Į toliau pateiktą sąrašą įtrauktos tos medžiagos, pakuotės, tara ir produktai, kuriems mikrobangų krosnelėje tikrai ne vieta.

Plastikiniai indai. Įšilusi plastmasė išskiria toksiškus cheminius junginius (pvz., bisfenolį A), todėl vartojant plastmasiniuose induose pašildytą maistą kyla apsinuodijimo rizika. Produktus geriau šildyti stikliniuose, keraminiuose ar iš specialių medžiagų pagamintuose induose.

Putplastis. Putplasčio pakuotės kiek pailgina produktų vartojimo terminą ir padeda išsaugoti maisto kokybę, tačiau šildomas jis, kaip ir plastmasė, išskiria kenksmingų medžiagų, kuriomis galima apsinuodyti.

Aliuminio folija. Aliuminio folijos pakuotę būtina pašalinti, kitaip galima sukelti gaisrą.

Priešpiečių dėžutė. Nors dažniausiai priešpiečių dėžutės gaminamos vien iš plastmasės arba popieriaus, kartais jos sutvirtinamos metalinėmis detalėmis, todėl dėti tokias dėžutes į mikrobangų krosnelę kategoriškai draudžiama.

Indai paauksuotais arba pasidabruotais pakraščiais. Labai dažnai indai pagražinami kokiais nors raštais, o jų kraštai apvedami aukso arba sidabro spalvos juostelėmis. Į mikrobangų krosnelę tokių indų dėti negalima, kadangi jų puošybai buvo naudotas metalas.

Mikrobangų krosnelė

Karščiui neatsparus stiklas. Šiuolaikiniai stikliniai indai paprastai gaminami iš karščiui atsparaus stiklo, tačiau jei turite iš senų laikų užsilikusių stiklinių lėkščių, į mikrobangų krosnelę jų geriau nedėkite: jos gali įtrūkti.

Kristalai. Kristalų gardelės labai jautrios staigiems temperatūros pokyčiams ir šildomos dažnai suyra.

Akrilo indai. Ši plastmasės atmaina šildoma išskiria kancerogenus, be to, karštyje iš akrilo pagaminti indai blunka ir keičia spalvą.

Iš pakuočių neišimti jogurtas, ledai, margarinas ir kiti pieno produktai. Plastikiniai indeliai ne tik išskiria nuodingas medžiagas, bet ir lydosi, todėl juose esantis produktas tampa nebetinkamas vartoti.

Popieriniai paketai. Tokio tipo pakuotės lengvai užsidega, taigi, kelia gaisro pavojų, be to, ant popieriaus gali būti kas nors išspausdinta, o poligrafiniai dažai aukštoje temperatūroje gali išskirti į aplinką nuodingų medžiagų.

Vanduo. Tiesioginio draudimo šildyti mikrobangų krosnelėje vandenį nėra, tačiau kadangi tai greitai užverdantis skystis, kyla pavojus apsiplikyti. Šildant vandenį arba kitus vandens pagrindu pagamintus gėrimus reikia būti itin atsargiems.

Kiaušiniai su lukštu. Mikrobangų krosnelėje kaitinamas kiaušinis su lukštu paprasčiausiai sprogsta.

Mikrobangų krosnelė

Vynuogės. Šios uogos, visų pirma, sprogsta, o antra – gana gerai dega.

Pipirai. Šis produktas lengvai užsidega, be to, kaitinamas išskiria akių ir nosies gleivinę dirginančių medžiagų.

Morkos. Mikroelementai, kuriuose yra geležies, seleno ir magnio, kaitinami virsta metalu.

Bulvės su lupenomis. Šildydami nenuluptas bulves susidursite su ta pačia problema kaip ir kaitindami kiaušinį. Vis dėlto pradūrus lupeną šakute, bulvių sprogimo pavyks išvengti.

Pomidorai. Mikrobangų krosnelėje atsidūrusius pomidorus ištinka tas pats likimas kaip ir kiaušinius bei bulves.

Dešros. Dešros odelė gali pratrūkti, o tada ištekėjusi mėsos masė užterš mikrobangų krosnelės vidų. Dešras šiame prietaise galima ruošti nebent sudėjus į tinkamą (pvz., stiklinę) tarą.

Mėsos patiekalai. Jei mikrobangų krosnelėje norite ne pasišildyti, o pasigaminti mėsos patiekalą, atminkite, kad mėsa turi būti susmulkinta gabaliukais, kitaip ji gali ne visai iškepti.

Mikrobangų krosnelė

Duonos gaminiai. Duona mikrobangų krosnelėje labai greitai sudžiūsta, be to, gali užsidegti. Šiaip jau duoną geriau skrudinti specialiuose skrudintuvuose arba orkaitėje ant grotelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)