Grikių nauda

Grikiuose yra daug baltymų, vitaminų, mineralų, aminorūgščių, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų. Jie gali padėti palaikyti gerą širdies veiklą, taip pat išvengti cukrinio diabeto ir virškinimo sutrikimų. 100 gramų grikių yra 343 kalorijos, todėl tai puikus energijos šaltinis, ypač pradedant dieną.

Kaip teigia biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė, grikiai – puikus baltymų, turinčių visas aštuonias nepakeičiamas aminorūgštis, šaltinis. „Grikiuose yra didesnis aminorūgšties triptofano kiekis. O triptofanas – vadinamojo „laimės hormono“ sintezės pirmtakas smegenyse.

Grikiai

Grikių grūdai turtingi vitaminų B1, B2, B6. Grikiuose gausu tokių makroelementų kaip kalio, natrio, kalcio magnio, taip pat ir mikroelementų: cinko, vario, mangano, seleno. Iš 80 proc. grikiuose esančių nesočiųjų riebalų rūgščių 40 proc. sudaro polinesočiosios riebalų rūgščios, jos labai svarbios organizmo sveikatai.

Grikiuose itin daug antioksidantų, ypač rutino (mažina uždegiminius procesus, kraujospūdį, gerina lipidų profilį kraujyje, saugo nuo vėžio), kvercetino (svarbus širdies kraujagyslių ligų ir vėžio prevencijai), lignanų (saugo nuo vėžio, uždegimų).“

Grikių paruošimas

Pirmiausia grikius perrinkite, tada keletą kartų nuplaukite po šaltu vandeniu. Jei norite, kad grikių košė būtų biri ir išlaikytų aromatą, prieš virimą grikius pakepinkite kelias minutes keptuvėje ant silpnos ugnies. Vienai stiklinei grikių reikia dviejų stiklinių vandens. Užvirus grikiams sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių, nemaišykite. Jei bijote, kad kruopas pervirsite, puodą galite nuimti nuo ugnies 10 min. anksčiau ir palikti pastovėti 10 min. uždengus.

Grikiai

Šiek tiek sviesto, truputis druskos, viską atsargiai išmaišome ir turime gardžią, aromatingą ir labai maistingą košę. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)