DELFI apsilankė vienoje seniausių ilgametes tradicijas išlaikiusių vaistinių Šiauliuose – „Valerijonas“, kur vaistininkė Almyra Girdenienė šiauliečiams jau nuo seno padeda rūpintis sveikata ir gera savijauta.

Vaistinė "Valerijonas"

Pasak vaistininkės, šiuo atveju tinkamiausias – moliūgų aliejus. Šį aliejų geriausia būtų rinktis ekologišką, jį kuo puikiausiai galima naudoti kaip vaistą.

„Atsikėlus ryte privaloma išgerti šilto vandens puodelį, kurio temperatūra turėtų būti tarp 37 – 42 laipsnių Celsijaus, juo užgeriame aliejų. Jei turite problemų su cholesteroliu, širdimi – labai gerai yra ekologiškas, ypatingai grynas alyvuogių aliejus, tačiau jei norime refliuksui, tai arbatinį šaukštelį moliūgų aliejaus užgerkite šiltu vandeniu ir valgykite tik po 20 – 30 minučių. Tokia procedūra daugeliui tikrai padeda.

Na, o moliūgų aliejus vyrams – tarsi auksas. Puikiai tinka tvarkyti prostatos reikalus. Rekomenduojama vartoti 15 minučių prieš valgį po arbatinį šaukštelį“, – mokė vaistininkė.

Almyra Girdenienė

Ilgus metus vaistinėje dirbanti moteris patarė, kaip atskirti kokybišką moliūgų aliejų.

„Įpylus aliejų į indelį reikėtų į jį pašviesti ir iš apačios žiūrint pamatyti, kokia jo spalva. Geras moliūgų aliejus šviečia raudonai. Jei spalva ruda – toks aliejus yra prastos kokybės“, – kalbėjo A. Girdenienė.

Aliejus taip pat turi puikias skonines savybes ir laikomas ypatingu delikatesu. Moliūgų aliejų kuo puikiausiai galima gardinti net saldumynus, pavyzdžiui, užsipilti ant ledų. Tinkamas skaninti sriubas, o maišant su alyvuogių aliejumi ir medumi, galima pasigaminti gardų salotų užpilą.

„Pagamini salotų puodą su alyvuogių aliejumi ir užpili šaukštelį moliūgų aliejaus – fantastiškas skonis. Vienintelis minusas – jis nėra pigus“, – kalbėjo moteris.

Vaistinė "Valerijonas"

Moliūgų sėklų aliejuje gausu fitosterolių, vitaminų – A, B, C, D, PP. Ypač didelis vitamino E kiekis. Jame taip pat gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, baltymų, cinko, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų.

Pasak vaistininkės, tai neįkainojamas sveikatos lobis, kuris turėtų puikuotis ant kiekvieno stalo.

Almyra Girdenienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)