Ispaninio šalavijo sėklų nauda

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės valgo šias sėklas, – išskirtinis jų maistingumas. Jos turi didelį kiekį skaidulų, baltymų, sveikųjų riebalų ir mikroelementų. Tiesą sakant, 30 gramų ispaninio šalavijo sėklų yra 45 proc. skaidulų rekomenduojamos paros normos, taip pat daug fosforo, magnio, kalcio ir omega-3 riebalų rūgščių. Dar jose gausu antioksidantų, apsaugančių nuo oksidacinio streso ir mažinančių lėtinių ligų riziką.

Vieno tyrimo metu, kai jo dalyviai valgė opuncijas (kaktusų vaisius), sojų baltymus, avižas ir ispaninio šalavijo sėklas, sumažėjo jų kūno svoris, trigliceridų kiekis kraujyje ir uždegiminiai procesai.

Be to, ispaninio šalavijo sėklos yra vienas geriausių augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Šios rūgštys didina „gerojo“ ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Taigi, jeigu ispaninio šalavijo sėklas valgote saikingai, tai neabejotinai naudinga sveikatai. Tačiau kaip tuo atveju, jeigu jos valgomos be saiko? Pakalbėkite apie galimą šalutinį jų poveikį.

Gali sukelti virškinimo problemas

Kaip jau minėjome, ispaninio šalavijo sėklos yra puikus skaidulų šaltinis. Skaidulos labai svarbios mūsų sveikatai, nes be kitų svarbių funkcijų, palaiko gerąsias žarnyno bakterijas ir užtikrina reguliarią jo veiklą.

Tačiau per didelis skaidulų kiekis gali sukelti tokias problemas, kaip pilvo skausmas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas ir pilvo pūtimas. Tokie simptomai gali reikštis ir tuomet, kai neužtikrinamas reikiamas skysčių kiekis, mat vanduo padeda skaiduloms pereiti per virškinimo sistemą.

Viename atvejo tyrime kalbama apie 39 metų vyrą, kuriam su ispaninio šalavijo sėklomis nutiko pavojingas incidentas. Jis įdėjo į burną valgomąjį šaukštą sėklų ir tada išgėrė stiklinę vandens. Sėklos stemplėje išsiplėtė ir ją užblokavo, dėl to teko skubiai kreiptis į medikus, kad jas pašalintų.

Be to, uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip opinis kolitas ar Krono liga, sergantiems žmonėms gali reikti stebėti skaidulų vartojimą ir paūmėjimų laikotarpiu riboti ispaninio šalavijo sėklas. Šios lėtinės ligos sukelia uždegimus ir susiaurina virškinamąjį traktą, dėl ko atsiranda tokie simptomai kaip pilvo skausmas, kraujavimas, viduriavimas ir svorio kritimas.

Vis dėlto, neigiami skaidulų vartojimo simptomai gali būti užkardyti, jeigu skaidulų kiekį didinsite pamažu ir gersite daug vandens, kuris padės joms įveikti žarnyną.

Didėja rizika užspringti

Nors dažniausiai tai yra saugus maisto produktas, tačiau rizika užspringti yra didesnė. Todėl įsitikinkite, kad ispaninio šalavijo sėklas valgote atsargiai, ypač jeigu turite problemų su maisto rijimu.

Riziką didina šių sėklų savybė sugerti skysčius (apie 10–12 kartų didesnį svorį už save) ir stipriai išbrinkti. Ši savybė naudinga konditerijoje ir kulinarijoje, tačiau tame slypi ir potenciali grėsmė – sėklos gali lengvai įstrigti gerklėje.

Viename atvejo tyrime kalbama apie 39 metų vyrą, kuriam su ispaninio šalavijo sėklomis nutiko pavojingas incidentas. Jis įdėjo į burną valgomąjį šaukštą sėklų ir tada išgėrė stiklinę vandens. Sėklos stemplėje išsiplėtė ir ją užblokavo, dėl to teko skubiai kreiptis į medikus, kad jas pašalintų.

Kad to išvengtumėte, visuomet prieš sėklų valgymą pamirkykite jas vandenyje 5–10 minučių. Tiems, kurie turi rijimo problemų, ispaninio šalavijo sėklas valgyti reikėtų itin atsargiai.

Gali didinti prostatos vėžio riziką

Ispaninio šalavijo sėklose yra daug alfa-linoleno rūgšties. Tai omega-3 riebalų rūgščių tipas, aptinkamas daugiausia augaliniuose maisto produktuose. Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbi mitybos dalis, teigiamai veikianti daugelį sveikatos funkcijų, įskaitant kognityvinę funkciją ir širdies veiklą.

Alfa-linoleno rūgštis ypač svarbi tiems, kurie nevalgo žuvies, nes ji gali būti paversta dokozaheksaeno ir eikozapentaeno rūgštimis. Tai dvi aktyvios omega-3 riebalų rūgštys, kurios aptinkamos tik jūrų gėrybėse.

Kai kuriems suvalgius ispaninio šalavijo sėklų gali pasireikšti alerginė reakcija. Sunkiais atvejais alergija maistui gali pasireikšti anafilaksija – tai gyvybei pavojinga būklė, kai sunku kvėpuoti, spaudžia gerklę ir krūtinės ląstą.

Nors omega-3 riebalų rūgštys paprastai pripažįstamos kaip naudingos sveikatai, yra tyrimų, kurie nustatę sąryšį tarp alfa-linoleno rūgšties vartojimo ir prostatos vėžio. Tai patvirtino didelis stebėjimo tyrimas, kuriame dalyvavo 288 268 vyrai. Kitas tyrimas atskleidė, kad didžiausią omega-3 riebalų rūgščių koncentraciją kraujyje turintys pacientai susiduria su didesne prostatos vėžio rizika, palyginti su tais, kurių kraujyje šių riebalų rūgščių koncentracija mažesnė.

Chia sėklos

Tačiau yra ir visai priešingų tyrimų. Štai vienas nustatė, kad alfa-linoleno rūgštis gali apsaugoti nuo prostatos vėžio. Vis dėlto, labai svarbu prisiminti, kad visi šie tyrimai atsižvelgė tik į sąryšį tarp alfa-linoleno rūgšties vartojimo ir prostatos vėžio, o į kitus veiksnius, kurie taip pat gali turėti tam įtakos, atsižvelgta nebuvo.

Kai kuriems gali sukelti alergiją

Nors tai nėra dažnas atvejis, tačiau kai kuriems suvalgius ispaninio šalavijo sėklų gali pasireikšti alerginė reakcija. Galimi alergijos maistui simptomai: vėmimas, viduriavimas ir lūpų ar liežuvio niežėjimas.

Sunkiais atvejais alergija maistui gali pasireikšti anafilaksija – tai gyvybei pavojinga būklė, kai sunku kvėpuoti, spaudžia gerklę ir krūtinės ląstą.

Didelis ispaninio šalavijo sėklų kiekis gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir tai gali pareikalauti pakoreguoti vaistų nuo diabeto dozę.

Nors alergijos ispaninio šalavijo sėkloms atvejų nėra daug, tačiau vis tiek pasitaiko. Vienu atveju 54 metų vyras pradėjo valgyti šias sėklas, tikėdamasis sumažinti cholesterolio kiekį. Vos po kelių dienų jam ėmė svaigti galva, darėsi sunku kvėpuoti, atsirado bėrimų ir patinimų.

Taigi, jeigu ispaninio šalavijo sėklas valgote pirmą kartą ir pajaučiate alergijos maistui simptomus, iškart nutraukite jų vartojimą ir pasikonsultuokite su gydytoju.

Galimos sąveikos su kai kuriais medikamentais

Nors ispaninio šalavijo sėklos daugumai yra saugus maisto produktas, gali tekti saikingiau jas vartoti tuo atveju, jeigu geriate vaistus nuo diabeto ar aukšto kraujospūdžio. Taip yra todėl, kad didelis šių sėklų kiekis gali sąveikauti su šių medikamentų šalutiniu poveikiu.

Chia sėklos
  • Vaitai nuo diabeto

Yra duomenų, kad ispaninio šalavijo sėklos gali žymiai sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tikėtina, kad dėl didelio skaidulų kiekio, kurios sulėtina cukraus absorbciją kraujyje, ir gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tad daugeliu atvejų saikingas sėklų vartojimas gali padėti diabetu sergantiems žmonėms kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau, kad būtų išvengta cukraus svyravimų, insulino dozės yra individualizuotos ir kruopščiai pritaikomos. Didelis ispaninio šalavijo sėklų kiekis gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir tai gali pareikalauti pakoreguoti vaistų nuo diabeto dozę.

  • Vaistai nuo aukšto kraujospūdžio

Pasirodo, šios sėklos mažina ne tik cukraus kiekį kraujyje, bet ir kraujo spaudimą. Vieno tyrimo metu jos buvo vartojamos dvylika savaičių ir paaiškėjo, kad sumažėjo tiriamųjų kraujo spaudimas, cukraus kiekis kraujyje ir uždegiminiai procesai.

Taip yra dėl to, kad jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios veikia kaip kraujo skiediklis, tad sumažėja kraujo spaudimas. Ištyrus 90 aukštą kraujospūdį turinčių žmonių paaiškėjo, kad aštuonias savaites vartoti omega-3 riebalų rūgščių papildai sumažino sistolinį kraujospūdį vidutiniškai 22,2 mm Hg, diastolinį – 11,95 mm Hg. Tačiau šio tyrimo dalyviai taip pat buvo dializuojami, todėl šie rezultatai negalioja visiems.

Sergantiems hipertenzija šių sėklų gebėjimas sumažinti kraujo spaudimą gali atrodyti pageidautinu, tačiau jos gali padidinti vaistų nuo aukšto kraujospūdžio veikimą, o tai gali sukelti hipotenziją arba žemą kraujospūdį.

Chia sėklos

Reziumė

  • Ispaninio šalavijo sėklos yra labai maistingos. Jos gali pasigirti ilgu naudingų savybių sveikatai sąrašu, todėl daugumai tai yra sveikas maisto produktas. Tačiau labai svarbu neprarasti saiko jausmo, nes valgant jų per daug, gali pasireikšti šalutinis poveikis.
  • Jeigu norite to išvengti, pradėkite nuo 30 gramų per dieną ir stebėkite, kaip jas toleruojate. Jeigu viskas gerai, sėklų kiekį pamažu galite didinti.
  • Taip pat nepamirškite, kad vartojant daug skaidulų, būtina gerti užtektinai skysčių. Ispaninio šalavijo sėklas prieš valdymą patariama 5–10 minučių pamirkyti vandenyje.
  • Jeigu valgysite jas saikingai, tai bus puikus priedas prie sveikos ir subalansuotos mitybos. Tačiau jeigu jų suvalgę jaučiate kokius nors neigiamus simptomus, vartojimą nutraukite ir pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros specialistu.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)