Aistė Švetkauskė kalbino maisto ekspertę Aidą Čepukaitę.

– Aida, kaip mokyti vaikus valgyti teisingai?

– O kaip valgote jūs? Labai dažnai girdžiu, kad mamos perka maistą sau, visai kitokį maistą vaikui ir dar kitokį vyrui. Valgymas yra bendra procedūra ir procesas, todėl ir vaikai, ir tėvai turėtų valgyti panašų maistą. Šiek tiek adaptacijų gal ir gali būti, bet svarbu nepamiršti, kad mes esame pats didžiausias pavyzdys savo vaikams. Jeigu vaikas mato, kad pas tėvus lėkštėse yra kitoks maistas, kaip ir mokykloje, mokytojai valgo kitokį maistą, manau, kad tai nėra pats geriausias pavyzdys. Tėvai ir mokytojai yra didžiausias pavyzdys vaikams.

– Kokius produktus vaikams duoti valgyti?

– Pagrindinė mitybos taisyklė – saikas ir įvairovė. Vaikams reikia visokio maisto: įvairių spalvų daržovių, viso grūdo produktų, neriebios mėsos. Namuose neturėtų būti gruzdinimo ir kepimo riebaluose, geriausia virimas arba kepimas orkaitėje.

– Ar tiesa, kad vaikai nemėgsta sumaišyto maisto?

– Tikrai taip. Teko dirbti su mokyklomis, kurios norėjo įdiegti kitokį maistą ir buvo labai sunku pripratinti vaikus valgyti maistą, kurio jie nežino ir kuris yra sumaišytas tarpusavyje. Kai kurių mokyklų sprendimas buvo šalia sumaišytų salotų atskirai įdėti tų salotų sudėtines dalis, kad vaikai pamatytų, iš ko jos yra sudarytos. Vaikams tai tiko. Namuose turėtų būti panašios taisyklės. Vaikai turi suprasti ir žinoti, koks tai yra maistas.

– Ar patartumėte namuose gaminti kartu su vaikais?

– Tai yra privaloma. Kai vaikas gamina, jis nori ragauti, tad tai yra puikus būdas apskritai supažindinti vaiką su naujais produktais. Ir kai jie turės įgūdžius kaip tuos produktus pagaminti, jie visada rinksis tai, prie ko bus pripratę.

– Kokį sveikesnį maistą mėgsta vaikai?

– Manyčiau, kad tikrai galima pagaminti sveikesnius blynus, įvairius maltinukus, kuriuos, beje, ypač vaikai labai mėgsta. Taip pat galima pagaminti viso grūdo makaronus, nors jų spalva nėra tokia šviesi, bet tą spalvą galima pridengti ryškiu padažu. Pavyzdžiui, vandenyje išvirti moliūgą ir pagaminti padažą, kuris bus lipniai tirštas. Be to, kai sumaišysime jį su makaronais, sunaudosime mažiau sūrio, nes nebereikės pridėti to tąsumo. Šis patiekalas bus kreminės konsistencijos ir visiškai nesausas.

Taip pat laidoje maisto ekspertė Aida Čepukaitė papasakojo, kokius desertus galima gaminti vaikams ir kaip patiekti maistą vaikams, kad jie norėtų jį valgyti, o vaikų gastroenterologas, prof. Vaidotas Urbonas įvardijo didžiausias klaidas, kurias daro tėvai formuodami vaikų mitybos įpročius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)