­tu­ve. Apie Aly­taus ae­ro­dro­mo ir jo pa­kraš­čių is­to­ri­jas bu­vo ga­li­ma su­ži­no­ti ir pės­čių­jų žy­gio me­tu. Jį su­ren­gu­si aso­cia­ci­ja „Oli­ta-Ora­ny“ pri­mi­nė, kad Aly­tu­je tu­ri­me tik­rai ne­ma­žai is­to­ri­nių ak­cen­tų, ku­riuos ga­li­ma iš­nau­do­ti su­do­mi­nant ir mies­to sve­čius, ir pa­čius aly­tiš­kius.

Pa­vyz­džiui, ša­lia La­kū­nų gat­vės 9 nu­me­riu pa­žy­mė­to dau­gia­bu­čio iš­li­kęs ne­iš­vaiz­dus pa­sta­tas – se­na­sis Aly­taus oro uos­to skry­džių val­dy­mo cen­tras. Iki 8 de­šimt­me­čio vi­du­rio iš čia ke­tu­ris kar­tus per die­ną kil­da­vo lėk­tu­vai AN-2 (ge­riau ži­no­mi kaip „ku­ku­rūz­nin­kai“), ku­rie ke­lei­vius skrai­di­no į Drus­ki­nin­kus, Birš­to­ną, tuo­me­ti­nį Kap­su­ką. Su per­sė­di­mu – Vil­nių, Kau­ną.

Pats ae­ro­dro­mas gy­vuo­ja Aly­tu­je nuo 1939-ųjų (nors ga­li­ma ras­ti nu­si­lei­du­sių lėk­tu­vų nuo­trau­kų, da­tuo­ja­mų 1915 me­tais), ta­čiau kaip ka­ri­nį ob­jek­tą jį įren­gė so­vie­tai. Iki tol Ne­mu­no pa­kran­tė­je au­go ąžuo­ly­nas. Ka­ro me­tais ša­lia esan­čia­me miš­ke bu­vo pa­sta­ty­tos va­di­na­mo­sios Sa­ra­to­vo ka­rei­vi­nės, ku­rių pa­ma­tus dar ga­li­ma ap­žiū­rė­ti ir šian­dien, ap­tik­ti bu­vu­sių lėk­tu­vų an­ga­rų vie­tas ar pir­mą ka­ro die­ną 1941 me­tų bir­že­lį kri­tu­sios bom­bos kra­te­rį. Jis – vi­sai ne­to­li da­bar­ti­nio ae­ro­dro­mo.

Kol aly­tiš­kiai žy­gy­je klau­sė­si ae­ro­dro­mo is­to­ri­jų jo pa­kraš­čiuo­se, o Pran­cū­zi­jos am­ba­sa­da pa­ger­bė Nor­man­di­jos-Ne­mu­no es­kad­ri­lės at­mi­ni­mą bei vi­si drau­ge ste­bė­jo avia­ci­jos šou, čia pat bu­vo ga­li­ma pa­si­ra­šy­ti po pe­ti­ci­ja, ku­rio­je ra­gi­na­ma iš­sau­go­ti is­to­ri­nį Aly­taus ae­ro­dro­mą ir ne­kur­ti šio­je te­ri­to­ri­jo­je lais­vo­sios eko­no­mi­nės zo­nos, ati­duo­dant pra­mo­nei rek­re­a­ci­nę Ne­mu­no pa­kran­tę. Tai pat vei­kia in­ter­ne­ti­nė pe­ti­ci­ja, va­kar po ja bu­vo su­rink­ta per 1300 pa­ra­šų.

„Aly­tus ore“

Šven­tės kon­teks­te – ir da­ly­ki­niai rei­ka­lai. Pran­cū­zi­jos am­ba­sa­do­rė Lie­tu­vo­je Clai­re Lig­nie­res-Cou­nat­he su am­ba­sa­dos at­sto­vais bei Pran­cū­zi­jos kul­tū­ros ins­ti­tu­to di­rek­to­rius Je­a­nas Ma­rie Sa­ni lan­kė­si Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je. Sve­čius pri­ėmė Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas. Ap­tar­tas ben­dra­dar­bia­vi­mas tarp Aly­taus ra­jo­no ir Pran­cū­zi­jos, ap­žvelg­ta eko­no­mi­nė si­tu­a­ci­ja Dzū­ki­jo­je bei pri­sta­ty­ti Aly­taus ra­jo­no ry­šiai su am­ba­sa­do­rės at­sto­vau­ja­ma ša­li­mi. Po su­si­ti­ki­mo sa­vi­val­dy­bės va­do­vai kar­tu su Pran­cū­zi­jos de­le­ga­ci­ja da­ly­va­vo avia­ci­jos šven­tė­je „Aly­tus ore 2019“.