Aistė Švetkauskė kalbino vaikų gastroenterologą, prof. Vaidotą Urboną.

– Vaidotai, išskyrėte septynis produktus, kuriuos pašalintumėte iš vaikų valgiaraščio. Vienas jų – blynai. Atrodo, koks savaitgalio rytas be blynų vaikams? Kodėl blynus vertinate neigiamai?

– Aš manau, kad būtų geriausia blynų visiškai atsisakyti. Kodėl? Jeigu blyną suvalgysite kartą per savaitę ar mėnesį – tikrai nieko blogo nenutiks, bet vaikams šis patiekalas įsirašys lyg į kokią atmintinę, kad blynas yra stebuklingas, geras produktas, tik jį nedažnai jam duoda. Kitas klausimas, ar tas blynas duoda vaiko organizmui kokios nors naudos? Ne, blynas nėra naudingas.

– Jeigu gamindami blynus į tešlą įdedame pilno grūdo miltų, įpilame augalinio pieno, įmušame naminį kiaušinį? Juk tokiu atveju tas blynas tampa sveikesnis?

– Reikėtų suprasti, kas yra tas blynas. Pagrindinė blyno sudedamoji dalis yra kviečių miltai. Visi kiti produktai, kuriuos Jūs įvardijote: kiaušiniai, pienas, aliejus – tai jau yra kitos sudedamosios dalys. Tuomet kyla klausimas – ar negalime to pieno atskirai atsigerti? Ar negalime atskirai suvalgyti kiaušinį? Ar tikrai reikia viską maišyti? Šiais laikais miltai yra vertinami neigiamai, ypač kvietiniai. Taip ir todėl, kad miltiniai produktai (ne vien tik kviečių miltai, bet ir kiti miltiniai produktai) turi aukštą glikeminį indeksą, kuris lemia didesnę nutukimo, antsvorio tikimybę ir kai kurių riebalų apykaitos sutrikimus, tokius kaip trigliceridų, blogojo cholesterolio padidėjimą kraujyje, o tai yra viena didžiausių šio amžiaus problemų.

Blynai

– O vaikų mėgstami javainiai, vaisių batonėliai – su jais irgi tas pats? Juose taip pat yra aukštesnis glikeminis indeksas, daugiau cukraus?

– Visiškai teisingai. Dažniausiai javainiuose ir vaisių batonėliuose yra daug džiovintų vaisių. Vaisiuose yra fruktozės – vaisių cukraus, iš kurio organizme labai greitai susidaro riebalai. Dėl to vaisiai yra rekomenduojami, bet daržovės yra labiau rekomenduojamos, nes yra mažesnė tikimybė, kad vartojant daržoves organizme susidarys riebalai. Kai mes valgome ne patį vaisių, o jo subproduktus: javainius, batonėlius, sultis – organizmui padarome daugiau žalos nei naudos. Natūraliose ar ką tik išspaustose vaisių sultyse yra daug fruktozės. Į sultis pridėtinio cukraus niekas nededa, nebent prastas gamintojas. Blogiausia yra tai, kad tose sultyse yra labai mažai maistinių skaidulų. Net jeigu sultys yra su minkštimu, jos vis tiek turi žymiai mažiau maistinių skaidulų nei pats vaisius, iš kurio pagamintos sultys. Geriau valgyti patį vaisių, bet ne iš jo pagamintą produktą.

Taip pat laidoje vaikų gastroenterologas, prof. Vaidotas Urbonas papasakojo, kaip pratinti vaikus valgyti žuvį, o maisto ekspertė Aida Čepukaitė papasakojo, kokius desertus galima gaminti vaikams ir kaip patiekti maistą, kad jie norėtų jį valgyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)