„Kiekvienais metais pastebime, kad prieš Velykas itin išauga raudonųjų kopūstų, mėlynųjų svogūnų, burokėlių, ryškiaspalvių prieskonių ir kai kurių arbatžolių pardavimai. Geltonųjų svogūnų dėžėse beveik nebūna likę lukštų“, – pranešime žiniasklaidai sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Kiaušinių dažymas maisto produktais: kaip pasiruošti?

Jolantos Sabaitienės, prekybos tinklo vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos, teigimu, margučius dažyti natūraliai yra paprasta, nors ir trunka šiek tiek ilgiau.

„Dažus pakeliuose dažniausiai tereikia sumaišyti su vandeniu, o dažant maisto produktais reikia nuveikti šiek tiek daugiau. Tačiau kaskart gaunami kitokie rezultatai, žinojimas, kad margučiai nudažyti natūraliai ir saugiai, ir kad taip juos margindavo seniau, – viską atperka“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi patarimais, kurie padės kiaušinius stulbinančiai nudažyti natūraliomis priemonėmis.

Marginimui rinkitės balto lukšto kiaušinius. Balti kiaušiniai geriau įsisavins spalvą ir ji bus ryškesnė nei dažant rudus.

Nepamirškite rūgšties. Dažus, paruoštus iš raudonojo kopūsto, burokėlių, ciberžolės šaknies ar prieskonių, papildykite obuolių actu. Jis suintensyvins spalvą.

Pasiruoškite iš anksto. Natūraliems dažams suveikti reikia daugiau laiko. Todėl kiaušinius juose išvirti patariama jau Velykų išvakarėse ir mirkale palikti per naktį.

Saugokite rankų odą ir prabangius puodus. Natūralius dažus gaminkite puode, kuris lengvai valosi, o prieš traukiant iš jo kiaušinius – užsimaukite pirštines.
Nailoninės kojinės ir žolelės. Jei norite margučius papuošti raštais, prieš merkiant kiaušinius į dažus, apklijuokite juos įvairiomis žolelėmis ir įdėkite į ploną kojinę.

Nuo kosminės mėlynos iki ryškiai geltonos

Jei šiemet nusprendėte kiaušinius marginti natūraliai ir taupiai, prekybos tinklo atstovė dalijasi dažų iš maisto produktų receptais.

Kosmoso mėlyna. Smulkiai supjaustykite maždaug 200 gramų raudonojo kopūsto, jį sudėkite į puodą ir užpilkite 0,5 l vandens. Virkite apie 40 minučių. Atvėsinkite. Tuomet į vandenį su kopūstais įpilkite porą šaukštų acto, sudėkite kiaušinius ir virkite, kol šie išvirs. Kiaušinius palikite puode. Kai vanduo atvės, nakčiai perkelkite į šaldytuvą. Velykų rytą ištraukite margučius, nuvalykite kopūstų likučius, pablizginkite aliejumi.

Ryškiai geltona. Maždaug 3 šaukštus ciberžolės prieskonių ir tiek pat acto įpilkite į 0,5 l vandens, išmaišykite. Sudėkite kiaušinius, virkite, kol šie išvirs. Kai vanduo atvės, nakčiai perkelkite puodą į šaldytuvą. Ryte ištraukite margučius, švelniai nusausinkite, jei norite, pablizginkite aliejumi.

Karališka purpurinė. Į 0,5 l vandens įberkite 30–40 g kinrožių arbatos, virkite apie 15 minučių. Atvėsinkite. Tuomet sudėkite kiaušinius ir juos išvirkite arbatos dažuose. Kai atvės, puodą nakčiai perkelkite į šaldytuvą. Velykų rytą ištraukite margučius, juos nusausinkite, pablizginkite.

Švelniai rausva. Išvirkite kiaušinius. Kol jie vės, į siauresnį indą smulkiai sutarkuokite 3-4 burokėlius, į masę įpilkite porą šaukštų acto ir išmaišykite. Į ją sudėkite atvėsusius kiaušinius (jie turėtų visiškai panirti tarkiuose) ir palikite šaldytuve per naktį. Ryte atsargiai ištraukite margučius, leiskite jiems nudžiūti.

Klasikinė ruda. Nulupkite 8–10 geltonųjų arba mėlynųjų svogūnų lukštus (juos galima ir maišyti). Juos užvirkite 0,5 l vandens, įpilkite porą šaukštų acto. Kai mišinys atvės, sudėkite kiaušinius ir juos jame išvirkite. Kai atvės, puodą nakčiai perkelkite į šaldytuvą. Velykų rytą ištraukite margučius, juos nusausinkite.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją