– Kas yra supermaistas?

– Žmonės galvoja, kad supermaistas – egzotiškas, labai brangus. Iš tiesų tai produktai, ant kurių nėra ingredientų sąrašo, tai neperdirbtas maistas. Ant supermaisto produktų nieko neparašyta, jie nepakuoti, nebent tai kiaušinių pakelis. Supermaisto pavyzdžiai – saldžios bulvės, obuoliai, bananai, lašiša.

– Tačiau yra ir kiek egzotiškiau skambančių pavadinimų – chia sėklos, goji uogos, imbieras. Ar šie produktai taip pat priskiriami supermaisto kategorijai?

– Supermaistui galime priskirti maisto produktus, turinčius daug vitaminų ir mineralų. Tai produktai, stiprinantys imunitetą, padedantys kovoti su ligomis ir ilgiau gyventi, stabdantys senėjimo procesus. Galima klasifikuoti – supermaistas, kurį sudaro riešutai ir sėklos, supermaistas, kurį sudaro daržovės ir t. t.

Minėtose chia sėklose yra daug omega 3 riebalų. Sumaišius sėklas su vandeniu ar jogurtu, atsiranda želė efektas. Taigi, jei propaguojama veganiška mityba, šiuo produktu galima pakeisti kiaušinius, kurie sutraukia ingredientus ką nors kepant.

– Kuo naudingi supermaisto produktai?

– Pavyzdžiui, imbieras mažina pykinimą. Jei keliaujant pykina, galima išgerti stiklinę vandens su sutarkuotu imbieru. Kalbant apie kitus prieskonius, dalis jų (kajeno paprika, česnakai) valo toksinus, greitina medžiagų apykaita, kas aktualu norint numesti svorio.

Jei norima atsikratyti svorio, reikėtų rinktis augalinius, ne gyvulinius riebalus. Tam tinka avokadai, alyvuogių arba linų sėmenų aliejus, moliūgų sėklos. Šie produktai atstato hormonų veiklą, kas labai svarbu moterims. Norint, kad oda būtų graži, plaukai blizgėtų, į racioną reikia įtraukti riebalų. Tam ir tinka augaliniai riebalai.

– Kaip atsirado supermaisto reiškinys? Prieš kelerius metus žinių apie kai kuriuos produktus buvo labai mažai.

– Taip, goji uogos ar chia sėklos buvo randamos tik ekologiškose parduotuvėse. Jų nebuvo įprastose parduotuvėse, bet dabar ir jose galima rasti ekologiško maisto skyrių, veganiško maisto skyrių, pieno ar varškės be laktozės ir pan. Tai tapo įprastais ir normaliais produktais.

– Į ką atkreipti dėmesį, stengiantis sveikiau maitintis?

– Yra trys elementai, kuriuos turime duoti savo kūnui, – angliavandeniai, riebalai ir baltymai. Kai žiūrime į savo lėkštę, turime paklausti savęs – kur angliavandeniai, kur riebalai, kur baltymai? Rytą galima pradėti pusryčiais su kokteiliu, kuriame būtų šių elementų. Reikėtų į augalinį pieną (migdolų arba kanapių sėklų) įmesti šaukštelį chia sėklų ir bananų. Pienas turi daug baltymų, chia sėklos – sveikų riebalų, bananai – angliavandenių. Tokie pusryčiai būtų sveiki ir puikiai subalansuoti.

– Ar reikia derinti supermaisto produktus?

– Nėra gerai maišyti angliavandenių turinčius ir lengvai virškinamus produktus (vaisiai) su riebalų turinčiais ir ilgai virškinamais produktais. Pavyzdžiui, virškinimo procesą gali apsunkinti vaisių su riešutais valgymas. Reikėtų juos arba valgyti atskirai, arba pradėti nuo vaisių ir pereiti prie riešutų.

Reikia įsiklausyti į savo kūną, suprasti, kas gerai virškinama, kas ne, stengtis nemaišyti tam tikrų produktų. Visi žmonės skirtingi – kai kurie neturi jokių problemų, jokių alergijų, gali valgyti viską, o kiti ne.