Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taigi šios daržovės nauda sveikatai neabejokite.

Burokėliai

„Ryškiaspalvis šakniavaisis savo šaknyje ir lapuose slepia nepaprastai daug mineralinių medžiagų. Tačiau su sultimis būkite atsargūs – jas gali gerti ne visi. Sultys netinka sergantiems osteoparoze, nes burokėlis apsunkina kalcio pasisavinimą. Ši daržovė kartais dirgina virškinamąjį traktą, todėl atsargiai burokėlių sultis turėtų vartoti turintys virškinimo sutrikimų. Mišiniuose burokėlių sulčių turi būti ne daugiau kaip trečdalis“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ji priduria, kad burokėlių būna įvairių spalvų – primenančių vyšnią, raudonų, violetinių, ryškiai geltonų, baltų. O jų lapai – ne mažiau naudingi nei šaknys. Švieži jauni lapeliai puikiai tinka salotoms ruošti, iš virtų lapų ruošiama batvinių sriuba, o marinuoti lapeliai pagardins mūsų vasarą mėgstamus šaltibarščius.

Sumuštinis su burokėlių užtepėle ir kanapių sėklomis

Jums reikės:

  • 200 g virtų burokėlių;
  • šlakelio obuolių acto;
  • valgomojo šaukšto citrinos sulčių;
  • druskos pagal skonį;
  • pipirų pagal skonį;
  • saujos kepintų kanapių sėklų;
  • saujos lazdyno riešutų;
  • 4 riekelių juodos duonos;
  • prieskoninių žolelių patiekti;
  • alyvuogių aliejaus patiekti.

Virtuviniu kombainu susmulkinkite riešutus, sudėkite virtus burokėlius, įpilkite citrinų sulčių, acto, suberkite prieskonius. Viską susmulkinkite iki vientisos masės, jei bus per tiršta - įpilkite porą šaukštų vandens. Sausoje įkaitintoje keptuvėje pakepinkite duonos riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Sausoje įkaitintoje keptuvėje keletą minučių paskrudinkite kanapių sėklas, kol jos apskrus.

„Šią užtepėlę siūlau tepti ant duonos riekelių, įpilti alyvuogių aliejus šlakelį, apibarstykite kanapių sėklomis, papuošti smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Artimuosius nustebinsite skaniu ir sveiku užkandžiu“, – receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Burokėliai

Gaivusis mišinys su burokais

Jums reikės:

  • nedidelio burokėlio;
  • pusės meliono;
  • 1 kilogramo morkų;
  • 1kilogramo kriaušių;
  • 2 kilogramų obuolių.

Šiam gėrimui pasigaminti jums tereikės sulčiaspaudės. Į ją sudėkite visus aukščiau minėtus ingredientus ir sveikomis sultimis vaišinkite visą šeimą.

Burokėliai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)