aA
Nors kvapnus, saldus ir šiltas cinamono skonis yra prieinamas ištisus metus, jis yra puikus prieskonis šaltais žiemos mėnesiais. Gardiname juo įvairius kepinius, šiltus gėrimus, pusryčių košes, troškinius ir kt. Cinamonas gaminamas pjaunant cinamono medžių (moksliškai žinomų kaip Cinnamomum) stiebus. Nuo jaunų medžių stiebų nulupama žievė, iš jos vidinės, rusvai raudonos spalvos pusės pašalinamos sumedėjusios dalys. Džiūdamos žievės juosteles susisuka į ritinius iš kurių formuojamos cinamono lazdelės. Sumalus šias lazdeles, gaunami cinamono milteliai. Cinamonas yra lauramedinių (Lauraceae) augalų šeimos gentis, kuriai priklauso ir lauro lapai. Šioje augalų šeimoje cinamono rūšių yra apytiksliai 2 000 – 2 500. Tačiau dvi cinamono rūšys – Kinų (C. cassia) ir Ceilono (C. zeylanicum) šiuo metu yra pačios populiariausios. Abiejų rūšių skonis panašus, tačiau Ceilono cinamonas, dar vadinamas tikruoju cinamonu, yra šiek tiek saldesnis, rafinuotesnis ir net sunkiau randamas vietinėse rinkose.
Sandrija Čapkauskienė
Sandrija Čapkauskienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock


Istorija

Cinamonas yra vienas seniausių žinomų ir populiariausių prieskonių per visą istoriją. Paminėtas Biblijoje ir naudotas senovės Egipte ne tik kaip kvapnioji gėrimų medžiaga ir vaistai, bet ir kaip balzamuojanti priemonė. Senaisiais laikais cinamonas buvo labai brangus, brangesnis net už auksą. Kinijoje cinamonas minimas 2700 m. pr. Kr. – vienoje ankstyviausių kinų botaninės medicinos knygų. Dėl savo paklausos cinamonas tapo viena pirmųjų prekių, kuriomis reguliariai buvo prekiauta tarp Artimųjų Rytų ir Europos.

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock

Nauda sveikatai

Unikalias cinamono sveikatos stiprinimo savybes užtikrina trys pagrindiniai cinamono žievėje esantys eterinių aliejų komponentai: cinamaldehidas, cinamilacetatas ir cinamilalkoholis. Mokslininkai mano, kad galingiausias savo poveikiu žmogaus sveikatai – tai cinamaldehidas, kuris kartu su kitais cinamono žievėje esančiais polifenoliais (žievėje daugiausia procianidinų ir katechinų), pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir priešuždegiminiu veikimu.

Antioksidantai apsaugo mūsų organizmą nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio. Laisvųjų radikalų perteklius formuojasi veikiant stresui, esant netinkamiems mitybos ir fizinio aktyvumo, taip pat žalingiems įpročiams, aplinkos užterštumui, radiacijai. Laisvųjų radikalų perteklius aktyvina uždegiminius procesus organizme, o vyraujantys uždegiminiai procesai didina lėtinių ligų pasireiškimo riziką.

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock

Cinamonas gali pagerinti kai kuriuos pagrindinius širdies ligų rizikos veiksnius: sumažinti mažo tankio lipoproteinų-cholesterolį (dar kitaip vadinama bloguoju), trigliceridų koncentraciją, kraujospūdį ir padidinti didelio tankio lipoproteinų cholesterolio („gerojo“ cholesterolio) koncentraciją. Įrodyta, kad dėl savo antioksidacinio poveikio, cinamonas didina jautrumą insulinui, tuo pačiu mažindamas cukraus kiekį kraujyje. Cinamono galingasis komponentas cinamaldehidas pasižymi priešgrybelinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su dantų ėduonimi bei blogu kvapu. Dėl poveikio vėžiniams susirgimams ir neurodegeneraciniams simptomams – labai trūksta tyrimų su žmonėmis, atlikti tik tyrimai su gyvūnais.

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock

Maistinė vertė

2 arbatiniuose šaukšteliuose (arba 6 g) cinamono:
Angliavandenių – 4,19 g
Skaidulų – 2, 76 g
Baltymų – 0,21 g
Riebalų – 0,06 g
Mangano – 45,4%
Vitamino K – 2%.
Energetinė vertė – 12,84 kcal

Rekomenduojami suvartoti 1-2 arbatiniai šaukšteliai (1-6 g) cinamono per dieną.

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock

Laikymas

Kaip ir kitus džiovintus prieskonius, pabandykite pasirinkti ekologiškai išaugintą cinamoną, nes tuomet būsite tikri, kad jis nebuvo apšvitintas. Cinamoną reikia laikyti sandariai uždarytame stikliniame inde, vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Maltas cinamonas išsilaikys apie šešis mėnesius, o cinamono lazdelės šviežios gali būti išlaikytos apie vienerius metus. Cinamono galiojimo laiką pratęsti galite laikydami jį šaldytuve. Norėdami patikrinti, ar jis vis dar šviežias, pauostykite cinamoną. Jei jis nebekvepia saldžiai vadinasi, jau nebešviežias ir reikia išmesti.

Kai kurie žmonės yra alergiški cinamone esančiam cinamaldehidui ir jo vartojimas dideliais kiekiais gali sukelti burnos opas. Nedidelis prieskonių kiekis nesukelia tokios reakcijos, nes seilės neleidžia cinamono junginiams per ilgai liestis su burnos gleivine. Alergija cinamonui gali pasireikšti patinusiu liežuviu ar dantenomis, deginimo ar niežėjimo pojūčiu, baltomis dėmėmis ant liežuvio ar burnos gleivinės.

Cinamoną, dėl jo tekstūros, lengva netikėtai įkvėpti ir dėl to gali kilti kosulys, sunkumas atgaunant kvapą. Cinamone esantis cinamaldehidas, per daug jo suvartojus, gali dirgina gerklę ir sukelti papildomų kvėpavimo problemų. Todėl asmenys, sergantys astma, turėtų būti ypatingai atsargūs vartodami cinamoną. Taip pat, cinamono dideli kiekiai gali sustiprinti kai kurių medikamentų veikimą ir šalutinį poveikį.

Cinamonas
Cinamonas
© Shutterstock

Tinkamai pasirinktas ir naudojamas cinamonas stiprins jūsų organizmą ir suteiks ruošiamiems patiekalams ypatingą skonį bei kvapą. Mėgaukitės šiuo prieskoniu, o kartu ir sveikatinkite savo organizmą.

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(65 žmonės įvertino)
4.4615

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas įvardijo būdą, padėsiantį natūraliai sumažinti cholesterolio pasisavinimą organizme (8)

Maistinės skaidulos – tai augalinės kilmės medžiagos, kurių funkcija – padėti virškinimo...

Jolanta Leonavičiūtė įvardijo didžiausias klaidas, kurias daro sulieknėti siekiančios moterys (57)

Už lango jau pavasaris, o žiemos ir karantino metu priaugti kilogramai vargina ir liūdina ne...

Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė įvardijo 6 superproduktus, kurie pavasarį turi atsidurti jūsų kasdieniame valgiaraštyje (13)

Pavasarį sveikesnės mitybos tendencijos dar labiau pastebimos. Prieš šiltąjį sezoną žmonės...

Mikroelementų ir vitaminų bomba – lašiniai. Alfas Ivanauskas atskleidžia, kaip originaliai vartoti sūdytus lašinius + Alfo lašinių receptas (45)

Visi esame įpratę valgyti lašinius su duona ir svogūnais. Atrodytų, ką daugiau čia gali...

Top naujienos

Įspėja dėl Kremliaus ketinimų: skelbia apie pajėgų atitraukimą, bet ženklai rodo kitką (92)

Tikslas pasiektas. Taip okupuotame Kryme po karinių pratybų pareiškęs Rusijos gynybos ministras...

Dainius Sinkevičius. Jeigu jus prievartaus, filmuokit, bet ir tai – nebūtinai įrodymas (18)

Jeigu jus seksualiai prievartauja, priešinkitės, gal pavyks sutramdyti nusikaltėlį, tuo metu...

Vakarai šįkart simboliniais veiksmais neapsiribos: bausmė Rusijos laukia jau netrukus (303)

Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pareiškė, kad Rusijos karinės žvalgybos...

Solidarizuodamasi su čekais Lietuva išsiunčia du rusų diplomatus (1)

Solidarizuodamasi su Čekija Lietuva išsiunčia du rusų diplomatus, penktadienį pranešė užsienio...

Vilniečius nustebino vaizdas už lango: viskas pabalo, šalčiai kol kas nesitrauks (2)

Vilniuje krito ledo kruopos, kurias jau anksčiau prognozavo sinoptikai. Dauguma šio miesto...

Į tragišką COVID-19 statistikos viršūnę išsiveržė nauja šalis: besilydantys krematoriumai – tik ledkalnio viršūnė (152)

Dauguma ligoninių jau perpildytos. Kartais dviem pacientams tenka dalintis viena lova. Senka...

Šimonytė: laukiantiems „Sputnik“ vakcinos Lietuvoje reikės rinktis kitokią (282)

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį lankosi Trakų, Elektrėnų ir Kaišiadorių vakcinavimo...

Vakarykščiai vaizdai iš vieno Kauno baro kelia audras socialiniuose tinkluose: vadovė pateikė savo versiją Papildyta  (170)

Ketvirtadienį duris Lietuvoje atvėrė restoranai, barai ir kavinės. Pranešama, kad šiuo metu jos...

Tiesioginė transliacija / Krepšinio zona: kur per 99 metus nuėjo Lietuvos krepšinis?

„Delfi TV“ eteryje – laida „ Krepšinio zona “, kuri šį kartą šventinė, skirta Lietuvos...

Mokslininkai ėmėsi rizikingo eksperimento: pasveikusius nuo COVID-19 vėl užkrės šia liga (7)

Oksfordo universiteto mokslininkai pakvietė 64 savanorius dalyvauti naujame tyrime. Nuo COVID-19...