aA
Kas ta kombučia?

Sveikas, gaivus, natūraliai gazuotas, pasižymintis gydančiu poveikiu žmogaus organizmui, turintis probiotikų, natūralių rūgščių bei fermentų – tai jau daug tūkstančių metų gerai žinomas fermentuotas arbatos gėrimas, dar vadinamas jaunystės eliksyru – arba tiesiog kombučia.
Kombuchos festivalis
Kombuchos festivalis
© Organizatorių nuotr.

Sparčiai populiarėjanti kombučia: vieniems – panacėja nuo įvairių ligų, kitiems – tiesiog skanus gėrimas

„Ne visos pasaulinės tendencijos ir mados yra vien tik blogos ir nukreiptos į besaikį vartojimą, pirk arba mirk, beatodairišką žemės resursų eksploataciją, dirbamų laukų ir maisto chemizavimą, bet ir į priešingą pusę, prasimuša alternatyvių idėjų, kurias populiarina sąmoningų žmonių bendruomenės: ekologinių produktų bumas, atsakingas vartojimas – veganizmas/ vegetarizmas, cukraus, alkoholio atsisakymas, joga, sportas ir panašios tendencijos”, – taip prasideda pokalbis su Kombuchos festivalio organizatoriumi Martynu.

Kombuchos festivalis
Kombuchos festivalis
© Organizatorių nuotr.

Fermentuotos arbatos gėrimas išgyvena tikrą renesansą: JAV kiekvienoje didesnėje parduotuvėje surasime kombučios skyrių, o Europoje ir Lietuvoje tai yra sparčiai populiarėjanti naujiena. Nors vyresni žmonės jį gerai žino, reikia tik šiek tiek priminti: namų šeimininkė, didelis stiklainis, uždengtas balta drobule ir jame plaukiojantis baltas gyvis – taip taip mes kalbame apie tą patį gėrimą.

Kombučia
Kombučia
© Organizatorių nuotr.

„Džiugina širdį, kai vestuvių planuotojai, švenčių organizatoriai, kreipiasi su noru savo šventę apvainikuoti kombuchos taurėmis. Kai kurie tik šventiniais buteliais, o linksmesni ir visą bačkutę ima ir liejasi sveiki burbuliukai į valias. Manau, kombučia – tai ateities šampanas, sveikas taurusis gėrimas. Įprotis švenčiant kelti taurę ir sakyti tostą išliks visuomet, o kai linkėdami sveikatos, keliame gyvybės eliksyro taurę, tiesiog įprasminame tuos žodžius”, – pasakoja kombuchos bendruomenės kūrėja Martyna.

Gamintojai

Baltic Shamans bendruomenė jau daug metų populiarina šį sveiką gėrimą, kurį ypač gerai žino ir mėgsta keliautojai iš JAV, Japonijos ar Australijos. Per pastaruosius kelis metus, išaugo ir vietinis šio gėrimo gerbėjų ratas, kurie pradėjo gaminti jį savo reikmėms namuose, kiti tapo šio gėrimo gamybos meistrais, kaip pvz.: vieni pirmųjų Lietuvoje „Vilko kombucha”, ar receptūras ir patirtį parsivežę iš JAV „Amber Kombucha” ir „Ohm Bucha”, kauniečiai „Tealure” ir „Acala Premium kombucha” bei „Labas kombucha” ir „Kaip Kam“. O taip pat labiau žinomi prekiniai ženklai kaip „Sun365 Juice & Smoothies”, Čekai „Btea” ir Latviai „Kombucha Vitality drink”. Šį gėrimą vis dažniau galime sutikti didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse, o Baltic Shamans nuo šiol bus ir specializuota kombucherija, kurioje bus galimybė paragauti ir įsigyti daugumos gamintojų produkcijos.

Kaip teisingai pasirinkti

Renkantis kombučią visgi labai svarbu atkreipti dėmesį, ar tai tikra kombučia, ar tik kombučios gėrimas. Tam, kad bakterijos išliktų gyvos pirmoji taisyklė gėrimas turi būti nepasterizuotas – termiškai neapdorotas, taip jame išlieka visos bakterijos ir fermentai. Antras svarbus faktorius gėrimas turi būti dirbtinai neprisotintas angliarūgštės. Fermentacijos metu gėrimas savaime įgauna burbuliukus – šampanizuojasi. Fermentacijos metu cukrus ar medus bakterijų yra suskaidomas, tad galima sakyti šis gėrimas neturi pridėtinio cukraus. O skonių būna pačių įvairiausių: originaliose dažniausiai atskleidžiami arbatų aromatai, vaisių ir uogų skonio fermentuojama su natūraliomis sultimis – kiekvienam pagal skonį.

Kombuchos festivalis
Kombuchos festivalis
© Organizatorių nuotr.

Kombuchos festivalis

Gerais dalykais norisi dalintis, o apsijungus tai daryti lengviau, todėl ir kilo idėja surengti kombučios festivalį, sukviečiant visus gamintojus, bei šio gėrimo mėgėjus ir smalsuolius, kurie nori paragauti ir pajusti šio gėrimo poveikį. Festivalio metu vyks degustacijos, prezentacijos, gamintojai pasakos apie savo gaminamų gėrimų subtilybes, naudą sveikatai, derinimą su maistu, žinoma sužinosite kaip jį gaminti patiems namuose, bus galimybė įsigyti patį grybą. Klausysimės muzikos, degustuosime ir rinksime „metų kombučios skonį”. Prie šio puikaus gėrimo tinka ir fermentuotas maistas, desertai, ko taip pat netruks festivalio metu.

Kombuchos festivalis
Kombuchos festivalis
© Organizatorių nuotr.

Festivalis vyks liepos 1, 2 dienomis Užupyje, šalia „Baltic Shamans” galerijos, Užupio meno inkubatoriaus ir baro „Pakrantė” terasoje ant Vilnelės kranto, adresu Užupio g. 2A, Vilniuje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
3.5000

Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Padėti sustiprinti imuninę sistemą , palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti...

8 maisto produktai, padėsiantys atstatyti organizmą po žiemos švenčių (1)

Didžiosios metų šventės tapo iššūkiu organizmui, todėl pradedant naujuosius metus, vertėtų...

Valgomas augalas, kurio nauda sveikatai – stulbinama: valo žarnyną, mažina cukraus kiekį kraujyje, gydo kvėpavimo sutrikimus (3)

Tikras šaltojo sezono hitas – valgomojo alavijo lapai. Ypatingomis skoninėmis ir naudingosiomis...

Ne tik gardinkite maistą, bet ir puoselėkite sveikatą: prieskoniai, kurie stiprina imuninę sistemą

Nors patys įvairiausi prieskoniai dažniausiai naudojami maistui gardinti, jie teikia ir...

10 maisto produktų, kuriuose daugiausia gerųjų bakterijų

Šaltąjį sezoną sveikesnės gyvensenos tendencijos skatina atidžiau rinktis maistą ir...

Top naujienos

Kodėl NATO žvilgsniai krypsta į Baltarusiją: rusai ėmėsi veiksmų, kurie dramatiškai keičia jėgų pusiausvyrą (124)

Jau kelis mėnesius, regis, tik ir kalbama apie Rusijos pajėgas, sutelktas prie Ukrainos sienos....

Vytautas Landsbergis: kiekvieno, kuris šią sausio 13–ąją pasijuto sužeistas, atsiprašau (52)

Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis...

Paaiškėjo, kas Lietuvoje laimėjo 24 mln. eurų: iš darbo išeiti neketina (38)

Praėjusį penktadienį Lietuvą sudrebino žinia, jog sostinėje pirktas „Eurojackpot“ bilietas...

Skaistė pasakė, kodėl Lietuva neseks Lenkijos pavyzdžiu: mes renkamės kitą kelią (3)

„Sakyti, kad visi kažką daro, o lietuviai nieko nedaro, nebūtų tikslu“, – taip atsakydama,...

Venckienei – galutinis teismo sprendimas: kalta dėl trijų nusikaltimų (23)

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį atmetė už tris nusikaltimus nuteistos buvusios teisėjos...

AFP: Macronas turi pasiūlymą Putinui (3)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketina pasiūlyti Rusijos prezidentui Vladimirui...

Į skandalingą ataskaitą sureagavo pasieniečių vadas: galime padaryti ir daugiau (24)

Pirmadienį Seimo kontrolierė paskelbė skandalingą ataskaitą, kurioje nurodoma, kad Kybartuose...

Transliacija / Mergaitės taip nedaro. Darbo ieškanti Asta turi patarimą darbdaviams, kurie niekaip neranda darbuotojų (1)

Šiandien laidoje – aplinkos inžinierės išsilavinimą turinti Asta Kuckaitė. Nors šioje srityje...

Zelenskis dar kartą kreipėsi į tautą (53)

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į tautą ir vėl paragino nepulti į paniką....

D+Kristijonas Klimaitis

Lietuvis nuvyko į Tailandą ir tapo „skaitmeniniu klajokliu“: patirtis, iššūkiai ir patarimai

Kristijonas Klimaitis (25), jaunas verslininkas iš Vilniaus, nusprendė šią žiemą praleisti...