Tarp žarnyno ir smegenų driekiasi milijonai nervų ir neuronų. Tarp maisto, kurį valgome, ir žarnyne esančių bakterijų, kurios turi įtakos mūsų sveikatai ir net nuotaikai, egzistuoja daug sąsajų. Pakoregavus žarnyno bakterijas, galima pagerinti ir smegenų veiklą.

Nesveiku maistu piktnaudžiaujančių žmonių hipokampas – smegenų sritis, atsakinga už atmintį, mokymąsi ir psichinę sveikatą – būna mažesnis.

Ekspertai teigia, kad iš mitybos pašalinus nesveikus angliavandenius, pagerėja ne tik bendra sveikata, bet ir pakyla intelekto koeficiento lygis, sumažėja depresijos rizika.

Smegenų sveikatai neigiamą poveikį daro šie maisto produktai:
* balti miltai;
* rafinuotas cukrus;
* greitas maistas, kuriame yra transriebalų ir gyvūninės kilmės riebalų.

Per daug nėra gerai

Daugelis mūsų įsitikinę, kad nuo alkio galima numirti, todėl net nesusimąstydami instinktyviai stengiamės kuo greičiau jį numalšinti. Tačiau trumpalaikis badavimas nėra žalingas dalykas – priešingai, jis kur kas labiau suaktyvina žmogaus gyvybingumą nei persivalgymas. Smegenys mėgsta ketonus, kurie atsiranda dėl riebalų apykaitos, – jie didina darbingumą, reakcijos greitį ir kūrybiškumą.

Produktai, kurie itin „patinka“ smegenims

1. Omega-3 riebalų rūgštys

Daug omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių turintis maistas lėtina smegenų senėjimą ir gerokai sumažina riziką susirgti senatvinėmis demencijomis, įskaitant Alzheimerio ligą. Be to, omega-3 papildų vartojimas padeda kovoti su depresija.

Daugiausia omega-3 rūgščių turi šie maisto produktai:
* riebios žuvys: lašiša, silkė, upėtakis, skumbrė ir kt;
* linų sėmenų, rapsų, kanapių ir graikinių riešutų aliejai;
* linų sėmenys ir ispaninių šalavijų sėklos;
* riešutai;
* jūros dumbliai ir andrai.

2. Lecitinas

Lecitinas yra vienas iš pagrindinių nervų sistemos maitinimo šaltinių. Lecitinas sudaro 17 proc. periferinės nervų sistemos ir 30 proc. smegenų. Lecitino trūkumą lydi nervų, širdies ir kraujagyslių bei kitų sistemų veiklos sutrikimai. Lecitino deficitas žmonėms pasitaiko gana dažnai.

Norint papildyti šį trūkumą, svarbu į savo mitybą įtraukti lecitino turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, riešutų ir ankštinių daržovių.

3. Triptofanas

Triptofanas yra aminorūgštis, kuri gali padidinti smegenyse serotonino gamybą. Serotoninas yra hormonas, atsakingas už nuotaiką, miego kokybę ir skausmo suvokimą. Triptofanas turi daug naudos organizmui ir yra vartojamas kovojant su nemiga bei depresija.

Daug šios aminorūgšties turi bananai, pupelės, varškė, pieno produktai, datulės, kiaušiniai, žuvis, mėsa, riešutai, žemės riešutai ir neskaldyti grūdai.

4. Baltymai

Smegenims svarbus baltymas izoleucinas: jis stimuliuoja imuninę sistemą, suteikia papildomos energijos ir skatina hemoglobino susidarymą. Izoleucinas didina energijos kiekį, gerina ištvermę ir padeda atkurti raumeninį audinį.

Izoleucino turi žuvis, riešutai ir mėsa.

5. B grupės vitaminai

B grupės vitaminai yra gyvybiškai svarbios medžiagos, tiesiogiai veikiančios nervų sistemą. Jei norite išvengti šių vitaminų trūkumo, stebėkite savo mitybą.

Stenkitės maitintis kuo įvairiau ir į savo racioną įtraukite mėsą, žirnius, grikius, grybus, kiaušinius ir avižas.

Daktaro Franzo Mayro metodika – sveikai mikrobiomai

Mikrobiomą sudaro daugybė bakterijų, gyvenančių sveikame žarnyne. Šios žarnyno bakterijos yra svarbios ir smegenims. Jos apsaugo žarnyno gleivinę ir sudaro tvirtą barjerą prieš toksinus ir „blogąsias“ bakterijas, taip pat suaktyvina nervų takus, kurie tiesiogiai jungia žarnyną ir smegenis.

Daugelis nervų sistemos ligų – autizmas, depresija, šizofrenija, Parkinsono liga, Alzheimerio liga – gali būti susijusios su tam tikrų žarnyno bakterijų pusiausvyros sutrikimais.

Jei norite palaikyti savo žarnyno mikrofloros sveikatą, atkreipkite dėmesį į austrų daktaro Franzo Mayro metodiką ir laikykitės bendrų F. Mayro mitybos taisyklių:

- palaikykite sveiką rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Stenkitės savo mityboje rūgštinančius produktus (grūdai, visi gyvulinės kilmės produktai) derinti su šarminančiais produktais (daržovės). Kiekvieną kartą valgydami įtraukite į patiekalą daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, burokėlių, paprikų, žiedinių kopūstų, moliūgų ar kitų. Pirmenybę teikite keptiems ir garuose ruoštiems patiekalams;

- valgykite lėtai;

- gerai sukramtykite maistą, stenkitės, kad burnoje būtų pakankamai seilių;

- valgykite tik tada, kai esate atsipalaidavę, nurimę ir geros nuotaikos;

- baikite valgyti, kai pasijuntate sotūs, o ne persivalgę;

- gerkite pakankamai skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos ir staigių elektrolitų kiekio svyravimų.

Laikantis paprastų F. Mayro mitybos taisyklių, bet koks pasisėdėjimas prie stalo taps tikru sveiko rūpesčio savimi ritualu. Šios terapijos metu atkuriama žarnyno funkcija, o tai pagerina ir smegenų veiklą.

Neapsiribokite vien teisinga mityba: sportuokite gryname ore, stebėkite savo miego režimą, liaukitės nervintis dėl niekų ir apribokite darbą priešais monitorius.

Kvėpuokite grynu oru, mėgaukites laiku, skirtu tik sau, įtraukite į savo mitybą sveiką maistą ir saugokite vidinę harmoniją – tuomet jūsų smegenys kur kas ilgiau išliks budrios ir produktyvios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją