Gegužės pabaiga ir birželis iki Joninių – toks trumpas smidrų (šparagų) sezonas. Kasdien smidrų nevartoju, bet sezono metu – būtinai perku.

Smidrų nauda

Šparagai, ar kitaip smidrai turi vos 20 kcal 100 gramų. Tos kalorijos vertingos, nes jose yra:
– net 12 proc. reikiamos paros normos geležies, tiesa šalia jų būtinai reikia šviežių daržovių, kad pasisavintų.
– vario 12 proc.
– vitamino K – 52 proc.,
– vitamino A – 15 proc.

Smidrai

Šparagai, kaip ir kitos daržovės, turi tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumą, gerina žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir mažina cholesterolį.

Smidrai turi daug glutationo (angl. glutathione), svarbios anti-vėžinės medžiagos bei rutino, stiprinančio imunitetą, apsaugančio ir stiprinančio kapiliarus ir didesnes kraujagysles, ypatingai gerai veikia kartu su vitaminu C.

Šparagai nuostabus „vaistas“ turintiems aukštą kraujospūdį bei sportininkams. 2015 m. Japonijos Chiba Universiteto mokslininkai nustatė, kad šparagų ūgliuose yra sieros junginys asparaptinas. Jis yra natūralus angiotenziną konvertuojančio fermento (ACE) inhibitorius. Sintetinis jo „brolis“ yra kraujospūdį mažinantis vaistas, turintis nemažai šalutinių poveikių. Valgydami šparagus gaunate natūralias medžiagas, plečiančios kraujagysles ir mažinančias kraujo spaudimą be jokio šalutinio poveikio. Mano kraujospūdis ir cholesterolis puikus, bet stipresni kapiliarai – visada į naudą. Jau nekalbant apie kitas sveikatinančias šparagų naudas.

Smidrų paruošimas

Smidrai


Vertingų medžiagų išliktų daugiau smidrus reikia kuo trumpiau apdoroti. Beje, dauguma receptų tokie ir yra, nes per ilgai gaminant – jie netenka malonaus traškumo. Tobulas pasirinkimas ruošti garuose arba puode pamerkus tik šparagų kotelius. Prieš pateikiant smidrų sumedėjosios galūnės – nupjaunamos.