Vilniaus knygų mugėje buvo pristatyta mitybos specialistės Vaidos Kurpienės knyga „Liekna visam gyvenimui“, kurioje aptariami 10 žingsnių, padėsiančių sveiką mitybą ir gyvenimo būdą paversti kasdieniu įpročiu. Šios knygos tikslas – padėti įveikti sunkumus ir išsiugdyti pasitikėjimą savimi.

Vaida Kurpienė

Į konferenciją su autore susirinko daug moterų, norinčių išsiaiškinti joms rūpimus dalykus. Vienas jų – apie priklausomybę nuo cukraus.

„Viskas prasideda nuo mūsų minčių, o ne nuo mūsų stalo. Pirmiausia vertėtų nereikalauti iš savęs per daug, atsikratyti tam tikrų baimių, stereotipų ir pamiršti mitus. Vienas tokių – priklausomybė nuo cukraus“, – teigė V. Kurpienė.

Cukrus

Mitybos specialistė teigia, kad jai dažnai tenka išgirsti apie priklausomybę nuo cukraus, tačiau pasak jos, tokios priklausomybės nėra.

„Reiktų žinoti, kad tokios priklausomybės nėra. Poreikis suvalgyti kažką saldaus yra simptomas, jog arba jūs neišsimiegate, arba jūsų mityba nėra subalansuota. Sustygavus šiuos dalykus – nebereikia su savim kovoti ir ta priklausomybė dingsta.

Cukrus

O ką žmonės blogai daro? Jie išmeta saldumynus iš savo raciono. Nesakau, kad negalima valgyti saldumynų, kitų paprastųjų angliavandenių – džiovintų vaisių, miltinių patiekalų ir t.t., bet subalansavus mitybą, mes nejaučiame nepaaiškinamo poreikio valgyti saldumynus ir galime pagalvoti – ar mes tikrai to norime ir mums tikrai to reikia“, – tikino V. Kurpienė.

Vaida Kurpienė

Mitybos specialistės ir knygų autorės teigimu, žarnyno bakterijų balansas ir disbalansas priklauso ne nuo vieno produkto ar jų grupės valgymo: „Reiktų suvokti, kad nepriklauso, ar jūs vieno dalyko valgysite ar nevalgysite – ir viskas pasikeis. Mityba yra kontekstinis dalykas. Tad reikėtų viską stebėti net ne vieną dieną, o savaitę.

Ir tada jau galima daryti šiokias tokias išvadas, ką žmogus valgo, ko per daug, ko per mažai. Ir vienas produktas kūno pokyčių nelemia.

Dažniausiai yra taip, jeigu žmonės valgo labai daug saldumynų – jie valgo labai mažai šviežių daržovių ir mažiau kito maisto. Ir visiškai nepriklauso, koks yra žmogaus svoris. Nes yra labai lieknų žmonių, kurie gyvena tik tai „ant saldumynų“. Šiuo atveju labai svarbu ne tik tai, ko nevalgysite, bet ir ką valgysite“.

Vaida Kurpienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)