aA
Ridikėliai šimtmečius buvo vartojami ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas ajurvedoje ir tradicinėje kinų medicinoje gydant daugelį ligų, tokių kaip karščiavimas, gerklės skausmas, tulžies sutrikimai ir uždegimas.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Ridikėliai kilę iš Kinijos, kur jie buvo auginami prieš tūkstančius metų. Senovės įrašai rodo, kad ridikėliai buvo plačiai vartojami faraonų laikais Egipte. Europoje ridikėliai paplito gerokai vėliau. Šaltiniai rodo, kad 13 amžiuje ridikėliai (ridikai) buvo paminėti Vokietijoje, tačiau Angliją pasiekė tik 16 amžiuje.

Ridikėliai – lietuvių mylima ir mėgiama ankstyvojo pavasario daržovė. Tai Bastutinių šeimos daržovė, turinti savyje bioaktyvių junginių: gliukozinolatų, izotiocianatų ir polifenolių – suteikiančių ridikėliams antiokisdacinių, antimikrobinių, priešvėžinių savybių. Didžiausias kiekis biologiškai aktyviųjų ridikėlio junginių sukaupta jo odoje – todėl jis būtinas valgyti su oda. Tik tuomet gausime maksimalią naudą sveikatai.

Ridikėliai
Ridikėliai
© Shutterstock

Artimi ridikėlių giminaičių tai brokoliai, garstyčių žalumynai, kopūstai, žiediniai kopūstai, ropės. Ridikėlių spalva įvairi – ryškiai raudona, rausva, balta, juoda, violetinė ir geltona. Dauguma ridikėlių rūšių pasižymi pikantišku, aitriu skoniu, nors kai kurie gali būti ir saldūs (pvz. baltasis ridikas).

Tai mažo kaloringumo produktas, turintis itin mažai riebalų, minimalų kiekį angliavandenių, taip pat skaidulų ir cukraus. 100 g ridikėlių yra 1,6 g skaidulų, tai sudaro 6,4 procentus rekomenduojamos dienos normos. Tai nėra daug, tačiau kasdien suvalgant ridikėlių kartu su kitomis daržovėmis ir kitais augaliniais produktais, galima lengvai susirinkti reikiamą skaidulų kiekį, nes skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo, vidurių pūtimo, koreguoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Ridikėliai taip pat geras vitamino C šaltinis – 100 g ridikėlių yra apie 25 procentus vitamino C. Priminsiu, kad vitaminas C labai galingas antioksidantas, slopinantis uždegiminius procesus, stiprinantis imuninę sistemą, aktyvinantis kolageno (palaikančio sveiką odą ir kraujagysles), laimės hormono serotonino sintezę (gamybą), pagerinantis chromo ir geležies absorbciją bei seleno įsisavinimą. Vitaminas C yra antioksidantas, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais ir išvengti ląstelių pažeidimų, kuriuos sukelia senėjimas, netinkami gyvenimo būdo įpročiai ir aplinkos toksinai. Ridikėliuose yra ir nedidelis kiekis B grupės vitaminų, taip pat kalio, mangano, magnio, vario ir kalcio.

100 g (dienos vertė %):

Kalorijos: 16,00
Vandens kiekis: 95,27 g (6,4 %)
Bendras angliavandenių kiekis: 3,40 g (1,1 %), maistinių skaidulų: 1,6 g (6,4 %), cukraus: 1,86 g
Riebalų kiekis: 0,10 g (0,2 %)
Cholesterolio kiekis: 0 mg (0 %)
Baltymų kiekis: 0,68 g (1,4 %)
Vitaminas C: 14,80 mg (24,7 %)

Ridikėliai
Ridikėliai
© Adobe Stock

Vitaminas B6 (piridoksinas): 0,07 mg (3,6 %)
Vitaminas B9 (folatas): 25,0 µg (6,3 %)
Vitaminas K: 1,40 µg (1,8 %)
Kalis: 233,00 mg (6,7%)
Manganas: 0,07 mg (3,5%)
Magnis: 10,00 mg (2,5%)
Varis: 0,05 mg (2,5%)
Kalcis: 25,00 mg (2,5 %)
Fosforas: 20,00 mg (2,0 %)

Ridikėliuose yra gausus kiekis polifenolinių junginių – anticioninų (odelėje jų kiekis 39,3–185 mg/100 g). Antcianinai tai natūralus pigmenatai, priklausantys flavonoidams – galingai antioksidantų grupei. Ridikėliuose yra tokių flavonoidų kaip kvarcetinų, kaempferolio, miricetino, apigenino ir luteolino. Mokslininkai teigia, kad kryžmažiedėse daržovėse (ridikėliai – vieni jų) yra junginių gliukozinolatų, kurie suskaidomi į izotiocianatus, užkertančius kelią vėžinių ląstelių vystymuisi.

Ridikėlis yra tobulas traškus užkandis, kai norisi valgyti. Ruošdami ridikėlius, neišmeskite žaliųjų jo dalių – lapų. Ridikėlių lapai suteikia itin gerą skonį salotoms, skaniai valgomi šiek tiek pakepinti ant aukštos kokybės alyvuogių aliejaus su česnaku. Taip pat galite juos sumaišyti su kitais žalumynais, tokiais kaip garstyčių lapais, kopūstais ir špinatais. Daiginti ridikėlių daigai tinkami salotoms ir suteikia pikantišką skonį. Ridikėlis tinkamas pagardinti geriamą vandenį, galima jį rauginti/marinuoti. Šaldytuve švieži jie išsilaiko 3–4 dienas. Paprastai juos valgyti yra saugu, tačiau nepersistenkite, jei turite skydliaukės problemų. Pernelyg didelis ridikėlių kiekis gali sutrikdyti skydliaukės veiklą.

Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© Asmeninio albumo nuotr.

Mėgaukitės pavasariu ir spalvomis lėkštėje! Būtinai įtraukite ridikėlius į savo mitybos racioną pavasarį.

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(42 žmonės įvertino)
4.6429

Žvaliam rytui – 3 sveikų kokteilių receptai, norintiems padailinti kūno linijas (2)

Vasarą būtina į savo racioną įtraukti kuo daugiau skirtingų vitaminų ir mineralų...

Sveika ir skanu: 3 vasariškų salotų receptai per 15 minučių (1)

Salotos – puikus vitaminų, energijos ir žvalumo šaltinis. Salotos gerina virškinimą, padeda...

Mitybos specialistė išaiškino, ar rudasis cukrus tikrai vertingesnis už baltąjį (17)

Potraukis suvalgyti ką nors skanaus – ar tai torto gabalėlis, ar pyragas, ar tiesiog kažkas...

Skanaukite į sveikatą: naudingos, gardžios ir pavasariškos salotos, suteikiančios milžinišką naudą organizmui

Kiekvienas pavasaris džiugina gausiu šviežių daržovių derliumi. Ne veltui šiuo laiku į...

Vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas įvardijo produktus, kurių vaikų valgiaraštyje turėtų nelikti (27)

Blynai, varškėčiai, įvairios dešrelės, jogurtai, sūreliai, keptos bulvytės su pomidorų...

Top naujienos

Po ilgos kovos motina įrodė, kad jos 7-metė dukra nėra kalta dėl „Maximoje“ kilusio gaisro (224)

Septynmetės mergaitės motinai prireikė daugybės laiko ir jėgų, kad įrodytų, jog jos mažametė...

Vilnietis nusivylęs neseniai įsigaliojusia tvarka: tą patį mokestį turi mokėti du kartus papildyta teisininko paaiškinimu (68)

Ir vystytojai, ir fiziniai asmenys, norintys statyti namą, kuriam reikalingas statybą leidžiantis...

Mačiulis paaiškino, kodėl ėjo pasveikinti maršo dalyvių: slėptis būtų buvę negražu, išeiti galvojo ir Nausėda (189)

Su „Didžiojo Šeimos gynimo maršo“ protesto dalyviais ketvirtadienį prie Prezidentūros išėjo...

Grįžęs į Rusiją Putinas ėmėsi „ginti“ Bideną, bet užsipuolė jo atstovę (53)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po trečiadienį Ženevoje vykusio viršūnių susitikimo...

Vaida Kurpienė | D+

Ką valgyti? Su Vaida Kurpiene: kenčiantiems nuo aknės ar žvynelinės – štai kaip turėtumėte maitintis

Kenčiate nuo aknės ar žvynelinės? Metas atkreipti dėmesį į tai, ką valgote. Ko negalima...

Danielius Bunkus Vilniaus centre pastebėtas su britų milijardieriumi Johnu Caudwellu: Lietuvoje vieši ir Modesta Vžesniauskaitė (73)

Milijardierius Johnas Caudwellas kartu su neseniai kūdikio susilaukusia žmona buvusia olimpiete...

Brazilija Pietų Amerikos čempionate šluoja varžovus nuo kelio, Neymaras artėja prie Pele rekordo

Pietų Amerikos futbolo čempionate raumenis demonstruoja Brazilijos rinktinė. Ketvirtadienį ji 4:0...

Iš Baltarusijos plūstančių nelegalų srautas nemažėja: sučiupti dar aštuoni (20)

Ignalinos rajone Tverečiaus užkardos pasieniečiai sulaikė 8, įtariama, Irako piliečius, kurie...

Milijonai trūkstamų darbo vietų verčia infliacijos „vanagus“ gerai pagalvoti (25)

Viena iš priežasčių, kodėl tiek daug politikos formuotojų nepanikuoja dėl infliacijos, yra ta,...