Aistė Švetkauskė kalbino mitybos specialistę Kristiną Bondar.

– Kristina, ar cukrus yra reikalingas žmogaus organizmui?

– Daugelis žmonių užduoda šį klausimą. Cukrus yra mūsų ląstelių energijos forma – gliukozė, bet organizmas energiją pasigamina tiesiog iš angliavandenių. Visi angliavandeniai ir baltymai, kuriuos mes suvartojame, galiausiai paverčiami į gliukozę ir mūsų ląstelės aprūpinamos energija. Žmonės mano, kad reikia valgyti granuliuotą baltąjį arba rudąjį cukrų ir kad jis jiems yra būtinas. Iš tikrųjų tai yra mitas, nes jeigu maitinatės sveikai, jūsų racione yra sveikų angliavandenių, tuomet jūsų organizmui tikrai užtenka energijos ir nėra būtinybės valgyti saldžių produktų.

– Tiesa ar mitas, kad rudasis cukranendrių cukrus yra vertingesnis už baltąjį?

– Daugelis galvoja, kad rinkdamiesi rudąjį cukrų renkasi geresnę alternatyvą. Jeigu mes pažiūrėtume į poveikį organizmui, tai ir baltojo, ir rudojo cukraus poveikis organizmui yra identiškas. Rudasis cukrus yra rudas dėl melasos likučių jame ir tai kartais būna gamintojo triukas šiek tiek jos palikti arba pridėti, kad produktas būtų brangesnis. Jeigu renkatės vartoti cukrų, siūlyčiau rinktis rudąjį cukrų ir tik dėl to, kad jis yra skanesnis, bet ne dėl naudos sveikatai.

– Ar yra Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijos, kokį cukraus kiekį mes turėtume suvartoti per dieną?

– Rekomendacijos tikrai yra, tik ne kiek mes turėtume suvartoti, o kokio kiekio turėtume neviršyti. Ir jeigu PSO įspėja, kad turėtume to kiekio neviršyti, reiškia tame pavojus tikrai yra. Kiekis yra ne toks ir didelis – 25 gramai pridėtinio cukraus per parą, vaikams dar mažiau. Vidutiniškai lietuvis suvartoja 98 gramus cukraus per parą, net keturis kartus daugiau. Tai yra labai pavojinga. Kai valgome desertą – suprantame, kad jame yra daug cukraus, bet nežinome, kad jo sudėtyje paslėptas didžiulis kiekis cukraus, kurį suvartojame nieko neįtardami.

Taip pat laidoje mitybos specialistė Kristina Bondar papasakojo, kas atsitinka mūsų organizmui, kai suvalgome per daug cukraus ir kokiuose produktuose, apie kuriuos net nepagalvojame, jo yra gausu, o sveiko maisto entuziastė Julija Maksimova papasakojo, kaip pasigaminti sveiką saldumyną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)