Pusryčiai – neišsemiama tema, tad nenuostabu, kad apie juos yra daugybė įvairių teorijų. Naujausia teigia, kad pusryčių išvis nereiktų, sako mitybos specialistė, tinlaraščio Sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė. Vis dėlto jos nuomone, kiekvienas žmogus sau turi prisitaikyti tai, kas jam tinka, ir atmesti, kas netinka. Juk negerai, jei žmogus rytais nevalgo, o vakarais persivalgo.

„Pusryčių atsisakyti galima, bet tokia praktika mažai kam naudinga. Atsisakyti pusryčių aš nepatariu ypač tiems, kurie jaučia didžiulį potraukį miltiniams saldumynams ar turi bent mažą emocinio valgymo sutrikimą“, – dėsto V. Kurpienė.

Specialistė tikina, kad geriausias pasirinkimas ryte – ne kas kita, kaip viso grūdo košės, ir skuba užbėgti už akių sakantiems, kad košių niekada nepamėgs, nes jos paprasčiausiai neskanios.

„Žmonės dažnai košes perverda ir tada jos tampa nemalonios konsistencijos, gličios pliurzės, o tinkamai paruošta košė turėtų būti biri. Eksperimentuokite ir atraskite sau priimtiną skonį – į košę galima įtarkuoti kietojo sūrio, grikius pabandykite išvirti kartu su kmynais, avižų košę pagardinkite cinamonu ir lengvai ant kokosų aliejaus pakepintu moliūgu, įberkite kokosų drožlių, miežinė košė labai tinka su pesto padažu“, – siūlo mitybos specialistė.

Jei jau įtikinome, kad košės iš tiesų gali būti skanios – įvairius skonius susikursite patys drąsiai eksperimentuodami, paklausykite, kokių privalumų tokie pusryčiai siūlo dar. V. Kurpienė primena, kad mūsų racione pusę kalorijų turėtų sudaryti sudėtiniai angliavandeniai. Vien iš daržovių jų gauti būtų labai sudėtinga, nebent valgytumėte labai daug bulvių, bet tai nebūtų labai sveika. Dažniausiai tam, kad kompensuotume angliavandenių poreikį, valgome duoną, saldumynus, įvairius miltinius patiekalus, tad rytinės viso grūdo košės – išties geriausias pasirinkimas.

„Tinkami, sudėtinių angliavandenių gausūs pusryčiai padeda išvengti alkio ir miltinių saldumynų poreikio antroje dienos pusėje. Po rytinės košės atsiras ir energijos, ir sotumas – pastebėjus tokius rezultatus motyvacija toliau valgyti tokius pusryčius tik sustiprės, – tikina V. Kurpienė. – Aš visada patariu fiksuoti savo savijautą prieš ir po – ne tik kilogramus, bet ir energijos kiekį ryte, po pietų, galvos skausmus ir pan. Gerais rezultatais džiaugsitės tiesiog pakeitę mitybą.“

Taigi norintiems jau nuo rytojaus pradėti gyventi sveikiau metame iššūkį – visą savaitę dalinsimės sveikų ir dar neragautų košių receptais. Tikime, kad išbandę jas suprasite, jog košės yra ne tik sveikas ir energijos visai dienai suteikiantis pusryčių patiekalas – atraskite netikėtų skonio derinių ir tapkite košių gerbėju!

Pirmasis receptas iš V. Kurpienės tinklaraščio Sulieknek.lt – bolivinės balandos košė su avokadu.

Jums reikės (vidutinei porcijai):

Gaminimo žingsniai:

  1. Vakare perplauname bolivinės balandos kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį. Taip grūdai pradeda dygimo procesą ir tampa vertingesni, o ryte gaminimo laikas trumpesnis. Ryte pakeičiame vandenį ir grūdus kartu su vandeniu (orientacinis santykis 1:2) užverdame.
  2. Vos užvirus išjungiame ir paliekame brinkti. Kiek laiko truks brinkimas, priklausys nuo gaminamų porcijų kiekio, puodo ir viryklės tipo. Orientacinis laikas – iki 5 min. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.
  3. Pagamintą bolivinės balandos košę pagardiname avokadu ir išmaišome.

Skanių sveikų pusryčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)