aA
Tegul naujais metais svarbiausia būna kokybė, saikas ir sveikata. Atsiųstame pranešime maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė linki atrasti laiko kokybiškų produktų paieškai, sveikų patiekalų gamybai bei naujų skonių išbandymui ir dalijasi patarimais, kaip tai padaryti.
Specialistės patarimai: kaip padaryti, kad kitais metais valgytumėte mažiau, bet sveikiau
© Shutterstock

Kokybiškas produktas – sveikas produktas

Geriau mažiau patiekalų, bet vertingesnių. Daugiau kokybiškų, šviežių, neperdirbtų, ekologiškų maisto produktų. Maistas turi būti saugus ir kokybiškas, aiški jo kilmė ir užtikrinamas šviežumas – šie veiksniai tiesiogiai susiję su mūsų sveikata. Pirmenybę teikite neperdirbtiems, gryniems produktams – daržovėms, vaisiams, šviežiai mėsai ir žuviai, nesaldintiems pieno produktams, kiaušiniams, visavertėms grūdinėms kultūroms, riešutams ir sėkloms. Dar geriau, jeigu tai ekologiški produktai.

Rinkdamiesi duoną pirmenybę teikite viso grūdo bemielei duonai. Taip pat reikėtų įvertinti tai, kad maistingumo deklaracijoje nurodytas cukrų kiekis neviršytų 5 g 100 g produkto, druskos – mažiau nei 1 g, skaidulinių medžiagų – ne mažiau nei 6 g 100 gramų. Pieno produktų lentynose rinkitės nesaldintus produktus.

Žuvies kokybė vertinama pagal produkto juslinius rodiklius (išvaizdą, kvapą, spalvą, konsistenciją, jei produktas paruoštas vartojimui – ir skonį). Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia, kadangi galite apžiūrėti jos akis, žvynus, pelekus ir žiaunas. Žuvies akys turi būti iškilios, drėgnos,vyzdys juodas. Pelekai ir žvynai – tvirti, drėgni ir sveiki. Sveikos žuvies spalva – sodri ir ryški.

Mėsos skyriuje geriau rinktis liesą mėsą. Jeigu norite maltos mėsos, verčiau rinktis smulkintą mėsą, o ne faršą, kuriame gali būti įmaišyta kitų priedų, pavyzdžiui, kviečių glitimo.

Pirmenybę teikite neperdirbtiems, gryniems produktams – daržovėms, vaisiams, šviežiai mėsai ir žuviai, nesaldintiems pieno produktams, kiaušiniams, visavertėms grūdinėms kultūroms, riešutams ir sėkloms. Dar geriau, jeigu tai ekologiški produktai.

Kruopas, dribsnius, košes ir grūdinių kultūrų mišinius rinkitės viso grūdo, o geriausia teikti pirmenybę ir ieškoti produktų, pažymėtu simboliu „Rakto skylutė“. Šis ženklas rodo, kad produkte mažiau cukraus, druskos, riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų.

Specialistės patarimai: kaip padaryti, kad kitais metais valgytumėte mažiau, bet sveikiau
© Shutterstock

Daržovių ir vaisių skyriuje pirmenybę teikite gėrybėms, augintoms ekologiškai. Puikus pasirinkimas – šaldytos daržovės, uogos, vaisiai. Šaltuoju metu, kol dar nėra šviežių, rinkitės daugiau raugintas, džiovintas ir šaldytas daržoves, uogas. Mitybą praturtinkite kokybiškomis omega-3 riebalų r. ir vitaminu D, kurių su maistu paprastai gaunamas nepakankamas kiekis.

Gaminkite su meile

Patiekalų reikia neprikepinti, neprideginti, neapskrudinti ir nepervirti, kad nesusidarytų kenksmingų žmogaus organizmui medžiagų ar sumažėtų vertingų maistinių medžiagų. Rekomenduojame neprigaminti maisto trims dienoms į priekį. Kuo dažniau stenkitės gaminti šviežią maistą ir pirmenybę teikite tausojančiam gamybos būdui, t.y. virimui vandenyje ar garuose, troškinimui, gaminimui orkaitėje garų režimu.

Atkreipkite dėmesį, kokį kiekį druskos ir cukraus dedate, ne tik, kad nebūtų labai sūru ar saldu, bet rekomenduojame, kad pridėtinio cukraus patiekaluose būtų ne daugiau 5 gramai 100 gramų, o druskos ne daugiau 1 gramas 100 gramų. Venkite labai riebaus ir mažai skaidulinių medžiagų turinčio maisto.

Saikingumas – svarbiausia mitybos sąlyga

Saikas – neatsiejamas nuo sveikos mitybos. Bet daug sunkiau jį pajusti, jei maistas rafinuotai saldus, sūrus, pagardintas skonio ir kvapo stiprikliais. Suprantama, kad maisto pramonė padarė taip, kad valgytume ir pirktume tikrai ne tiek, kiek reikia mums, o tiek, kiek reikia jiems. Norint išlaikyti saiką, reiktų susikoncentruoti į produktą, analizuoti, ar tikrai taip skanu, pasimėgauti ragavimo procesu, atkreipti dėmesį, kaip jaučiamasi suvalgius vienų ar kitų produktų.

Skirkite laiko valgymui. Valgykite ne tada, kada turite laiko, o dienos darbus ir pertraukas planuokite pagal valgymus. Valgykite ramioje aplinkoje, prie stalo. Nejunkite televizoriaus, kompiuterio, neskaitykite knygos ar laikraščio – taip atitrauksite dėmesį nuo maisto. Valgymo metu būtina susikoncentruoti į valgomą maistą.

Specialistės patarimai: kaip padaryti, kad kitais metais valgytumėte mažiau, bet sveikiau
© Shutterstock

Koks bus rezultatas, jei jūs valgysite nesąmoningai, nepajausdami skonio, kvapo, konsistencijos, nepastebėsite maisto pateikimo? Jūs net nepajusite sotumo, valgysite greitai, nekramtysite, o rysite. Vadinasi, suvalgysite daugiau, nei reikia, o organizmas pasisavins mažiau maistinių medžiagų, nei suvalgysite.

Mėgaukitės kiekvienu kąsniu. Maistą rekomenduojama vertinti bent trimis pagrindiniais pojūčiais (rega, uosle, skoniu). Pirmiausia, vizualinis, t.y. maisto pateikimas. Antra, maisto aromatas. Trečia, skonis, kuris jaučiamas burnoje, receptorius atsakingas už skonio pajautimą – liežuvis. Būtina gerai sukramtyti, nes prarytas gabalais ir gerai nesukramtytas maistas organizme sunkiai virškinamas, pūva, sukeldamas ne tik nemalonius pojūčius, bet gali būti daugelio šio laikmečio ligų priežastimi. Taip pat būtina nevalgyti per karšto maisto.

Valgykite ne tada, kada turite laiko, o dienos darbus ir pertraukas planuokite pagal valgymus. Valgykite ramioje aplinkoje, prie stalo. Nejunkite televizoriaus, kompiuterio, neskaitykite knygos ar laikraščio – taip atitrauksite dėmesį nuo maisto.

Valgykite reguliariai. Valgant rečiau nei kas 3–4 val. jaučiamas per didelis alkis, kuris skatina persivalgymą. Svarbiausia nepraleisti pusryčių. Be visa to, būtina stebėti porcijos dydį. Rekomenduojama valgyti iš mažesnių lėkščių, nes taip vizualiai atrodys daugiau maisto. Jei norite kartoti, palaukite 10 min., sotumo jausmas ateina neiškart maistui patekus į skrandį!

Kitais metais – naujas pasižadėjimas sau

Kitais metais turėkite ne vieną gražų tikslą, tarp jų – nauji patiekalai ant jūsų stalo. Svarbu, kad jie būtų kokybiški ir sveiki. Dovanokite gražius ir sveikus stebuklus sau ir savo artimiesiems, draugams, kolegoms, pažįstamiems.

Rekomenduojama valgyti iš mažesnių lėkščių, nes taip vizualiai atrodys daugiau maisto. Jei norite kartoti, palaukite 10 min., sotumo jausmas ateina neiškart maistui patekus į skrandį.

Atkreipkite dėmesį, kaip jaučiatės suvalgę vienų ar kitų maisto produktų, ir kuo dažniau rinkitės tai, kas sveikiau. Nepasikliaukite trumpalaikėmis „sėkmingomis“ mitybos paslaptimis, jų nėra. Yra tik ilgalaikiai ir reguliarūs mitybos įpročiai, kurie išsaugo sveikatą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

8 požymiai, kad organizme trūksta probiotikų: štai kokiuose maisto produktuose jų yra

Probiotikai reikalingi, kad organizmas sėkmingai kovotų su bakterijomis ir kad būtų sveikas...

Gerųjų bakterijų šaltinis – graikiškas jogurtas: patarė, kaip lengvai jo pasigaminti namuose

Pavasariui įsibėgėjus kūnas paprastai užsigeidžia ko nors lengvesnio ir naudingesnio...

Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Padėti sustiprinti imuninę sistemą , palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti...

8 maisto produktai, padėsiantys atstatyti organizmą po žiemos švenčių (1)

Didžiosios metų šventės tapo iššūkiu organizmui, todėl pradedant naujuosius metus, vertėtų...

Valgomas augalas, kurio nauda sveikatai – stulbinama: valo žarnyną, mažina cukraus kiekį kraujyje, gydo kvėpavimo sutrikimus (3)

Tikras šaltojo sezono hitas – valgomojo alavijo lapai. Ypatingomis skoninėmis ir naudingosiomis...

Top naujienos

Avulis apie visuotinį NT mokestį: dabar turėtų būti sprendžiama kita bėda

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako, kad valdžia šiuo metu turėtų...

Istorikas sukritikavo sprendimą dėl Vytauto Landsbergio: tai daug pasako apie mūsų valdančiuosius (20)

Seimas nusprendė ir įstatymu patvirtino – profesorius Vytautas Landsbergis buvo Lietuvos...

Delfi PliusDainius Sinkevičius

Dėl brendžio ir saldainių įkliuvusiai komisarei – tūkstantinė valstybės išmoka (2)

Darbo vietoje iš pavaldinės vienos verslininkės perduotą brendžio butelį ir saldainių dėžutę...

Ukrainos saugumo tarnyba paviešino rusų kario išpažintį: tai visam gyvenimui, aš sergu

„Tai visam gyvenimui, aš sergu. Ar žinai, kiek lavonų mačiau?“, – tai dalis pokalbio, kurį...

Delfi Plius DELFI

Kad apsaugotų Putiną, Kremlius imasi beprecedenčių priemonių: tai panašu į paranoją (3)

Generolas Achatas Julaševas iš Kazanės paspaudė Rusijos prezidentui ranką Raudonojoje aikštėje...

Valstybės dienos proga – tradicinis priėmimas Prezidento rūmų vidiniame kieme: kvietimus gavo garbūs svečiai

Prezidentas garbius svečius liepos 6-ąją pakvietė į surengtą tradicinį Valstybės dienos...

Karas Ukrainoje. Ukraina Donecke susprogdino rusų amunicijos bazę – pasidalino vaizdo įrašais mūšiuose dėl Lysyčansko žuvo baltarusių bataliono vadas

Didžiojoje Ukrainos dalyje penktadienio vakarą buvo paskelbtas oro antskrydžio pavojus. Vietos...

Transliacija / Orijaus kelionės. Kodėl Graikijos salos šiemet tapo tokios populiarios: priežastis ne tik mažose kainose

Graikijos salos šiemet išgyvena neregėtą populiarumą. Žmonės iš visos Europos nori atostogauti...

Gydytoja įvardijo, kas dažniausiai susiduria su pokovidiniu sindromu: patarė, kaip greičiau atsigauti

Dažnai pasveikę nuo COVID-19 susiduria su pokovidiniu sindromu – praėjus 28 dienoms nuo...