– Per didžiąsias metų šventes, per Velykas neišvengiamai naudojame majonezą. Kas mišrainėms, kas kepsniui marinuoti ar su sūriu ant jo viršaus orkaitėje kepti, kas tiesiog į lėkštę greta jaučio liežuvio ir žirnelių įsideda. Kaip šį produktą vertina mitybos specialistai?

– Dažnam kiaušiniai ir majonezas – neatskiriama pora. Tačiau valgydami majonezą gauname daug tuščių kalorijų, menkaverčių riebalų ir tik mažą kiekį vertingų medžiagų. Jį lengvai galima pakeisti vertingais ir skaniais produktais.

Majonezas – labai kaloringas produktas. Viename jo šaukšte yra daugiau kaip 100 menkaverčių kilokalorijų. Į pramoniniu būdu gaminamo padažo sudėtį įeina rafinuotas (be vertingų medžiagų) augalinis aliejus, cukrus, druska, kiaušiniai ar jų milteliai, pieno produktai. Taip pat dedama garstyčių, acto bei maisto priedų. Pasirinkę majonezą, kuriame sumažintas riebalų kiekis, kalorijų gausite maždaug perpus mažiau, tačiau juose vis tiek galimas didelis maisto priedų kiekis: konservantų, dažiklių, tirštiklių, kvapiųjų medžiagų, skonio stipriklių ir cukraus. Visa tai – tuščios, kitaip tariant menkavertės kalorijos.

Dažnai dėmesį į maisto sudėtį ir vertę imame kreipti tada, kai sutrinka sveikatos būklė ar priauga svoris. Bet net ir sveikiems žmonėms nepatariama piktnaudžiauti majonezu – venkite juo gardinti visus iš eilės patiekalus ar gausiai pilti į lėkštę. Kur kas geriau patiems namuose pasigaminti sveikesnio majonezo ar naudoti kitokius padažus.

Populiarėja veganinė (augalinė) majonezo alternatyva, tačiau jo sudėtis nėra geresnė ar vertingesnė. Tad ir jo rekomenduoju vengti.

– Kiek vieno valgymo metu galima majonezo suvalgyti, kad nebūtų nepageidaujamo poveikio?

– Svarbu ne vienas atskiras produktas, o bendra ne tik dienos, bet ir visos savaitės suvalgomo maisto vertė. Jei valgote daug vertingo augalinio maisto, nekepate maisto riebaluose, vengiate saldumynų ir perdirbtų produktų, o kasdien per pietus ir vakare pusę jūsų lėkštės užima šviežios daržovės, vartojate riebią žuvį bei kitus vertingus riebalus, jūsų mityba yra subalansuota – tuomet mažas kiekis majonezo reikšmės neturės. Kitu atveju kiekvienas menkaverčio produkto šaukštas veikia neigiamai, nes sumuojasi visa, ką darote savo kūnui.

– O namuose gamintas majonezas – kur kas sveikesnis?

– Naminis majonezas, atvirkščiai – gali būti labai vertingas, nes jo sudėtis puiki: kiaušinis, citrinos sultys ir kokybiškas aliejus. Labai skanu gaminant naminį majonezą naudoti graikinių riešutų šalto spaudimo aliejų. Nors receptuose internete dažnai rekomenduojama rinktis aliejų „be kvapo ir skonio“, tačiau tokie yra rafinuoti, kurių vartoti nerekomenduoju. Tiesa, naminis majonezas bus kitokio skonio nei pirktinis. Tad prieš šventes pabandykite.

Gaminant naminį majonezą, svarbi tinkama kiaušinio ir aliejaus proporcija, todėl įprastai pagaminama 300 ml ir daugiau majonezo. Tačiau galime rinktis putpelės kiaušinius vietoje vištos ir tokiu būdu pasigaminti triskart mažiau majonezo, kuriame pilna nesočiųjų riebalinių rūgščių.

Naminis majonezas su avokadu

0,5 avokado
50 ml alyvuogių aliejaus
1 putpelių kiaušinio
1 a.š. garstyčių
1 a.š. ryžių acto arba citrinos sulčių
druskos pagal skonį

Paruošimas:

* Kiaušinį, garstyčias ir ryžių actą paplakame plakimo šluotele.

* Plona srovele pilame aliejų ir nuolat plakame. Kai pradeda tirštėti – pasūdome.

* Pridedame trinto avokado ir dar kartą kruopščiai išplakame

* Kiek laiko tokį produktą galima laikyti šaldytuve?

Majonezo reikėtų gaminti saikingą kiekį, nes jį suvartoti reikia vos per 2-3 dienas.

– O kokie padažai galėtų pakeisti majonezą?

– Vertingų ir mažiau kaloringų alternatyvų majonezui yra kelios.

* Galima pasigaminti padažą, kuris skoniu panašus į majonezą, tik yra daug vertingesnis, kurį galima patiems pasigaminti namuose: grietinė, sumaišyta su garstyčiomis ir druska, duos panašų kaip majonezo skonį. Jei dar turite joduotos druskos, skonis bus ypač panašus.

* Taip pat rekomenduoju rinktis krienus, kurie turi antibakterinių savybių ir padeda gerinti virškinimą. Juos galima sumaišyti su graikišku jogurtu, grietine arba šilkiniu sojos pieno sūriu.

* Kartais vietoje majonezo pakanka šalto spaudimo aliejaus – juo galite gardinti salotas. Tik kiekis jo irgi turi būti saikingas.

* Majonezą morkų salotose gali pakeisti ir šviežiai spaustos apelsinų, o kopūstų – greipfrutų sultys.

* Kiaušiniui labai tinka avokado kompanija – išbandykite su gvakamole (avokado užtepėle). Puikiai dera ir su kremine avinžirnių užtepėle – humusu, taip pat anakardžių ar trinta saulėgrąžų užtepėle – daug yra variantų naujiems ir kur kas sveikesniems pasirinkimams nei majonezas. Tiesa, anakardžių ar saulėgražų padažai irgi yra labai kaloringi, tačiau jų nauda nepalyginamai didesnė už pramoniniu būdu pagamintą majonezą.

* Kviečiu pasigaminti augalinį majonezą.

Augalinis majonezas iš šilkinio tofu

220 g tofu sūrio sojų pupelių sūrio, šilkinio
30 g baziliko
1 v. š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
2 skiltelės česnako
½ čili pipiro
1 a. š. raudonojo vyno acto arba šviežiai spaustų citrinos sulčių
1 a. š. krapų smulkiai pjaustytų

Paruošimas:

* Visus stambesnius ingredientus dedame į smulkintuvą (blenderį): tofu (nusausiname), baziliką, česnaką, čili.

* Paplakame, tada supilame vyno actą arba citrinos sultis, krapus. Vėl plakame.

* Atidengiame plakinį ir pilame plona srovele aliejų, stebime konsistenciją. Skanaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją