Jei visgi norisi tų vaisvandenių, ką daryti, kad jų būtų išgerta mažiau? Gydytojas pataria juos gerti tiesiog su... ledukais, nes geriant šaltesnį gėrimą greičiau ateina sotumas. Dar vienas įdomus dalykas – greičiau ateina sotumo jausmas geriant gazuotus gėrimus.

Dar vienas mitas – šiaudelis. Sugriautas ar patvirtintas? E. Grišinas juokauja – gerti per šiaudelį yra tas pats, kas sriubą valgyti kiniškomis lazdelėmis: valgydami greičiau pavargsime ir nebenorėsime. Gerdami per šiaudelį įkvepiame papildomo oro, kuris ir suteikia sotumo pojūtį.

Parduotuvėse yra milžiniškas vaisvandenių pasirinkimas – vos nuo kelių centų iki keliasdešimties eurų. Kuo tokie vaisvandeniai tarpusavyje skiriasi ir kokius geriau rinktis – su cukrumi ar saldikliais? Gydytojas dietologas pateikė pavyzdį su kokakola. Kad pakenktų gėrimas su saldikliais, per dieną žmogui reikėtų išgerti per dvidešimt 330 ml talpos tokio gėrimo. O štai tokios pat talpos buteliuke su cukrumi jo ten yra 35 g – kas jau viršija visos paros normą, tad šiuo atveju vos vienas buteliukas su cukrumi jau gali mums pakenkti.

Lyginant vaisvandenius su sultimis – ką geriau rinktis? Gydytojas dietologas nustebins: „Tiek sultys, tiek vaisvandeniai yra patiekalas. Išgėrę 330 ml vaisvandenio, jį galėtume prilyginti lėkštei sriubos ar dubenėliui salotų.“ Tokie neva sveikesni vaisvandeniai, kurie save pristato ekologiškais (su ekologišku cukrumi, kuris iš esmės niekuo nesiskiria nuo įprasto) taip pat turi nemažai kalorijų ir juos reikėtų skirti maisto, o ne gėrimų kategorijai.

„Klausimas – kas sveikiau? Viskas priklauso nuo to, kokias mes sultis pasirinksime: iš koncentrato, natūralias, o gal glotnučius? Visgi aš siūlau imti ir suvalgyti patį vaisių, o ne gerti glotnutį“, – sako gydytojas dietologas.

E. Grišinas rekomenduoja vaisvandenius su cukrumi gerti vieninteliu atveju – kai žmogus dėl tam tikrų priežasčių negali valgyti, o energijos iš angliavandenių reikia: „Visgi vaisvandenių gėrimas, kaip ir torto valgymas, turėtų būti proginis, o ne kasdienis dalykas.“

Dabar, artėjant vasarai, turbūt dažnai moteriai svarbus klausimas – ar nuo vaisvandenių galima sustorėti ir ar nuo jo gali atsirasti celiulitas? Gydytojas dietologas sako, kad žinoma, nes vaisvandeniai turi maistinę vertę ir kalorijų. „Kalbant apie celiulitą – ar vaisvandeniai gali paskatinti jį atsirasti? Ne, negali. Bet ar gali pabloginti jau esamą situaciją ir sukelti progresavimą? Taip!“, – įsitikinęs E. Grišinas.

Ar pastebėjote, kad išgėrus vaisvandenių neretai ima skaudėti galvą? „Tai dažniausiai pastebima tuo atveju, kai išgeriama gėrimo su pridėtiniais saldikliais. Imkime tą patį gėrimą su saldikliais, kuriame yra ciklomato ir acesulfamo K, kurie jau yra kancerogeniški. Žinoma, yra tam tikras kiekis, kiek reikia jų suvartoti, kad jie žmogui iš tiesų taptų kancerogeniški. Blogiausia yra tai, kad nėra galimybės tiksliai pasakyti, kiek buteliuke vaisvandenio yra saldiklių“, – pasakoja gydytojas dietologas.

„Pasirenkant gėrimą, būtina atsižvelgti į jo sudėtį. Jei parašyta, kad yra natūralių sulčių, tai reikia vertinti kritiškai ir pažiūrėti, kiek būtent yra tos pridėtinės medžiagos, teikiančios sveikatą. Siūlau rinktis kuo mažiau sudėtinių dalių turintį, nesuklysiu taip pasakęs, maisto produktą“, – paskutiniais patarimais pasidalijo E. Grišinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)