aA
Vienas seniausių vaisių žmonijos istorijoje yra minimas Biblijoje ir Senovės Graikijos mitologijoje, žinomas liaudies medicinoje, kaip turintis daug naudų organizmui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė teigia, kad granatai – tikras antioksidantų šaltinis, todėl jie ypač rekomenduotini sergantiems diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Nors tai nėra pats patogiausias valgyti vaisius, bet kartą išmokę jį lengvai nulupti, tikrai pasimėgausime juo dažniau, o ypač dabar, kai šviežių vaisių ir daržovių nėra daug.
Granatų nauda organizmui – įspūdinga, ypač sergant tam tikromis ligomis, tačiau dietologė įspėja: reikia mokėti, kaip juos vartoti
© Shutterstock

Sveikatai naudingos ir sultys, tik gerkime atskiestas

Kiekviename vaisiuje yra maždaug 600 sėklyčių, apgaubtų sultingu raudonu minkštimu, iš kurių trykštančių saldžiarūgščių sulčių skonis maloniai kutena gomurį. Nors, kaip pranešime žiniasklaidai teigia gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė, granatų sulyse, lyginant su vaisiais, yra mažiau skaidulų, bet ir jos prisikiriamos prie sveikatai ypač naudingų.

„Daugumai žmonių, o ypač vaikams ar senyvo amžiaus žmonėms patartina granatų sultis perpus skiesti vandeniu. Be to, kai kurie yra jautrūs didesniam kiekiui organinių rūgščių ir kai kurių kitų medžiagų, esančių granatose: jiems reikėtų sultis skiesti dviem trečdaliais vandens. Atsargiai vartoti sultis ir granatų vaisius turėtų sergantys lėtinėmis virškinimo sistemos ligomis, o neskubėti jų vartoti – sveikstantys po opaligės, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos, kitų žarnyno susirgimų.

Granatų nauda organizmui – įspūdinga, ypač sergant tam tikromis ligomis, tačiau dietologė įspėja: reikia mokėti, kaip juos vartoti
© Shutterstock


Iš tiesų tai yra puikūs vaisiai, kuriuose gausu vitaminų C ir K, randama folio rūgšties, kalio, vario, geležies. Tačiau granatai labiausiai vertinami dėl antioksidacinių medžiagų: tai ellaginė rūgštis ir antocianinai. Jų nėra išskirtinai randama tik šiuose vaisiuose, bet granatuose antioksidantų tiek daug, kad juos galima įvardinti kaip šių medžiagų šaltinį. Dėl gausaus antioksidantų kiekio granatai ir granatų sultys yra ypač vertingos asmenims, kurie yra varginami aterosklerozės, kitų širdies kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto“, – teigia gydytoja dietologė.

Ji taip pat primena, kad nėra nė vieno maisto produkto, kad ir koks jis būtų naudingas, kuris galėtų atstoti visus kitus, tad nevertėtų pamiršti valgyti įvairius vaisius: kasdien reikėtų jų suvartoti 200 – 300 gramų.

Kaip lengviau nulupti ir išsirinkti skaniausius

Kartais parduotuvėje nežinome, kokį granatą rinktis: mažesnį ar didesnį, ryškesnės ar blankesnės spalvos. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad nors dažniausiai pirkėjai nesirenka vaisių apdžiūvusia odele, jie būna saldžiausi. „Kad ir kaip būtų keista – skaniausi yra apdžiūvusia oda ir kiek parudavę: tokie labiausiai prinokę. Juos namie galima šiek tiek palaikyti vandenyje kad žievelė kiek suminkštėtų ir būtų lengviau nulupti. Kartais skiriasi ir sėklyčių spalva: nebūtinai raudoniausios bus skaniausios – saldžios yra ir permatomos, rausvos, tiesiog jos neturi daug pigmento“, – sako O.Suchočeva.

Ji pataria granatus laikyti šaldytuve, tik stebėti, kad nepradėtų ruduoti – taip juos galima laikyti iki 3 savaičių.

Granatų nauda organizmui – įspūdinga, ypač sergant tam tikromis ligomis, tačiau dietologė įspėja: reikia mokėti, kaip juos vartoti
© Shutterstock


Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kad granatą lengvai nulupsite, jei padėsite jį ant pjaustymo lentelės ir nupjausite viršūnėlę taip, kad primintų kūgio formą. Tada reikėtų keturiose vietose iš viršaus į apačią įpjauti vaisiaus odelę, tik nelabai giliai, kad nepažeistumėte sėklų ir neapsitaškytumėte. Tada nulupkite žievę – granatas turėtų lengvai išsilukštenti. Pasak Barčaitės, granatus galima panaudoti įvairiems patiekalams: salotoms, sultims, padažams, šerbetams, desertams ruošti.

Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti gaivias lapinių kopūstų salotas, pagardintas granatais ir graikiniais riešutais, kuriomis tikrai nustebinsite svečius.

Granatų nauda organizmui – įspūdinga, ypač sergant tam tikromis ligomis, tačiau dietologė įspėja: reikia mokėti, kaip juos vartoti
© Shutterstock


Salotoms reikės:

1 vnt. apelsino;
1 šaukšto medaus;
3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
1 šaukštelio druskos;
1 žiupsnelio pipirų;
250 g. žaliųjų lapinių kopūstų „Kale“;
1 vnt.granato;
1 vnt. svogūno;
50 g. graikinių riešutų be kevalų.

Kaip gaminti:

1. Apelsiną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, nepalikdami baltos žievelės. Patariama pjaustyti apelsiną dubenėlyje, kad būtų išsaugotos visos sultys. Iš išpjautų plėvelių išspauskite likusias sultis.

2. Apelsinų sultis sumaišykite su medumi, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Užpilą įtrinkite rankomis į kopūstus.

3. Granatą perpjaukite, iškrapštykite sėklas.

4. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Stambiai sukapokite riešutus.

5. Kopūstą sumaišykite su apelsinų skiltelėmis ir baltaisiais svogūnais. Viršų apibarstykite granatų sėklomis ir graikiniais riešutais.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(30 žmonių įvertino)
4.5000
Roma Macijauskaitė

Nutarusią išbandyti, kaip veikia antiuždegiminė mityba, gydytoją pribloškė rezultatas: dingo nugaros skausmai, nukrito svoris, pagražėjo oda + 2 antiuždegiminių patiekalų receptai (17)

„Dažniausiai žmonės ima sveikai maitintis tada, kai jau suserga. Taip jau šiuolaikinis žmogus...

8 požymiai, kad organizme trūksta probiotikų – pasakė, kokiuose maisto produktuose jų yra

Probiotikai reikalingi, kad organizmas sėkmingai kovotų su bakterijomis ir kad būtų sveikas...

Ekspertė: tai yra vienintelė mokslu pagrįsta dieta – džiaugsitės sveika širdimi, aštriu protu ir svoris mažės

Egzistuoja daugybė dietų, kurios veikia, kaip mokslas sako, tik jei jų laikomasi visą gyvenimą....

Pasakė, kiek mėsos per savaitę žmogui reikia suvalgyti, – lietuviai PSO rekomendacijų kol kas nesiklauso

Nuo 2014 metų vykstantis pasaulinis augalinio sausio iššūkis jau devintą kartą kviečia...

Top naujienos

Prekeivius piktina prievolė keisti kasos aparatus: kainuos brangiai, gali tekti perkelti į kainas gyventojams (2)

Įsibėgėjant išmaniųjų kasos aparatų projektui, smulkusis verslas kelia klausimų dėl šių...

Remigijus Ačas griebėsi šiaudo: siekia atsikratyti gėdingų kaltinimų dėl ryšių su 17-mečiu (3)

Dėl pasikėsinimo tenkinti lytinę aistrą pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio...

Karas Ukrainoje. Iš amerikiečių diplomato – prognozė, kada Putinas stabdys karą: kai kurie signalai labai iškalbingi

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas tęs karą prieš Ukrainą tol, kol galės, tačiau aktyvi...

Marija Židonienė

Teisininkas atsako: kas yra greitųjų kreditų bendrovės ir į ką atkreipti dėmesį imant greitąjį kreditą?

Skolindamiesi pinigus iš greitųjų kreditų įmonių asmenys dažnai nesusimąsto, kuo šios...

Verslas PliusDovilė Jablonskaitė

Tai, kas italams neįtiko ar atliko, Kopenhagoje gyvenančiai kaunietei tapo didžiausiu lobiu – jos gaminiams negaili ir 200 eurų

„Įsivaizduokite bent vieną nepaprastą moterį be nepaprastos rankinės. Neįmanoma!“ –...

Atlikėja Baiba – apie komplikuotus ryšius su mama, pakitusius santykius su vyru ir neseniai išgyventas 5 brangių žmonių netektis

Atlikėja Baiba Skurstenė-Serdiukė – viena žinomiausių latvių, gyvenančių Lietuvoje. Garsi...

Pasakė, kiek sportuoti nėštumo metu, kad gimdymas praeitų greitai, o vaikas būtų sumanesnis už jo bendraamžius

Kiekviena besilaukianti moteris svajoja apie sklandų nėštumą, lengvą ir greitą gimdymą bei...

Palydovų duomenis apie Antarktidą ištyrę mokslininkai pateikė ataskaitą: tokių reiškinių neregėjo nuo 1979-ųjų

Šių metų vasarį Antarktidos jūros ledo plotas buvo mažiausias per 44 metus, t. y. nuo 1979 m.,...

parengė Gabrielė Grinkaitė

Pagalba nuo širdies iki smegenų: kokių sėklų į savo mitybą turėtumėte įtraukti dažniau

Sėklos dažnai įvardijamos kaip supermaistas , kurį kiekvienas turėtų įtraukti į savo...