Apie tai šeštadienio Alfas Live laidoje jos vedėjas mitų griovėjas Alfas Ivanauskas kalbėjosi su gydytoju dietologu Edvardu Grišinu. Tyrimai rodo, kad vartojant gerųjų bakterijų kapsules, bet nekeičiant mitybos ir kitų, jų organizme nelieka nė kvapo jau po keturių dienų, kai tik liaujatės jas vartoti.

Bakterijų, populiariai vadinamų gerosiomis ir blogosiomis, mūsų organizme natūraliai yra visur, tačiau dažniausiai kalbama apie virškinamojo trakto mikrofloros bakterijų pusiausvyrą, nes tai turi svarios įtakos mūsų sveikatai. „Negalime tiksliai pasakyti, kada pats pirmas mikroorganizmas atsiranda žmogaus organizme, tačiau aišku, kad pirmieji pradeda vystytis dar vaisiui būnant motinos įsčiose, taigi bakterijos, kurias turi mama, o kartu ir polinkis sirgti tam tikromis ligomis, bus perduoti vaisiui", – pastebi gydytojas. Kūdikiui gimus, gerųjų bakterijų jo organizme mama gali padauginti valgydama probiotikų turtingą maistą, pavyzdžiui, rauginto pieno produktus.

Tačiau mikroflora, gerųjų ir blogųjų bakterijų santykis, priklauso ne tik nuo genetikos, bet labiau netgi nuo aplinkos. „Kaip manote, ar dvynių virškinamojo trakto mikroflora vienoda? Klausia gydytojas ir atsako, žinoma, kad ne, ir yra nemažai tyrimų apie dvynius, kurie tai įrodo. Suaugęs vienas dvynių gali gyventi Šeškinėje, o kitas – Fabijoniškėse – skiriasi jų gyvenamoji aplinka, taip pat greičiausiai ir mitybos įpročiai, ir gyvenimo būdas, todėl ir mikroflora, taip pat ir bakterijų pusiausvyra bus skirtinga. Aplinkos vaidmuo – lemiamas, todėl visada pirmiausia turime atkreipti dėmesį į tai, kaip gyvename ir ką valgome, o ne pulti ieškoti pagalbos vaistuose ar maisto papilduose”.

Gerosios bakterijos yra gyvi mikroorganizmai, kurie ne tik pagerina virškinamojo trakto veiklą, dalyvauja vitaminų sintezėje, stiprina imuninę sistemą ir pan. – jų dėka kartu su maistu į organizmą patekę kancerogenai, toksinės medžiagos, taip pat riebalų perteklius yra „sustabdomi”, neabsorbuojami į organizmą, nepatenka į kraujotaką. „Mes nejaučiame gerųjų bakterijų darbo, tačiau net 20-40 proc mūsų sveikata priklauso nuo to, kokios bakterijos gyvena mūsų žarnyne, –perspėja gydytojas, – Ir labai svarbu žinoti, kad tinkamą gerujų bakterijų pusiausvyrą, taigi ir organizmo apsaugą palaiko pirmiausia tinkama mityba”.

Ką valgyti? Pirmiausia, pasak gydytojo, vietinį supermaistą – raugintas daržoves, taip pat rauginto pieno produktus. „Pirmiausia žiūrime, ar pakanka gerųjų bakterijų mityboje, o tik paskui – ar reikia jų papildų pavidalu. Nes tyrimai rodo, kad jeigu žmogus vartoja probiotikų preparatus, tačiau jo mityba nesubalansuota, tai nustojus gerti probiotikus jau po keturių dienų žarnyne nelieka nė vienos su preparatais gautos gerosios bakterijos! Trumpai tariant, probiotikų veiksmingumas yra trumpalaikis ir jeigu pačios gerųjų bakterijų trūkumo priežasties nesutvarkysime, teigiamo poveikio nebus”.

Apie tai, kaip kokią įtaką gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra turi nutukimui, sužinosite laidoje Alfas live.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)