Mėgiamiausi – vieno puodo patiekalai

Kėdainių rajone gyvenanti Jūratė Juodeikienė neslepia, kad nėra didelė mėgėja gaminti maistą. Juolab kad vaikams užaugus namuose liko dviese su vyru.

„Mėgstu ruošti tokį maistą, kuris pagamanimas greitai ir nereikalauja daug laiko. Paprastai tokie patiekalai gaminami keptuvėje, viename puode arba viską sudėjus į skardą kepama orkaitėje. Parogu, nes nereika nei maišyti, nei nuolat žiūrėti. Dažniausia tai būna mėsos, grybų, įvairių daržovių patiekalai, kartais – kepsniai su daug džiovintų vaisių, patiekiami su bulvių koše“, – pasakoja pašnekovė.

Nors šie patiekalai visada sulaukia namiškių įvertinimo, ypač laukiami yra Jūratės firminiai. Iš tokių galima paminėti: kasmet Kalėdoms kepamą brandintą džiovintų vaisių pyragą, vasaros pabaigoje verdamą pomidorų padažą, padžiovintų pomidorų, užkeptų mocarelos ar kitokiu sūriu, užkandį.

Nei girdėti, nnei ragauti

Na o išskirtinėms metų šventėms Jūratė dažnai gamina suktinukus, kurių receptą perėmė iš anytos.

„Pirmą kartą apie šį patiekalą sužinojau prieš savo vestuves, kai gavau nurodymą iš būsimo vyro mamos paruošti kiaulienos suktukus. Nebuvau jų regėjusi ir nežinojau, kas tai per patiekalas. Susakė, kad reikia plonai išmušti nugarinę, ant jos dėti juostelę juodos duonos, juostelę lašinio ir žiupsnelį tarkuotų žalių morkų. Suktukai susukami, apkepami ir puode kartu su pjaustytomis morkomis bei svogūnais troškinami. Neprisimenu, kaip man pavyko juos paruošti, bet, kadangi anyta juos troškino ir gamino padažą, buvo skanu. Vėliau teko jų ragauti ne kartą ir įsitikinau – tai patiekalas, kuris tikrai vertas šventinio stalo“, – vaizdžiai pasakoja kėdainiškė.

Receptas mena Smetonos laikus

Šiam suktinukų receptui – ne mažiau kaip 60 metų. Jūratės Jodeikienės anyta Irena pasakoja anuomet pirmą kartą suktinukų paragavusi vienose vestuvėse ir jai taip patikę, kad susirado gaspadinę, kilusią nuo Akmenės, ir išklausinėjo recepto. O šis – gana elementarus: įdarui imamas piršto storumo ruginės juodos lazdelė, žiupsnis žalios tarkuotos morkos ir žalio lašinio lazdelė – kad suktukas nebūtų per sausas. Dar gaspadinė pridūrusi, kad duoną galima keisti raugintu agurku, tačiau anytai jis „kažkaip nesiklausė“, tad niekada ir nebandė.

Kai Jūratė šiuo receptu pasidalijo feisbuke įkurtoje maisto mėgėjų grupėje „Kirvio koto turnyras“, grupės nariai pastebėjo, kad tai – Smetonos laikų receptas.

„Mėsos suktinukai su juodos duonos įdaru – labai senas, dar prieškario receptas. Aš pati vestuvėse šeimininkaudavau, įdaras būdavo gaminamas iš padžiovintos juodos duonos kubelių, rūkytų lašinukų ir keptų svogūnų, tik suktinukas būdavo daromas iš jautienos“, – komentavo ponia Dalia B., pati išmokusi šio recepto iš Smetonos laikų šeimininkės.

Ponas Viktoras D. antrino, kad tai – bajoriški Radvilų zrazai, kurių aprašyta ne viena variacija – ir su juoda, ir su balta duona.

Įvairūs ruošimo variantai

Šiuos suktinukus Jūratė rekomenduoja gaminti šv. Velykų pietums. „Juolab, kad juos galima pasiruošti iš vakaro – mano anyta visada išvakarėse juos susuka, pakepina, susliuoksniuoja puode su daržovėmis ir kiek pakaitina. O baigia troškinti jau prieš pat šventinius pietus. Tiesa, kartais anyta suktinukus troškina skardoje orkaitėje. Aš taip pat troškinu orkaitėje, tik moliniame puode – įvairių paruošimo būdų gali būti“, – dalijasi Jūratė iš Kėdainių rajono ir kvieia išbandyti.

Kadangi Jūratė gamindama vis mėgsta į receptą „įsukti“ savo išmonės, tad ir šiame recepte juntama jos fantazija.

Ypatingieji suktinukai

* Įdarui svieste pakepinau tarkuotas morkas, baigiant kepti sudėjau smulkiai supjaustytus, apvirtus džiovintus grybus, šiek tiek druskos ir pipirų. Manau, kad puikiai čia tiktų ir svogūnas, bet nedėjau, nes ne visi namuose gali jį valgyti. Ant pamuštos nugarinės dėjau pakepintų morkų ir duonos lazdelę.

* Susukau suktukus ir apvoliojau juos džiūvėsėliuose.
* Tada apkepiau įkaitintame aliejuje.

* Apkeptus ėjau į molinį puodą.

* Sluoksniavau su tarkuotomis morkomis, džiovintomis daržovėmis, bėriau šiek tiek druskos, pipirų. Prieskonių galima dėti įvairių – pagal kiekvieno skonį. Taip pat tinka įpjaustyti ir svogūno.

* Užpyliau vandens, kad apsemtų suktukus.

* Uždengiau ir – į orkaitę. Jungiau iki 200 laipsnių temperatūrą ir apie pusantros valandos troškinau.

* Labai skanu su bulvių koše, o jei dar kartu porą batatų išvirus, tai ir spalva graži gaunasi.
* Baigiant troškintis suktukams, dėjau pomidorų padažo, įpyliau grietinėlės, dar 5 minutėms uždariau karštoje orkaitėje ir viskas – suktukai paruošti, padažas taip pat. Aišku, galima paruošti kokį tirštą padažą atskirai.

* Pripjausčiau žalumynų salotoms, bet vis tik skaniausia su raugintu ar marinuotu agurkėliu arba troškintais burokėliais.

* Pabarsčiau žalių krapų ir... Skanaus!

Pastabos:

* Nebūtina troškinti orkaitėje – kuo puikiausiai išsitroškina puode ant viryklės. Bet neseniai įsigytas molinis puodas siuntė signalus, kad jame bus skaniau

* Kitą kartą bandysiu įdarą su džiovintais pomidorais.

***

Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją