Įvairovė

Pipirai tai džiovinta įvairaus nokimo uoga, auganti į vynuoges panašiose kekėse ant pipirų augalo. Pipirų augalo vaisiai yra skirtingų spalvų: juodos, žalios ar baltos spalvos. Pipirų spalvos skirtumas atspindi įvairius vystymosi etapus bei apdorojimo metodus. Juodieji pipirų žirneliai gaminami nuskynus pipirų uogas, kai jos jau būna subrendusios ir vos paraudusios. Tada jie paliekami džiūti, dėl ko susitraukia ir tampa tamsios spalvos.

Žalieji pipirų žirneliai skinami dar neprinokę ir būdami žalios spalvos, o baltieji pipirai – labai sunokę ir vėliau mirkomi sūryme, kad pašalintų jų tamsų išorinį apvalkalą. Labiausiai paplitusi rūšis yra juodieji pipirai. Pipirai pasižymi aštriu skoniu, kuris tinka daugeliui patiekalų. Pipirai – vienas iš retų prieskonių, kuris naudojamas ne tik įvairiems patiekalams, bet ir saldumynams gardinti.

Juodieji pipirai

Pipiras yra vertingas vaistinis augalas, vienas iš dažniausiai naudojamų prieskonių bei laikomas „prieskonių karaliumi”. Pipirai tūkstančius metų naudojami senovės Ajurvedos medicinoje dėl itin gausios augalinių junginių koncentracijos, pasižyminčios teigiamu poveikiu sveikatai.

Biologinis aktyvumas

Juoduosiuose pipiruose gausu biologiškai aktyvaus komponento – piperino, junginio, kuris yra alkaloidas, kaip, kapsaicinas, esantis čili milteliuose ir kajeno pipiruose. Piperinas pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu veikimu, sumažinančiu laisvųjų radikalų susidarymą organizme, apsaugojančiu ląsteles nuo pažeidimų. Laisvųjų radikalų perteklius skatina senėjimą ir daugelį lėtinių ligų.

Juodieji pipirai

Maistinė vertė

Juodieji pipirai


Juodieji pipirai yra puikus mangano ir vitamino K, taip pat vario ir maistinių skaidulų šaltinis, o taip pat pipiruose yra geležies, chromo ir kalcio. 2 g pipirų (arbatiniame šaukštelyje) yra:

  • 5,77 kcal
  • 1,47 g angliavandenių
  • 0,58 g skaidulų
  • 0,24 g baltymų
  • 0 g riebalų
  • Vitamino K 4,7%
  • Mangano 14,7%
  • Vario 1,5%

Nauda sveikatai


Juodieji pipirai gali pagerinti tam tikrų maistinių medžiagų ir naudingų junginių absorbciją ir funkciją. Visų pirma, pipiro aktyvusis komponentas piperinas pagerina kurkumino absorbciją (iki 2000%) – aktyvų ingredientą populiarioje priešuždegiminėje prieskonių ciberžolėje. Taip pat kalcio ir seleno pasisavinimą.

Juodieji pipirai taip pat stimuliuoja skonio receptorius taip, kad į skrandį būtų siunčiamas signalas padidinti druskos rūgšties sekreciją ir taip skatinti tinkamą skrandžio veiklą. Druskos rūgštis aktyvina skrandžio sulčių fermentų išsiskyrimą, taip pat naikina su maistu patekusius mikrobus ir toksinus, skatina maistą judėjimą iš skrandžio į plonąjį žarnyną, būtina virškinant baltymus skrandyje bei kt.

Kai organizmo druskos rūgšties gamyba yra nepakankama, sutrinka virškinimas, pasireiškia rėmuo, blogai apvirškintas maistas patekęs į žarnyną gali būti naudojamas kaip patogeninių žarnyno bakterijų maisto šaltinis, o tai sąlygoja dujų kaupimąsi, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą. Taip pat, juodųjų pipirų vartojimas gali skatinti kasos ir žarnyno fermentų išsiskyrimą, kurie padeda virškinti riebalus ir angliavandenius. Vis dėlto, reikia daugiau tyrimų su žmonėmis, galinčių pagrįsti šį mokslininkų teiginį.

Juodieji pipirai

Juodieji pipirai nuo seno buvo pripažinti medžiaga, padedančia išvengti žarnyno dujų susidarymo. Šią pipirų savybę tikriausiai lemia teigiamas druskos rūgšties gamybą skatinantis poveikis. Be to, juodieji pipirai skatina prakaitavimą ir šlapinimąsi.

Trūksta tyrimų su žmonėmis, bet tyrimai su gyvūnais parodė, kad pipirai galimai gerina neurodegeneracinių smegenų ligų simptomus, kraujo gliukozės, cholesterolio kontrolę. Juodųjų pipirų aktyvusis komponentas piperinas galimai padeda numalšinti pykinimą, galvos skausmą.

Juodieji pipirai

Vartojimas


Juodieji pipirai laikomi saugiais žmonėms vartoti, nes jie paprastai vartojami maistui ir maisto ruošimui. Panašu, kad papildai, kurių vienoje dozėje yra 5–20 mg piperino, taip pat yra saugūs, tačiau šios srities tyrimai yra riboti. Tačiau valgant didelius kiekius juodųjų pipirų ar vartojant dideles dozes papildų, gali pasireikšti neigiamas šalutinis poveikis, pavyzdžiui, deginimo pojūtis gerklėje ar skrandyje. Juodieji pipirai vartojami pilni, grūsti arba sumalti į miltelius. Norėdami užtikrinti geriausią skonį, geriausiai patiems pipirus susmulkinti grūstuve ar malimo malūnėliu.

Juodieji pipirai

Kas galėjo pagalvoti, kad paprastas prieskonis, surinktas iš įvairaus nokimo pipirų uogų, gali būti toks svarbus mūsų organizmo veiklai.

Sandrija Čapkauskienė – biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)